fbpx

JONAS LIVERÖD

  1. Start
  2. UPPLEV
  3. LJUSET
  4. Kultur
  5. Besöka
  6. JONAS LIVERÖD

Jonas Liveröd
Nachspiel Machine
Teaterparken

 

Natten har ett annat liv, ett som inte dagen är del av, så har det alltid varit. En plats förändras under dygnets mörka timmar, andra saker händer, människor beter sig annorlunda och andra upplevelser tar plats.
Jonas Liveröd återvänder till Skåne med ett verk som börjar i den tanken. Han bygger vidare på Flickan med slöjan, en skulptur av Åke Jönsson som sedan 1955 står i teaterparken.
Liveröd har gett skulpturen en ny funktion, den har blivit en bärare av nattens äventyr.
Ordet Nachspiel kommer från tyskan och är det gamla svenska uttrycket för efterfest. Det betyder ordagrant efterlek.
Som en psykisk mekanism sprider skulpturen sina känselspröt genom träden. Under dagtid skruvar verket upp volymen på färger och attribut lånade från nattliga ravefester, ekon från extatisk eskapism, men också från att tappa bort sig och finna sig igen. När mörkret faller förändras uttrycket och skulpturen får nytt liv, glödande av ett sorts inre ljus.

 

Jonas Liveröds arbete definieras av ett ständigt utforskande av nya material, metoder och idéer. Under de senaste åren har han bland annat haft enskilda utställningar på Galleri Steinsland-Berliner, Teckningsmuseet, Ystads Konstmuseum, Concordia i Holland, Hans & Fritz Contemporary i Barcelona och Örebro Konsthall.
Liveröd har gett ut ett antal prisbelönta publikationer och bortom gränserna för sin egen konst har han under senare år hållit workshops och föreläsningar om ämnen som samlandets magi, om misslyckanden och dödskultur, curaterat utställningar med tematiker i arkitekturens gränsmarker, gjort ett soundtrack till en bok, skrivit artiklar om religioner i Rio de Janeiro och esoterisk arkitektur såväl som intervjuat både samlare och förfalskare. Jonas bor och arbetar i Ågårdskvarn i Västergötland där han driver sitt eget mikromuseum över det förunderliga, kallad den Den Liverödska Wunderkammaren, och organisationen Luftslottet. Liveröd har fått en rad priser och stipendium och innehar nu Konstnärsnämndens stora femåriga arbetsstipendium.
Liveröd är förutom Landskrona ljusfestival under året aktuell med utställningar på Bohusläns museum, Trollhättans konsthall, Rackstadmuseet, Acne i Stockholm, Alma Lövs Museum, Lidköpings konsthall samt med offentliga verk i Falkenberg, Stockholm, Mariestad och Älmult.

 

Mer om Jonas

WIKI
INSTA
 WEB
BLOG

 

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.