På två hjul tar du dig snabbt ut på somriga äventyr. I Landskrona ryms allt mellan spännande half pipe och skön cykling med familjen. Och sundsutsikten är aldrig långt borta.
Solen i ryggen och vinden i håret. Du trampar dig i behagligt tempo norrut från Borstahusen. Lämnar det puttriga lilla fiskeläget med sina pittoreska gator och små stugor och följer kusten. När du trampat dig upp på höjden vid Hilleshögs dalar öppnar sig hela horisonten och Öresund i en enastående vy. Du ser Ven med sina dramatiska rasbranter och i bakgrunden den danska kusten, som en färggrann brytning mellan himmel och hav. Det är en mäktig utsikt, i ett unikt gränsland mellan två nationer – och galet lättillgängligt med cykel. Dessutom finns det gott att äta längs hela cykelvägen.Sträckan Landskrona–Helsingborg är en del av cykelturen Sydkustleden.
En som cyklat sträckan flera gånger är Thorsten Karlén, till vardags destinationsutvecklare på Landskrona stad.
– Jag tycker om att röra på mig, men cykeln ger en speciell upplevelse. Man kommer så otroligt långt på kort tid och på vägen möter du människor och miljöer, det blir ett riktigt äventyr som samtidigt inte kräver så mycket ansträngning, säger han. I Sydkustleden möts Kattegattleden och Sydostleden och tillsammans bildar de ett nätverk av cirka 900 kilometer nationell och tillrättalagd cykelled. – Landskrona är en bra bas att utgå ifrån när man upptäcker cykellederna. Här kan man enkelt parkera bilen, eller ta sig hit med tåg. Och oavsett vilken del av cykellederna du väljer att cykla kan du alltid äta och dricka gott längs vägen och även sova bra, om du vill övernatta.
Det är viktigt att inte se cykelupplevelserna som en tävling utan att pausa mycket och njuta, menar han.– Man måste ju stanna för mjukglass emellanåt och titta på utsikten. Jag bor ju i regionen själv, men blev faktiskt imponerad över att det var så vackert när jag cyklade.

3 sträckor längs Sydkustleden
Landskrona–Limhamn, 50 km
TID Utan pauser knappt 3 timmar. Med pauser; satsa på en halv dag.
TIPS PÅ VÄGEN Ta med badbyxor och handduk. I Lomma beach väntar ljus finkornig sandstrand och duschar. I Malmö ståtar Ribersborgs Kallbadhus. Sen är det bara att hoja vidare. Stanna till vid Fiskehoddorna i Malmö, Malmös största marknadsplats för färsk fisk och skaldjur och som erbjuder många fina matstopp. Eller avsluta på en uteservering i härliga Limhamn med utsikt över havet och bron till Köpenhamn.I Landskrona finns en stor variation av övernattningsmöjligheter, på Borstahusens camping kan du övernatta i husvagn, husbil eller tält. Det finns också övernattning på bland annat Hotel Öresund, centralt i Landskrona med garage – och spa på taket. Orkar familjen inte cykla tillbaka? Ingen fara. Lös en cykelbiljett och ta cyklarna på tåget tillbaka till Landskrona.
Landskrona–Sofiero, 30 km
TID Utan pauser drygt 1,5 timme. Med pauser cirka tre timmar.
TIPS PÅ VÄGEN Besök caféet Brödkultur 2.0 strax innan Sofiero. Har du inte promenerat på den röda, svängda bron som nästan svävar över rhododendrondalen på Sofiero slottsträdgård så passa på. Slottet har också en fin servering.Vid Mötesplats Borstahusen finns en serviceplats med verktyg och personal som kan cykling.3.
Landskrona–Barsbäckshamn, 19 km
TID Knappt 1,5 timme.
TIPS PÅ VÄGEN Lagom lång strapats för barnfamiljen. Idyllisk bebyggelse och trevligt badhotell i Barsebäck att pausa på.

Hjula på nytt sätt
VAD? I pumptrack övar du teknik och balans i en slinga med gupp och svängar där du driver fram cykeln med en pumpande rörelse med kroppen, i stället för att trampa.
VAR? Landskronas första pumptrackbana finns i Asmundtorp. Underlaget är av asfalt och du hittar den vid lekplatsen Kokoloko. Yttersta banan är cirka 65 meter lång.
FÖR VEM? För alla åldrar som gillar kul på hjul. Här kan du använda cykel, kickbike, inlines eller skateboard. All användning av banan är gratis.

Skateparker & ramper
VAD? Lagunen är en cirka 750 kvadratmeter stor skatepark. Här finns en blandning av street och böj, liksom vulkan, grindbank, quaterpipe, wallride, hippar och curbs i flera varianter.
VAR? Vid Citadellbadet med nära till havet.
FÖR VEM? Lagunen har något för alla, från nybörjare till erfarna.
FLER TIPS Häljarp har ramp och betongpark med en bowl med en maxhöjd på 3 meter samt speedbumps, dike och lite annat. Dock är kickbikes ej tillåtna. I Härslöv finns en rollerpark anpassad för alla typer av hjul; skateboard, kickbike, rullskridsko och BMX. Annelöv har en mindre skatepark och Glumslöv erbjuder ramper.

Ö-cykling
VAD? Bästa sättet att ta sig runt på Ven är på cykel och här väntar cirka 1 500 gula hyrcyklar i alla format, som tandemcykel, elcykel, cykel med kärra, cykel med påhängscykel för barn, cykel med hundkorg etc.
VAR? Ta färjan till Bäckviken, uppför backen till höger ligger Vens Cykeluthyrning.
FÖR VEM? Alla – även barn och husdjur. venscykeluthyrning.se, ven.se

Text: Petra Olander
Foto: Oskar Fäldt