fbpx

THIS IS: LANDSKRONA

  1. Start
  2. LJUSET
  3. Kultur
  4. Besöka
  5. THIS IS: LANDSKRONA

Vilken musik lyssnar Landskrona på?

 

Möt nio Landskronabor och deras musikstil på nio olika platser i staden. På varje plats kan du läsa om deras musikintresse, lyssna på deras spellista och inspireras av några av de människor som utgör vår stad.

 

Musiken är igång varje kväll mellan 16.00–20.00. Du kan också lyssna på spellistorna med Spotify här nedanför.

 

Utställningen är skapad av upplevelsebyrån Whyland från Landskrona.

 

This is: Filip

 

Det spelades alltid dansband i familjen när jag växte upp. Dansfestivaler på sommaren, julbord och dans varje vinter, och det var dans på familjens hemmafester i Kvärlöv. Sedan dess har det varit dansband.

 

Jag har alltid gillat 50- och 60-talets musik överlag och 70-talets svenska dansbandsmusik som jag växte upp med, är i grunden ofta amerikanska låtar av Dion & The Belmonts, Neil Sedaka, Sam Cooke och andra smörsångare som översattes till svenska och blev dansbandslåtar.

 

 

Melodierna är klatschiga och enkla med tre ackord, saxofon och dragspel. Texterna är nästan lite för enkla och förutsägbara och det gillar jag. Ofta är det stora låtskrivare som Niklas Strömstedt och Dan Hylander som skrivit dem, även om de själva inte är dansbandsmusiker.

 

Jag vet att många inte ser mig som den typiska dansbandslyssnaren. Jag själv dansar exempelvis inte men har önskat mig en buggkurs i julklapp av min sambo de senaste 10 åren. Men hon är inte lika frälst i dansband som jag är så det har inte hänt än.

 

Dansband har en orättvis ”bonnastämpel”, men jag har aldrig skämts för att säga att jag tycker om det. När jag var liten hade jag en frilla som Elvis, alltid en skinnpaj och lyssnade på gamla rock’n’roll-klassiker. Jag har aldrig brytt mig om vad för vad folk tycker, utan gör vad jag vill.

 

På min lista blir det mycket Lasse Stefanz. Det är lite mot country-hållet vilket jag också lyssnat mycket på de senaste åren. Det blir också Perikles där ju sångaren Lars Lundgren är från Landskrona och låtar av Sven Ingvars, som man kanske inte räknar som det mest klassiska dansbandet.

 

Om man bara ska lyssna på en låt blir det “Du försvann som en vind” med Lasse Stefanz, underbar saxofon i den.

 

 

This is: Katja

 

Det finns en bild när jag är liten och sitter i soffan med alldeles för stora hörlurar. Pappa spelade bara synth i dem med hoppet om att jag också skulle bli en synthare en dag. Idag lever jag för synth.

 

Jag har alltid en låt i huvudet, som ett ständigt pågående soundtrack och det stör mig inte alls. Jag lyssnar mest på 80-talssynth som Kraftwerk, Depeche Mode och New Order. Men många aktuella band idag inspireras av dessa, som Rebecca och Fiona. Jag är deras största fan. I gymnasiet gjorde jag en coverplatta på deras musik, har tatuerat in deras namn på min arm och första gången jag träffade dem kunde jag inte sluta gråta.

 

 

Synth är min terapi. Psykedeliska synth-låtar får mig att bli lugn och lycklig. Men jag kan också bli speedad, svinglad och riktigt taggad, det är de feta basgångarna som gör det. Jag kan sitta i timmar på Youtube och kolla gamla konserter med Kraftwerk. Jag älskar dem. De går bara upp på scenen och gör sin grej. Mina kompisar delar inte det intresset med mig och när jag styr musiken på förfester kan de säga att de inte gillar den. Men sen hittar de själva likheter med dagens elektroniska musik och börjar hålla med mig.

 

På min lista kommer du känna likheter i andra musikstilar som är populära idag. Där finns såklart många låtar från 80-talet men också nya band som Rüfüs Du Sol från Australien. De är lika bra som om de kom från 80-talet.

 

Om man bara ska lyssna på en låt blir det “Fet House Mode” med Rebecca & Fiona. Så även om du inte tror att du kanske gillar synth så ge det en chans och lyssna på min lista. Synth är livet.

 

 

This is: Line

 

Jag gillar den gamla franska musiken, det man kallar för franska chansons som betyder visor. I låtarna finns en slinga som nästan är lite vals-aktig. Det påminner mig om Paris, som jag älskar.

 

Jag såg filmen De älskande på Pont-Neuf på tidigt 90-tal för där var en skådespelare i den som jag hade sån girlcrush på, Juliette Binoche. Filmen utspelar sig i Paris men det var inte Paris som man var van att se, det var smutsigare och mer bohemiskt. Jag blev helt fascinerad och musiken var fantastisk!

 

 

Filmen fick mig att lyssna mer på den här musikstilen och jag kände att jag var tvungen att se Paris på riktigt och inte som den turist jag var när jag tågluffade i ungdomen. Idag 30 år senare lyssnar jag fortfarande på franska chansons och de senaste åren har det blivit Paris både på våren och på hösten.

 

Jag lyssnar mycket och ofta. Det har nästan blivit lite som ett skämt i vårt umgänge att våra vänner säger “då blir det fransk afton” när man ska hem till oss på middag. Men jag gillar det SÅ mycket. Jag är nästan beroende av det.

 

Det är nog ingen jättevanlig musiksmak för damer i min ålder. Ofta frågar folk “Jaha, lyssnar du på det?”. Jag kan ju inte ens franska, bara lite turist-franska, så jag förstår inte allt de säger men det är så sinnesvackert språk och så gör musiken att man bara blir lätt och glad liksom.

 

På min lista har jag valt ut favoriter som jag brukar lyssna på. De här låtarna har jag lyssnat på hur många gånger som helst. Det blir bland annat Charles Trenet som jag tycker är Frankrikes svar på Evert Taube.

 

Om man bara ska lyssna på en låt blir det “Poupee De Cire, Poupee De Son” med France Gall.

 

 

This is: Lena

 

Jag var 7 år när jag började spela piano och då började jag lyssna på klassisk musik. Ett av mina största minnen är när jag är 11 år och på Malmö Stadsteater med mina föräldrar.

 

Jag har alltid tilltalats av att sitta i en konsertsal och vänta på att konserten ska börja, den förväntansfulla stämningen och att insupa den speciella doften av puder och smink som finns på teatern.

 

 

Jag lyssnar på allt, men har såklart några favoritkompositörer som berört mig mest. Det är Beethoven, Mozart, Schubert och Chopin.
Mozart blev bara 36 år, men lämnade efter sig en enormt stor produktion, vilket är fantastiskt med tanke på hans ålder. Beethovens musik tycker jag speglar livet. Varje fas i livet som man lever kan man hitta i hans musik – lycka, hopp, förtvivlan, smärta – allt som händer under en livstid.

 

När jag lyssnar på klassisk musik känner jag ett inre lugn, lycklig över att jag kan lyssna på detta och att det finns så mycket musik.

 

Klassisk musik måste man lyssna på ett annat sätt än populärmusik. Den kräver mer av den som lyssnar och gärna att man läser på för att förstå mer. Men den behöver inte vara svår som många säger, man måste bara ge det lite tid.

 

På min lista har jag har valt ut musik som kanske kan tilltala den som inte tidigare lyssnat på klassisk musik, något som jag själv tycker är lite mer lättlyssnat. Listan är en samling av fantastiska kompositörer och fantastiska historier.

 

Det är svårt att välja en favorit för alla är det på sitt sätt, men om jag ska välja ett verk som jag alltid återkommer till så är det Schuberts Gess dur Impromptu. Ett mycket vackert stycke.

 

 

This is: Sune

 

Jag växte upp på 70-talet och brukade åka på konserter på Olympen i Lund och så fort man fick veckopeng gick man och köpte en LP-skiva med ett band som man gillade. Den 21 april 1977 skulle vi se Black Sabbath och förband var AC/DC. De sopade golvet under de 35 minuterna de spelade. Hela publiken var helt i extas, jag hade gåshud och kunde inte sluta tänka på dem efteråt. Jag var helt paralyserad efter konserten och gick direkt och köpte min första AC/DC-skiva. Så blev de mitt favoritband och biljetten från den kvällen har jag kvar än idag.

 

 

När jag började jobba och fick pengar kunde jag åka runt och se konserter. Först alla i Sverige, sen har det blivit Danmark, Norge, Finland, USA, Tyskland, England, Skottland, Holland, Kanada, Portugal, Frankrike, Tjeckien och Spanien. 2008 under deras Black Ice-turné såg jag 20 konserter. Jag är den i Sverige som har sett flest konserter med AC/DC, 62 stycken.

 

Jag har läst många böcker om dem, träffat bandet rätt många gånger och har en del autografer. Jag kan inte säga varför jag gillar dem så mycket mer än att de “rockar” och de har en stor portion humor som jag gillar. De är enkla och raka och gör bara bra musik helt enkelt. AC/DC har egentligen aldrig gjort en riktigt dålig låt.

 

Det är helt omöjligt för mig att rangordna favoritlåtar så istället har jag tagit med en låt från varje album som jag tycker är bra, men jag har säkert glömt många låtar som borde varit med. “Let There Be Rock” brukar jag säga är min favoritlåt. Den kom ut 1977 och var med på den första skivan jag köpte. Där är också låtar från deras senaste skiva som kom nu i höst. Den skivan spelar jag i alla fall två gånger om dagen.

 

 

This is: Kenneth

 

När jag var 14 år var jag i en skivaffär i Köpenhamn. Där hittade jag ett av de snyggaste LP-omslag jag någonsin sett, eller rättare sagt där var en tjej på omslaget som jag tyckte var så otroligt vacker. Det var en skiva med jazzmusikern Gerry Mulligan, då okänd för mig. Jag köpte den, lyssnade och blev direkt helt tagen. Det köpet är det bästa jag har gjort och det förändrade allt, för vilket skönt liv jag haft tack vare den musiken.


 

Jag har lyssnat på Gerry Mulligan i över 60 år nu och har alla hans skivor i olika utgåvor, ungefär 500 stycken. Jag har träffat honom bakom scenen en gång, jag skriver hans diskografi och varit hemma hos hans änka i USA för att spela över VHS-videor på hans framföranden till DVD. Jag är nog en av de största fansen i världen.

 

Även om jag hört låtarna många, många gånger så berörs jag fortfarande på samma sätt varje gång. Han är en så duktig kompositör, det är fina slingor i botten och det framförs på ett underbart sätt.

 

Musiken har varit med mig genom många olika skeden i livet. Jag hade en kompis som var några år äldre än mig och han var som min utbildare inom jazzen och tog med mig på konserter redan när jag var 16 år. Vi hade många trevliga stunder tillsammans men han har tyvärr gått bort.

 

Min lista visar inte allt vad Gerry Mulligan kunde göra, men den visar mycket av vad han gjorde i början av 50-talet och det som fångade mig i musiken.

 

Om man bara ska välja en låt så är det en av de första låtarna jag hörde med Gerry, “My funny Valentine”. Den var med på skivan som förändrade allt.

 

 

This is: Sara

 

Det började när jag pluggade i Uppsala. Jag var inne i en skivbutik och upptäckte ett skivomslag som jag tyckte var så fantastiskt fint, med grön/blå randig bakgrund och en rosa jelly-pudding i mitten. Det var det svenska bandet This Perfect Days debutalbum. Jag lyssnade på skivan i butiken så som man gjorde förr och tyckte det var helt fantastiskt. Det var starten på mitt intresse för svensk indiepop.


 

Utan indiepopen hade mitt liv sett helt annorlunda ut och det har på riktigt förändrat mitt liv. 1994 startade jag min egen indiepop-tidning Fozzie så jag har levt mycket med musiken. Jag pluggade juridik och planen var att jag skulle bli advokat, men efter examen började jag jobba på en nystartad musiksajt på nätet och släppte juridiken helt.

 

Mina starkaste musikminnen är från konserter. Det är otroligt nördigt men jag har ett konsert-register i Excel med alla konserter jag varit på. Mellan 1992–2008 hade jag sett 1024 konserter. En av de bästa är när jag såg Timo Räisänen på KB i Malmö 2007. Han har betytt så väldigt mycket för mig. Jag lärde känna honom lite efter det och genom intervjuer som jag gjort till min tidning Fozzie.

 

När man lyssnar på min lista kan man förvänta sig att bli glad. Där är några lite hårdare och några lugnare låtar men mycket upptempo. Den är i ganska kronologisk ordning från 1992 till 2020.

 

Om du bara ska lyssna på en låt för att få grepp om musiken jag gillar så lyssna på “April And May” med Eggstone.

 

 

This is: Albatrim

 

Musik betyder jättemycket, den finns där i vått och torrt och jag lyssnar 24/7. Min pappa har alltid spelat mycket piano och sjunger så jag tror det är där mitt musikintresse startade.

 

För att jag verkligen ska gilla en låt måste texten vara bra och ha något att berätta. Jag brinner för lika rättigheter och hur vi ska lösa problemet med att många ungdomar idag väljer fel väg i livet. Många av låtarna jag lyssnar på lyfter just det.


 

Det är därför jag fastnade för artisten Dani M. Vissa av hans låtar kanske är lite överdrivna men samtidigt så tycker jag att saker som han lyfter är väldigt viktiga. Jag kan relatera till texterna och jag tror att mycket speglar en verklighetsbild hur det ser ut för många och då är det viktigt att vi uppmärksammar det så att vi förstår varandra bättre.

 

Musiken får mig att reflektera kring andra människor och ja, hela samhället. I jobbet som ledare för ungdomar snackar jag mycket med dem kring låtarna de lyssnar på, hur man kan tolka och misstolka texter. Det tror jag är viktigt.

 

Jag lyssnar mest på Hiphop, Reggae och R&B, men jag har rötter från Makedonien så i min familj har vi lyssnat mycket på albansk folkmusik, vilket jag också gillar.

 

På min lista blir det blandat mellan mina favoritlåtar inom albansk folkmusik, svensk hiphop, reggae och R&B. Det blir både lugna sound och mer festliga.

 

Om man bara ska lyssna på en låt så blir det “Naiv” med Dani M feat. Jacco.

 

 

This is: Dick

 

Julmusik har en stor del av mitt liv. Jag älskar allt med julen, släkten samlas och som liten kom man ut på landet och firade jul med mormor och morfar och alla kusiner.

 

Jag vill gärna börja lyssna tidigt på säsongen för det är förväntningarna inför julen som jag gillar. Första låten spelas när sommarsemestern är slut, då börjar man ladda. Men det är inte jättepopulärt hemma, så i början spelar jag mest i bilen och på jobbet.
 

Tidigare hade jag en jättestor skivsamling med julmusik. Inför varje säsong kunde jag köpa över 10 skivor som beställdes tidigt på året. Efter jul och nyår pausar jag och ser jag fram emot sommaren, men det finns ett undantag – Boney M. har gjort en julskiva som är så bra att jag kan spela den i bilen även i januari/februari.

 

En av mina favoritartister är Hasse Andersson. Han har gjort ett par julskivor som jag tycker jättemycket om. Han är som en varm tomte så det är lätt att komma i stämning till hans låtar. Men jag gillar också “All I Want For Christmas Is You” med Mariah Carey som är relativt ny och en äldre favorit som är fantastisk bra är “Last Christmas” med Wham!

 

På min lista kan man förvänta sig allt från Hasse Andersson till Dolly Parton och Busungarna. Jag kan inte välja en favorit men måste nämna “Vår julskinka har rymt” med Werner & Werner som fanns på en av de första skivorna jag köpte.

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.