fbpx

Folkets Hav

  1. Start
  2. UPPLEV
  3. LJUSET
  4. Kultur
  5. Besöka
  6. Folkets Hav

Sigalit Landau forotgraferad av Amit Herman.

Sigalit Landau | DeadSee, 2005
Video, 11:39 min. loop
Kasernplan | Folkets hav

DeadSee filmades ur fågelperspektiv. Det börjar med en skrämmande vacker bild, oförklarlig vid första anblicken, av en kedja med 500 vattenmeloner, förbundna med en 250 meter lång vajer som bildar en söt spiralformad flotte som flyter i det mättade saltvattnet i Döda havet. Bland de hundratals vattenmelonerna i kedjan är några trasiga och dessa strålar med sitt röda fruktkött. Fångad inuti spiralkedjan är konstnären, som flyter med den, hennes nakna kropp intill de gröna vattenmelonerna, hennes arm sträcker sig ut till flottens röda sårade område. När spiralen dras utåt, bort från centrum, rullas kedjan ut och blir gradvis en tunn grön linje som lämnar ramen och kameran lyfter sig högre och högre upp. Under processen når konstnärens kropp utkanten av den långsamt minskande flotten, och hon ses hålla fast vid kedjan som om hon håller fast vid livet självt. Med hänvisning till Robert Smithsons mytiska verk The Spiral Jetty (1970) kombinerar detta verk det konceptuella med den sensuella, landkonsten med kroppskonst, socker med salt.

Verket är producerat i samarbete med Guy Raz och Amnon Zalait.

 

Sigalit Landau

Landau, född 1969 i Jerusalem, är en tvärvetenskaplig konstnär vars arbete innefattar teckning, skulptur, video och performance. Hennes komplexa verk berör sociala, historiska, politiska och ekologiska frågor och omfattar ämnen som hemlöshet, förvisning och förhållandet mellan offer och förövare och mellan förfall och tillväxt.

 

Mer om konstnären

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.