fbpx

Det visas utställningar och installationer på ett antal platser under Ljuset. De flesta visas i och kring stadskärnan, men en del verk visas även utanför centrum, i till exempel Koppargården. Även program och workshops genomförs på olika platser i staden. Ta en titt i evenemangskalendern för att hitta något som passar just dig. 

KARTA

Navigera dig genom Ljuset med hjälp av kartan nedan. Klicka på platserna för att läsa mer om de olika utställningarna. Föredrar du en fysisk utställningskarta så kan du hämta en på Landskrona museum och Landskrona konsthall från och med den 10 oktober. 

Slottsparken

Den välrenommerade designbyrån Form Us With Love, som samtidigt ställer ut på Landskrona konsthall, sprider sin strålglans även i parken utanför. Med inspiration från både sociala och faktiska ringar på vattnet i kuststaden Landskrona, kastar de en metaforisk macka från havet upp i staden och ljuspunkter i parken tänds där människor rör sig och socialiserar. Mer om detta finns att beskåda inne i utställningen på Landskrona konsthall där hela processen läggs fram på ett bord.

Kasernplan

På en 16m2 stor LED-vägg vid Kasernplan som vi döpt till Folkets hav presenteras en rad videokonstnärer från världens alla hörn som tolkar deras individuella relation till ljuset och havet där de bor i rörlig bild. Liksom jordens alla vattendrag är sammankopplade, hyser de människor som bor vid vatten ett släktskap.

 

Först ut på Folkets hav är ett verk om Karibiska havet av Di-Andre Caprice Davis från Kingston, Jamaica.

Landskrona museum

Vad är det som skymtar i museets fönster? En skugga av den tid som flytt! Märkvärdiga objekt ur samlingarna visar sina spännande siluetter för nyfikna förbipasserande.

Rådhustorget

På Rådhustorget står en låda med virtuellt innehåll. Konstnärer som jobbar med tredimensionella digitala rum får här chans att sprida sin konst ut i den fysiska världen. Genom att imitera naturliga proportioner och perspektiv skapas illusionen av att man står framför en verklig overklighet.

Nygatan 7

En projektion i ett fönster på Nygatan 7 visar poetiska videokonstverk av den tyska konstnären Philipp Lachenmann. Varje film visas i en månad varefter nästa film tar vid. Presentationen kurateras av Landskronaduon Nina Slejko Blom och Conny Blom. Paret driver det konceptuella konstcentret CAC i Bukovje, Slovenien samt i deras lägenhet i Landskrona.

Nygatan 12

Genom ett skyltfönster på Nygatan kan vi blicka in i ljusinstallationer från en rad spännande konstnärer. Här jobbar vi rumsligt med allt från skulptur till projektioner. Innehållet byts ut med jämna mellanrum under Ljusets tre månader och vi kommer även få ta del av frukten av spännande samarbeten i ljuskonst mellan lokala och inbjudna konstnärer. 

Konstnär nummer ett i lokalen på Nygatan 22 är Malin Bobeck Tadaa – en textilkonstnär som arbetar med smarta textilier och kombinerar traditionella textilmaterial med optisk fiber, lysdioder och modern teknik.

Kulturskolan

På Nygatan hittar vi Landskronas Kulturskola vars elever smyckar gatan med verk som knyter an till Ljuset i Landskrona. Foto, video, bild finns att beskåda och kanske stöter åskådare även på danselevernas spännande tolkning av temat.

Teaterparken

Ljusskulptur av Jonas Liveröd.

Östergatan

Verk av lokala konstnärer projiceras på en husfasad på Östergatan.

Järnvägsgatan

Liz Nielsen är en experimentell fotograf baserad i Brooklyn, New York, USA. Hennes fotografier är gjorda utan kamera och kan också beskrivas som ljusmålningar eller fotogram. Utställningen är ett samarbete mellan Ljuset och Landskrona Foto.

Koppargården 17

I samarbete med aktivitetshuset LAB (Lära, Arbeta, Bo) arrangeras workshops där barn och unga skapar sina egna 3D-planeter, som sedan projiceras på en husfasad i Koppargården. 

KONTAKT

Har du frågor eller vill veta mer om något? Kontakta Kulturförvaltningen på info.fok@landskrona.se

PLANERA DIN RESA

Tågstationen ligger på Östervångsplan. Stig ombord på buss nummer 3 som tar dig gratis (om du visar upp tågbiljetten) in till stadskärnan. Från stationen kan du även åka buss till andra stadsdelar. För mer information om bussar och tåg se Skånetrafikens hemsida.

I Landskrona är det enkelt att hitta parkeringar både nära stadskärnan och intill Ventrafikens terminal.
Här hittar du mer information om parkering i Landskrona

COVID-19

Vi följer myndigheternas rekommendationer och anpassar evenemang och program efter de riktlinjer som gäller.

 

Vad ska jag tänka på när jag besöker Ljuset?

Som besökare ska man följa de generella tipsen från Folkhälsomyndigheten.

 

– Stanna hemma om du är sjuk.
– Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
– Undvik att röra ögon, näsa och mun.
– Hosta och nys i armvecket, då hindrar du smitta från att spridas i din omgivning.
– Tänk på att hålla avstånd till andra personer för att undvika smittspridning.

Här kan du ta del av mer information från Landskrona stad kring coronaviruset Covid-19.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.