10 tips för sommarens hemester

  1. Start
  2. Besöka
  3. 10 tips för sommarens hemester

Sommaren 2020 ska upplevas på hemmaplan.  Vill du sova på ett slott, putta i Sveriges bästa golfstad eller gå på spökvandring? Här är tio bra tips för dig som vill semestra i Skåne.

     1. Sov över på ett slott 

Örenäs slott byggdes 1914 – 1918 av ”sockerkungen” Carl Tranchell, som lade grunden för den svenska sockerindustrin där råvaran är den svenskodlade sockerbetan. Sedan 1943 har barockslottet varit ett semesterhotell ut över det vanliga. Från slottets läge precis vid havet kan du njuta av enastående natur och utsikt över den danska kusten och Ven. Du kan bada i slottets pool, träna på utegym, vandra på närliggande Skåneleden, ta en promenad i det pittoreska fiskeläget Ålabodarna eller njuta av färskfångad fisk på den lokala hamnkrogen.

Foto: Clara Lidström

     2. Ta en heldag på stranden

När den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida är det underbart med en heldag på stranden. I Landskrona och på Ven finns en rad fina stränder där man kan bada, sola, leka och träna. Glöm inte att fiska krabbor med barnen också. Piren i Borstahusens hamn är ett paradis för krabbfiskare.

I Landskrona heter de populäraste stränderna Lill-Olas och Cement. Här finns det badbryggor för djupare dopp. På den centrumnära stranden Lagunen är det nära till lekplats, minigolf och fästningen Citadellet. På Ven passar Kyrkbacken, Norreborg, och Bäckviken för ett dopp.

Foto: Yazan Smadi

     3. Njutningsvandra längs havet

Landskapet kring Landskrona är perfekt för njutningsvandraren som kanske inte vandrat så mycket tidigare. Skåneleden går längs med kusten och här finns gott om både natur- och kulturupplevelser, matställen och historiskt intressanta platser – dessutom bra kommunikationer.

Skåneledens etapp SL Öresund etapp 8 går mellan Rydebäck och Landskrona och är 13 kilometer lång. Den är lättvandrad med undantag för enstaka branta partier och väldigt vacker med sitt havsnära läge.

Foto: David Elg, Moob

      4. Golfa i Sveriges bästa golfstad

I området runt Landskrona kan du golfa på en ny bana i fem dagar i rad. Så många golfbanor finns det nämligen här! Inte för inte har Landskrona utsetts till Sveriges bästa golfstad både 2017 och 2018 av Svensk Golfs läsare. Banorna finns på Landskrona Golfklubb i Borstahusen, Öresunds Golfklubb i Häljarp, Glumslövs Golfklubb norr om Landskrona och den spektakulära 9-håls bana på S:t Ibb’s Golfklubb på Ven .

Foto: Anders Ebefeldt, Studio-e

     5. Besök ett destilleri

På Ven finns Spirit of Hven, som är unikt eftersom det är ett av världens minsta kommersiella whiskeydestillerier i sitt slag. Här kan man få guidade visningar av destilleriet och ta del av gourmetprovningar av bland annat whiskey, gin och vodka. Flera av dryckerna är ekologiskt certifierade och en stor del av råvarorna kommer från Ven.

Foto: Sara Ströberg

6. Vandra i Selma Lagerlöfs fotspår

Visste du att Selma Lagerlöf skrev sin genombrottsroman, Gösta Berglings saga, i Landskrona? Selma kom till Landskrona 1885 för att arbeta som lärarinna på Elementarskolan och lämnade staden 1897. Många historiker menar att det var i Landskrona som Selma Lagerlöf hittade sin röst. Hennes liv och författarskap aktualiserades nyligen igen igenom Anna Karin Palms biografi med titeln “Jag vill sätta världen i rörelse”. Om du vill vandra i Selma Lagerlöfs fotspår kan du ladda ner en digital vandringsslinga här.

Foto: Rainer Weich

     7. Ät närodlat i det fria

Många restauranger på Landskrona och Ven erbjuder olika picknickalternativ, eller har generösa uteserveringar. På Kvarteret Erikstorp i Borstahusen fokuserar man på närodlad och KRAV-märkt gastronomi, och erbjuder avhämtning för den som vill äta i naturen. På Ven erbjuder till exempel restaurang Pumpan trädgårdsservering och Bread on Wine i Bäckviken har picknickalternativ. Många restauranger på ön har ställt om de senaste månaderna för att kunna erbjuda sina gäster take away-alternativ som man kan äta i Vens vackra natur.

Foto: Nicklas Jessen

     8. Studera stjärnhimlen på Tycho Brahe-museet

Rymden och stjärnorna har alltid fascinerat oss människor. Redan på 1500-talet byggde den excentriske adelsmannen Tycho Brahe ett imponerande forskningscentrum med slott och observatorium på Ven. Här studerade han himlavalvet och gjorde upptäckter som sedan låg till grund för hur vi idag ser på världen. Tycho ses som en av vetenskapshistoriens viktigaste personer och på platsen där han för mer än 400 år sedan studerade stjärnhimlen står nu Tycho Brahe-museet. Här kan du lära dig mer om Tychos liv och vetenskap och få en inblick i hur livet såg ut för de människor som bodde på ön under 1500-talet.

Foto: Anders Ebefeldt, Studio-e

     9. Upptäck naturen med barnen

Lena Anderson är författaren och illustratören som är mest känd för barnboken Linnea och Målarens trädgård. I utställningen Lena Andersons värld kan du se allt från de första idéskisserna till de detaljrika akvarellmålningar som tryckts i böckerna. Här finns självklart Linnea men också favoriterna som Maja, Kotten och Kanin. Sedan genombrottsboken Linnea i Målarens trädgård har Lena Andersons målningar och berättelser fångat generationers nyfikenhet och läslust. Utställningen hittar du på Landskrona Museum som också har lekutställningen Trädgårdslandet. För de vuxna finns den fina permanenta utställningen “Reklam!”, som handlar om svensk reklamhistoria.

© Lena Andersson

10. Följ med på en guidad tur och lär känna din stad

Under sommaren erbjuder vi olika guidade turer med båt och till fots. Följ med på en båttur där vi besöker Landskronas hamnar och pittoreska fiskelägen eller åk med till fästningsön Gråen som bjuder på en spännande historia. Lär dig mer om Citadellets koloniområdes historia, Landskronas gator och arkitektur. Här kan du läsa mer.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.