fbpx

Upplev Landskrona museum

  1. Start
  2. Besöka
  3. Kultur
  4. Upplev Landskrona museum
Reklam!

Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam, finns idag på Landskrona museum. Samlingen består av över 100 000 objekt och innehåller allt från skisser och original till annonser och hela kampanjer. Utställningen Reklam! är baserad på denna samling.

 

Carl Fredrik Reuterswärd Non-Violence

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd flyttade i slutet av sitt liv till Landskrona. Han är framför allt känd för skulpturen Non-Violence, en revolver med tillknuten pipa, som tillkom 1980 med anledning av mordet på John Lennon. Den har sedan satts upp som en fredssymbol på ett stort antal platser, bland annat vid FN-byggnaden i New York. Utställningen visar målningar, teckningar och skulpturer – alla på temat Non-violence. Hela samlingen innehåller många varianter på revolver med knut men även andra motiv såsom ”9/11” attentatet mot tvillingtornen och motiv från diktaturen i Chile. En del verk har aldrig visats för allmänheten tidigare.

 

Trädgårdslandet

Landskrona är en stad som är känd för sina vackra koloniträdgårdar. Trädgårdslandet är en permanent lekutställning för barn 0-5 år och deras familjer. I Trädgårdslandet kan du klättra i komposten, krypa i kaninernas labyrint, plocka morötter eller sjunga en sång med snigeln. Vila under stjärnorna i nattens koja, klappa igelkotten och snurra med skatorna vid spegelsjön. Ta på trädgårdskläder och lek tillsammans! Allt det trädgårdsroliga väntar på dig!

 

Arbetets stad

Under 1900-talet var staden en utpräglad industristad och i utställningen visas delar av företag och produkter som tillverkats och tillverkas – socker, flygplan, kläder, fröer, stridsvagnar, dörröppnare mm. Utställningen speglar också de anställda och visar genom en mängd fotografier från olika arbetsplatser.

 

Landskrona 1413 – stad i ny tid

Den 20 mars 1413 fick Landskrona sina första stadsprivilegier. Erik av Pommern var kung över Sverige, Danmark och Norge och ville ha en handelsstad som inte styrdes av Hansan. Han fann att platsen för Landskrona med sin naturliga djuphamn lämpade sig för detta. Staden passade in i hans tankar om att kontrollera Öresund och så småningom införa en Öresundstull. Med hjälp av en spännande scenografi, arkeologiska fynd, kartor, musik, en animerad film med mera, berättas i utställningen om hur Landskrona växte fram och hur livet under 1400-talet kan ha tett sig i staden.

 

Människor som vi

En upplevelse utöver det vanliga. Med hjälp av ett avancerat ljus- och ljudprogram leds besökaren in i stenåldersmänniskans värld. Unika fynd – spetsade träkäppar, yxskaft med inristningar, ett specialiserat verktyg för avancerad flintslagning – sätter fart på fantasin. Utställningen berättar om mänskligt liv för 8000 år sedan. Poetens dikter ger röst åt stenålderns människor.

 

Nya staden

Lera, vatten, pumpar, hårt arbete och stora drömmar präglade Landskrona under senare delen av 1700-talet. En ny stad byggdes på mark erövrad från havet. Landskrona skulle bli en befäst stad med raka gator och kanaler omgivet av två fästningar. Följ de spännande och storslagna planerna att anlägga en helt ny stad. Utställningen fortsätter ut i den befintliga 1700-talsstaden.

 

Systrarna och deras brudkistor

Systrarna Andersson växte upp på en gård utanför Asmundtorp kring sekelskiftet 1900. De vävde, sydde och broderade allt till det framtida hemmet. Brudkistorna fylldes. Tiden gick och fyra av systrarna gifte sig aldrig. Allt blev liggande i kistorna. Tack vare en gåva från barnbarn kan Landskrona museum visa upp en stor del av de sex systrarnas textila skatt. Samlingen visar vad som brukade finnas i en brudkista vid denna tid. Unikt är att många av textilierna aldrig har använts och därför aldrig slitits och tvättats. Färgerna är lika lysande som när de en gång lades ner i kistorna. Intresserad av hemslöjd? Passa på att besöka Hemslöjden i Skåne som ligger vid Österleden i Landskrona

 

Läs mer om Landskrona museum

 

Foto: Anders Ebefeldt/Studio-e.se och Elvira Gligoric.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.