fbpx

Matresan – Världens smaker väntar vid Rådhustorget

  1. Start
  2. Mat och dryck
  3. Besöka
  4. Matresan – Världens smaker väntar vid Rådhustorget

Matresan- Världens smaker väntar vid Rådhustorget

Det bokstavligen kokar runt Rådhustorget i Landskronas stadskärna. Rekordmånga restauranger har slagit upp portarna mitt i stadskärnan och här finns numera smaker från hela världen att uppleva – allt samlat i ett kvarter.

Hur vill du ha ditt kött? Rare, medium eller well done? Hos Blackstone steakhouse på Rådhusgatan 11 i Landskrona behöver gästerna inte ge instruktioner till kocken. Här steker man köttet själv, på stekhet lavasten vid bordet. Och i princip allt annat på tallriken är handgjort av kockarna.

– Vi gör allt från grunden, säger Pelle Zander, kökschef på regionens enda Blackstone steakhouse.

– Vi är unika i Skåne. Ägarna gillade läget här i Landskrona, mitt emellan Malmö och Helsingborg. Det är lätt att ta sig hit och i en större stad kunde vi ha drunknat bland alla restauranger, säger han.

Restaurangen öppnade i oktober 2021 och Landskronaborna har hittat hit. Men ryktet har spritt sig långt.

– Det roliga är att vi har gäster från Malmö, Lund, Helsingborg, Svalöv – till med besökare som åker från Båstad, säger Pelle.

Alldeles vid entrén till Blackstone steakhouse finns ett mörningsskåp där ryggbiffen – för övrigt lokalproducerad – får hänga inte mindre än fem veckor innan den tillagas. Restaurangen erbjuder svensk oxfilé liksom älg och ren. Inriktningen är kött, men här finns också vegetariskt och skatter ur havet som
tonfisk och svärdfisk, fångad på spö och MSC-märkt.

Klientelet är spritt, här äter barnfamiljer och kompisgäng såväl som äldre par.

– Vi hoppas att alla känner sig välkomna. Vi försöker ha olika erbjudanden; på lördagar äter barn upp till tolv år gratis mellan klockan 15 och 18 och på tisdagar har vi Sweet Tuesday då vi bjuder på desserten.

Black stone

Bara ett stenkast bort, på Rådhustorget 6, väntar ett helt annat smakuniversum. För vad händer om man kombinerar traditionell vietnamesisk mat med det franska köket? Jo, man får de mest frasiga baguetter, fyllda med asiatiska smaker av vällagade grönsaker, kött och kyckling. Matkombinationen uppstod när Vietnam i slutet av 1800-talet koloniserades av Frankrike. Och nu finns denna smaksensation att uppleva på Bahn Mi King i Landskrona.

Street foodrestaurangen erbjuder också varma rätter, fräscha sallader och vårrullar så spröda att frasigheten skulle göra vilken dansk wienerbrödsbagare som helst avundsjuk

Banh-mi-king

En liten bit därifrån är det smaker från Italien och även övriga Europa som lockar. Hos familjeägda Fellini på Rådhustorget 9 är det i form av lätta aptitretande förrätter såväl som krämiga pastarätter och saftiga
köttbitar.

– Vi satsar på kvalitet i maten och är väldigt noga med våra råvaror och tillagar den från grunden med kärlek, säger Christine Anderberg, ägare.

A la carte-menyn ångar av italiensk matpassion. Här finns färsk pasta med skivad ryggbiff i krämig sås, avorioris med svampfond, grädde och tryffel blandat med bland annat ostronskivling och shiitake, givetvis toppat med parmesan, och långtidsbakad karré på svensk rapsgris som avslutats i fritösen för en krispig finish. Till maten finns givetvis ett fint urval av italienska viner. 

Fellini

Den allra senaste etableringen runt Rådhustorget är Shady Burgers. Det är den nionde restaurangen i denna sydsvenska burgarkedja, vars grundidé är enkel men smått genialisk: Låt en erfaren gourmetkock ta
fram hamburgerrecepten.

– Vår kökschef Rikard Lundborg har 30 års erfarenhet av fine dining. Han fick i uppdrag att komponera våra burgare. Vi har provätit hundratals burgare, provlagat och testat smaker med mängder av olika människor, även veganer. Alla ska kunna äta gott hos Shady Burgers, säger Per Anders Fällman, vd och
delägare i hamburgerkedjan.

– Shadys meny är en kombination av Rikards stora kunskap om mat och de bästa råvarorna vi kan hitta.

Allt vårt kött, nöt, gris och fågel är 100 procent lokalproducerat. Såserna är också Rikards och finns bara hos oss. Shady Burgers meny erbjuder också sallader, men sticker ut med sin enkla cheeseburgare, komponerad av enbart bröd, kött och ost.

– Det är grunden i varje hamburgare. Och är inte den bra, är inte resten bra heller, precis som att du inte kan stoppa en Ferrarimotor i en Fiat och få en Ferrari. Det färska köttet mals alltid på restaurangerna och inte ens smör tillsätts vid stekningen.

– Däri ligger mycket av hemligheten. Köttet får skapa sin egen smak.

På menyn finns också vegetariskt, liksom glutenfria hamburgare – som inte kostar extra.

– Ingen ska bli straffad för att man är allergisk, resonerar vi.

Restaurangen finns på Rådhustorget 7 och har också ett urval av viner och öl för ett skönt häng med vännerna mitt i stan, konstaterar Herman Lindblom, restaurangchef:

– Vi erbjuder också massa roligt som fest, livemusik och quiz. Helgkvällar har vi DJ, så gästerna kan hänga här hos oss från 11 till sent på natten. Plus att vi har riktigt härlig personal.

Shady Burgers

Text: Petra Olander

Foto: Oskar Fäldt, Shady Burgers

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.