fbpx

Landskronas lokala matscen har mycket att bjuda på

  1. Start
  2. Mat och dryck
  3. Besöka
  4. Landskronas lokala matscen har mycket att bjuda på

Landskronas lokala matscen har mycket att bjuda på

Nedan har du tips på matställen som ligger centralt i Landskronas stadskärna. Klicka på länkarna så kommer du till deras hemsidor. Längre ner kan du också läsa om Louise Laurenius bästa mattips.

Matscenen 
Shady Burgers
Fellini 
Speakers corner
Restaurang Tycho Brahe 
Okaasan
Bahn Mi King
Pinchos
Mamma Teresa
Cardells
Basilika
Hotel Öresund
Mythos
Thimans vinbar

Louise Laurenius är Landskronatjejen som flyttade till Milano för att arbeta som influencer inom mat och dryck. Varje sommar återvänder hon till sina hemtrakter i Borstahusen. Här ger hon sina bästa tips på matupplevelser du inte får missa i Landskrona.

“Under mina tio år i Italien, har jag aldrig slutat kalla Landskrona för hemma. Jag är nu på väg mot ett nytt kapitel i Stockholm, men Borstahusen kommer alltid att vara min fasta, trygga punkt. Närheten till havet har präglat mig. Att sitta i vår lilla hamn och fundera på vad som finns långt bortom horisonten har påverkat min äventyrslust. Och det är säkert en bidragande faktor till varför jag hamnade i just Italien.

Min kärlek till Landskrona har växt sig starkare sedan jag flyttade därifrån. Jag tror det är ganska naturligt. Det är lätt att ta saker och ting för givna när du konstant omges av dem. Men varje gång jag kommer hem ser jag staden med nya ögon. Jag blir stolt. Över det som varit, men också över alla nya initiativ som tas.

Två kvinnor sitter och pratar på en restaurang

Morgon på Landskrona Golfklubb

Jag brukar skämtsamt säga att jag nog är den person i Sverige som spenderat mest tid på en golfbana utan att egentligen spela nämnvärt mycket golf. Visst kan jag väl svinga en klubba, men på Landskrona Golfklubb har jag främst jobbat. I kiosken serverade jag golfare korv med bröd varje sommar från det att jag var tolv år, tills jag väl egentligen var alldeles för gammal.

När jag besöker mina föräldrar hemma i Borstahusen nu för tiden går jag ofta förbi kiosken på mina morgonpromenader. De börjar på slingan i Lill-Olas, går via golfbanan uppför Glumslövs backar och tillbaka hem längs stranden. Vill jag verkligen lyxa till det, stannar jag till på Brasseriet på vägen hem. En kaffe och fralla vid övningsgreenen ger en bra start på dagen. Lugnet som råder på en golfbana går inte att jämföra med något annat. Och det kan man njuta av, oavsett om man är golfare eller ej.

Street foodrestaurangen erbjuder också varma rätter, fräscha sallader och vårrullar så spröda att frasigheten skulle göra vilken dansk wienerbrödsbagare som helst avundsjuk

Två kvinnor sitter och pratar på en restaurang

En liten bit av Italien i Borstahusen

Hur mycket jag än älskar min hemstad, ska jag inte sticka under stol med att en del av mitt hjärta alltid kommer slå några extra slag för Italien. När längtan till mitt andra hem slår till, finns det ett rätt enkelt sätt att stilla reslusten. Genom maten, såklart. Kulinariska resor, där du inte ens behöver ett pass, är den bästa typen av vardagslyx. Med goda råvaror och rätt sällskap, går det enkelt att skapa en italiensk afton på hemmaplan. Framförallt om du bor i Landskrona och har nära till delin på Mötesplats Borstahusen.

Delin är full med delikatesser, däribland flera från Italien. Här finns ’Nduja till pastasåsen, chark till aperitivon eller färdig pizzadeg till pizzafesten. Ett enkelt sätt att uppleva en liten bit av Italien även på hemmaplan.

En annan favorit är att slå sig ner till bords på Kvarteret Erikstorp, Borstahusens kvarterskrog som etablerat sig som ett pulserande hjärta i vårt lilla – men ständigt växande – fiskeläge. Kvarteret Erikstorp är dock allt annat än en vanlig kvarterskrog. Här serverar man fantastiska dagens luncher och italiensk pizza. Här ställer man till med quizkvällar och ölfestivaler i trädgården. Och med en snabb beställning i baren kan du åka på en snabb tur ner till Amalfikusten via en Limoncello Sour eller Limoncello Spritz.

Fellini

Smörtaxen lockar besökare från hela Sverige

När det kommer till Landskronas matscen, finns det ytterligare två restauranger som imponerar på mig lite extra. Den ena är Smörtaxen, en relativt nyöppnad restaurang som ligger inne på Citadellområdet omgiven av vallgravar och fårhagar. Sedan starten för några år sedan har det lekfulla konceptet lockat besökare från när och fjärran. Atmosfären är avslappnad och välkomnande. Det känns som att du sitter hemma i kompisarnas vardagsrum – men rätterna som serveras skulle kunna passa in på vilken stjärnkrog som helst. Väl värt ett besök.

Sen har vi Matscenen. Platsen som bjuder på spektakel, både vad gäller maten som serveras och eventen som levereras. Att restaurangen dessutom ligger i en av Landskronas vackraste byggnader gör det ännu bättre. En perfekt plats att runda av ljumna sommarkvällar på – kanske med en omgång boule eller två tillsammans med vännerna.”

Följ gärna Louise (@louiselaurenius) på Instagram för massor av recept och restips från både Sverige och Italien.

Några kvinnor sitter på en restaurang och äter

Text: Louise Laurenius

Foto: Oskar Fäldt, David Back

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.