fbpx

Med rymden i fokus

  1. Start
  2. Kultur
  3. Besöka
  4. Med rymden i fokus

På ön Vens högsta punkt ligger Tycho Brahe-museet. Hit vallfärdar både unga och gamla som är nyfikna på rymden eller som bara vill njuta av den vackra miljön. Men här finns också en spännande lekplats, en blomstrande renässansträdgård och årets nyhet – en friluftsutställning om svarta hål.

Varför har rymdforskare från amerikanska NASA besökt Ven? Jo, för det var här som upptäckten av rymden började på riktigt för 550 år sedan. Under två decennier studerade vetenskapsmannen Tycho Brahe himlakropparna från Vens högsta punkt. Hans arbete, under en tid då religionen hade stort inflytande på vetenskapen, lade till slut grunden för hur vi idag ser på vårt solsystem. Tycho Brahe övergav inte läran om jorden som centrum, men han var banbrytande på andra sätt. Han var en av de första som genomförde långsiktiga och systematiska observationer av himlakropparna, vilket kom att ligga till grund för en ny världsbild. Det var här på Ven den moderna rymdforskningen började genom att den danska kungen Fredrik II gav ön till Tycho Brahe som förläning. Det var ett sätt att knyta vetenskapsmannen närmre hovet.

Ven på den tiden var en ö bebodd av främst fiskare och bönder. Myten är att de inte var jätteglada över att få hit Tycho Brahe eftersom han blev länsherre på ön och exempelvis fick rätt att ta ut skatter.

– Kulturkrocken blev stor. Deras världar var nog väldigt skilda, säger Tina Jönsson, verksamhets-ledare på Tycho Brahe-museet.

Tycho Brahe tillhörde nämligen det allra högsta skiktet i samhället. Han föddes in i en inflytelserik dansk adelsfamilj på Knutstorps gård norr om Svalöv. Skåne var ju på denna tid, 1546, fortfarande danskt. Han studerade på flera universitet på kontinenten innan han bosatte sig på ön Ven och kunde starta sitt forskningscentrum. På öns högsta punkt byggde han ett renässansslott i italiensk stil med tillhörande trädgård och observatorium. Här kunde han se till både Helsingborg och Köpenhamn, där han hade bott. Men samtidigt kunde ingen ta sig hit på fem röda sekunder. Här kunde han bedriva sin forskning ganska ostört från annan inblandning. Han uppskattade ensamheten. Han ville inte bli störd, utan ville framför allt forska. Bland forskare som studerar rymden råder det inga tvivel om att Tycho Brahe är en centralfigur i historien. Det är Tycho Brahe som förser forskningsvärlden med den data och de observationer som behövs för att Johannes Kepler sedan ska »knäcka koden« över hur vårt solsystem ser ut.

Men Tycho Brahe var inte bara intresserad av astronomi och rymden. Han var en klassisk renässansmänniska som även studerade medicin, botanik och astrologi. Det gör att det finns en bredd här på museet. Till exempel har vi den vackra renässansträdgården som är återskapad efter Tycho Brahes ritningar och är formad enligt renässansens symbolideal formad i kvadrater, trianglar och cirklar. Tanken var att trädgården skulle återge Edens lustgård. Här odlades frukter och örter som senare användes i Tycho Brahes alkemiska medicinarbeten.

Det fina med Tycho Brahe-museet är att det finns något för alla åldrar och intressen. Utställningen the Naked Eye kan passa de som är historieintresserade, och utomhus finns aktiviteter för de som har spring i benen. Intill museet ligger nämligen en idéhistorisk lekpark med bland annat trissor, styltor, käglor och kulor. I lekparken kan man prova fjorton olika sätt att leka på 1500-talsvis. Varje station har instruktioner och information om lekens bakgrund. Här kan man välja mellan att testa sina styrkor i en hederlig dragkamp, försöka slå av varandra från en stock med kuddar eller tävla i en äldre variant av curling. En annan höjdpunkt på museet är observatoriet Stjärneborg, en rekonstruktion av Tycho Brahes observatorium. Där kan man gå ner i fornlämningen och uppleva hur en natt med observationer kunde se ut. Rummet släcks ner och en skådespelare berättar hur det var att forska om rymden på 1500-talet.

– Det är en häftig upplevelse, säger Tina Jönsson.

I sommar finns förutom inomhusutställningen the Naked Eye också en utomhusutställning på temat svarta hål. Utställningen bygger på de vetenskapliga upptäckter som belönades med ett Nobelpris i fysik år 2020.

– Vi tycker att det är roligt att också kunna berätta om dagens arbete inom astronomi och vetenskap, säger Tina Jönsson.

Vad hände då med Tycho Brahe efter de två decennier då han forskade på Ven? Enligt historien uppstod det en konflikt mellan Tycho Brahe och det danska hovet år 1597 och han tvingades lämna ön. Han gick i exil i Prag och utsågs till hovastronom av kejsare Rudolf II. Kejsaren gav honom också slottet Benatky som bostad. Där fortsatte Tycho Brahe sina observationer och utsåg Johannes Kepler till sin assistent. De hade arbetat tillsammans mindre än ett år när Tycho Brahe avled år 1601.

Johannes kepler sammanställde senare Tycho Brahes observationer och drog med dessa som grund slutsatser som förde kunskapen om vårt planetsystem vidare till en ny högre nivå. Keplers lagar om att himlakropparnas förflyttar sig i elliptiska rörelser hjälpte i sin tur Isaac Newton att framställa sina teser om gravitationen.

Och vad hände med Tycho Brahes renässansslott och observatoriet Stjärneborg? När vetenskapsmannen hade lämnat ön, fanns inget intresse bland öborna av att bevara byggnaderna. Byggnadsmaterial var dyrt och behövdes på annat håll. Enligt historien finns det tegelstenar från renässansslottet kvar i än i dag i flera bostäder på ön. Så minnet av Tycho Brahe lever envist kvar, både i vetenskapen och på jorden.

Tycho Brahe upptäcker en supernova

En av Tycho Brahes mest kända upptäckter är »De Nova Stella«, den nya stjärnan. Den 11 november 1572 observerade Tycho en ny och mycket ljusstark stjärna i stjärnbilden Cassiopeia. Tychos mätningar visade att det verkligen var en avlägsen stjärna, och inget lokalt fenomen. Detta blev mycket uppmärksammat, eftersom stjärnvalvet ansågs vara gudomligt och perfekt, och därför borde inga förändringar uppstå. Tycho observerade stjärnans ljusstyrka ända tills den bleknade bort året efter. Han rapporterade händelsen i sin bok De stella nova, som gjorde honom berömd över hela Europa. Idag vet vi att Tychos »stella nova« var en döende stjärna, en supernova som spred sin materia i rymden i en våldsam explosion som orsakades av att stjärnans utbrända kärna kollapsade. De glödande gasmolnen är synliga än i dag genom kraftiga teleskop. Händelsen var banbrytande och blev början på en helt ny världsbild.

Vem var Tycho Brahe?

Tycho Brahe tillhörde en dansk adelsfamilj och föddes på Knutstorps gård utanför Kågeröd år 1546. I sin ungdom studerade han juridik, humaniora och vetenskap vid universiteten i Leipzig, Wittenberg, Rostock och Basel. I Leipzig påbörjade han astronomistudier och upptäckte att gamla observationer ofta inte var noggranna. Därför började han konstruera metoder och instrument för högprecisionsmätning av himlakropparna. Under mer än tjugo år, från 1576 till 1597, var Tycho Brahes observatorium på Ven centrum för Europas kanske mest avancerade astronomiska forskning. Det arbete som utfördes här fick grundläggande betydelse för det fortsatta utforskandet av himlavalvet och bidrog i hög grad till utformandet av vår moderna världsbild.

Tycho Brahe-museet

Hitta hit: Museet ligger på ön Ven. Du tar dig hit från Landskrona med Ventrafiken. Överfarten tar cirka 30 minuter. När du går i land i Bäckvikens hamn ligger museet drygt en kilometers promenad från hamnen.

Vad kan man göra? Här finns utställningen the Naked Eye om vetenskapsmannen Tycho Brahe, en historisk lekpark, en planetstig, renässansträdgård, observatoriet Stjärneborg, friluftställning och mycket mer.

Äta och dricka: Ta en fika eller lunch på Café Tycho Brahe. Här finns bland annat hemmalagad paj, varmrökt lax, smörgåsar och hembakta kakor.

Öppettider: Från 3 april till 1 juni, endast öppet på helger. Från 1 juni till 31 augusti har museet öppet varje dag. I september och oktober, öppet helger. 

Läs mer om Tycho Brahe-museet

Text: Maria André

Foto: Mickael Tannus

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.