fbpx

Skateparken Lagunen – Landskronas Venice Beach

  1. Start
  2. Besöka
  3. Barn & familj
  4. Skateparken Lagunen – Landskronas Venice Beach

I Landskrona och byarna runt omkring finns flera skateparker och ramper som passar för både nybörjare och rutinerade. Johan Rydén är hobbyåkaren som ser till att det byggs skateramp och skatepark på sin hemort. Han vill väcka intresset för sporten och ge fler möjligheter att åka.

 

För Johan Rydén kom intresset för skateboard ganska sent i livet. Men intresset svalnade ganska fort eftersom han hade en dålig bräda.

–Den 11 september 2001 köpte jag min första bräda. Tyvärr slutade det åket med flera timmar på lasarettet. Där fick jag i stället via tv följa tragedin med planen som kraschade in i World Trade Center. Lasarettet lämnade jag med en bruten ankel. Efter det fiaskot gick jag tillbaka till surfing ett par år. Sedan fyra år tillbaka åker jag nu skateboard igen regelbundet. Minst en gång i veckan inomhus nu på vintern och under sommaren blir det betydligt mer utomhus.

 

Skateboardåkningens stilar har utvecklats genom åren. Några vanliga åkstilar är downhill, freestyle, longboarding och rampåkning. Johans passion är rampåkning och helst i formen bowl (betongramp) och miniramp. Han är också delaktig i att det nu byggs en ny ramp i hans hemby Häljarp utanför Landskrona.

– Där bygger vi en ny skatepark i betong, och sätter Landskrona ännu mer på kartan som en stad att besöka för att åka skateboard. Det är senaste pusselbiten som kompletterar övriga utbudet i Landskrona. Parken i Häljarp är ovanlig och finns inte på så många ställen. Poolen kommer ha speedbumps, en sorts gupp, både inuti och ovanpå. Det ska också gå att köra runt uppe på platån utanför poolen.

 

Johan har åkt på några av Landskronas skateparker och tycker att alla har sin speciella karaktär. En särskilt omtyckt skatepark är Lagunen vid citystranden i Landskrona. – Lagunen har ett fantastiskt läge tycker många åkare – det är jämförbart med Venice Beach i Los Angeles, säger Johan.

 

I byn Annelöv finns Gläntan som är liten, men verkligen häftig och unik med en så kallad ”munk” i mitten. Munken ger åkarna flera valmöjligheter och utmaningar i åkandet.

– Gläntan är perfekt om man vill lära sig åka mer bowl och park, säger Johan.

 

Vilka tips har du till den som vill börja åka skateboard?

– Låna eller köp en ordentlig bräda som är lättrullad. Sök till exempel på Facebook, där finns flera grupper där du kan köpa begagnat inom skate. Åk till Lagunen i Landskrona, parken lämpar sig väl för den som vill lära sig stå på bräda. Börja med att hitta balansen och prova sedan att rulla lite. Rätt utrustning är också viktigt, använd skydd för huvud, armbågar, handleder och knän. Till sist vill jag säga TÅLAMOD. Det tar tid att lära sig, men håll ut och kämpa på.

 

Fakta Johan Rydén

Ålder: 42 Familj: Fru och två barn. Ibland följer barnen med mig och skejtar.

Bor: Saxtorp utanför Landskrona

Bästa med skate: Att åka fort och variationen!

 

Här kan du skejta i Landskrona och byarna:

Landskrona – Lagunen Skatepark – största parken. Inriktning street. Främst anpassad för skateboard, speciella tider finns för att köra kickbikes.

 

Härslöv – rollerpark, lämpar sig för BMX, kickbikes, inlines och skateboard

 

Annelöv –Gläntan park, lite mindre skatepark med en unik munk i mitten.

 

Häljarp – betongramp och miniramp

 

“Ytan” – en mindre skatepark i norra Landskrona, hinder som box, bank, jump-ramp, lutande curb, räcke och half-pipe.

 

Glumslöv – ramper i trä samt några inbyggda kullar.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.