fbpx
 
MAT OCH DRYCK

Träffa lokala producenterna Elin och Christian på Skånes matfestival den 6 juli

Lördagen 6 juli kommer matintresserade att vallfärda till Lagunen i Landskrona. Det är äntligen dags för Skånes mat- och dryckesfestival. Hit kommer bland annat producenterna Elin Gunnarsson och Christian Örnberg från Sydkustens gårdsbryggeri.

Vad har ni för förväntningar på mat- och dryckesfestivalen i Landskrona den 6 juli?
– Att det ska bli en härlig, glad folkfest där besökarna hittar många nya och spännande saker att testa. Såklart hoppas vi att många provar våra drycker och stannar en stund för att prata med oss.

Berätta lite om er själva, vad tillverkar ni?
– Sydkustens gårdsbryggeri är ett litet företag som drivs av oss, Elin och Christian, och vi tillverkar både äppelmust och öl. Förhoppningsvis blir det också lite cider i framtiden. Vi finns mellan Trelleborg och Smygehamn och brukar säga att vi brygger lokal öl med en blick mot kontinenten, det vill säga vi hämtar inspiration utifrån men vi vill i första hand verka lokalt i Skåne.

När startade ni ert företag och hur?
– Vi började med musteriverksamheten för snart två år sedan. Det var inte alls planerat att vi skulle ha musteri, det bara blev så när vi själva hade så mycket äpplen och upptäckte att det fanns ett stort intresse för att lämna in trädgårdsäpplen och få tillbaka egen must. För ett år sedan kom vi äntligen igång med grundplanen, det vill säga bryggeriet.

Äpplemust från Sydkustens gårdsbryggeri

Vilka andra producenter är ni nyfikna på?
– Vi vill gärna prova produkter från Skånsk chili och Ramslök by Malena eftersom vi älskar både chili och ramslök. Havrebröden från Oates låter också intressant. Dessutom har våra vänner och kollegor i Skånes dryckesproducenter säkert nya och spännande drycker med sig.

Festivalen flyttar från Brösarp till Landskrona, vad tror ni om det?
– Förhoppningsvis gör det att ännu fler får upp ögonen för alla fantastiska mat- och dryckesproducenter som finns i Skåne. Platsen man har valt, Lagunen, känns ju också riktigt häftig.

Känner ni till några producenter från Landskrona?
– Självklart känner vi till många av dryckesproducenterna, som till exempel Brygghuset Finn, Brekeriet och Spirit of Hven Distillery. Vi hoppas på att lära känna fler på festivalen!

Som besökare, ska man tänka på något särskilt när man åker på mat- och dryckesfestival?
– Våga testa nya saker och smaker, till exempel en öltyp du inte är bekant med eller en trendig kombucha. Och kom hungrig och törstig!

Skånes matfestival, var, när, hur?


Vad är det?

Under Skånes Matfestival får man provsmaka och prova på, äta och dricka, uppleva och upptäcka. I festivalens olika temaområden kan du möta mathantverkare, företag, kockar, förädlare och andra människor som på ett eller annat sätt arbetar med mat och som vill dela med sig av sin kunskap och sin passion. På Skånes Matfestival finns det aktiviteter för alla – stora som små, nybörjare som foodies och alla som brinner för god mat.

Skånes matfestival i Landskrona den 6 juli

-----