fbpx

Ölhantverket blomstrar

  1. Start
  2. Mat och dryck
  3. Besöka
  4. Ölhantverket blomstrar

Ölhantverket blomstrar

År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken. Det gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag. Det är de små bryggerierna som står för tillväxten. I Landskrona huserar sedan några år tillbaka tre lokala ölproducenter, 1413 Bryggkultur, Brekeriet samt Brygghuset Finn. Trots att de konkurrerar på samma marknad ser de sig snarare som vänner som råkar dela samma brinnande intresse.

– Jag ser oss som kamrater, vi och Finn har släppt ett öl tillsammans under gemensam flagg som heter Hjärta Landskrona. I ärlighetens namn så har vi nog mer nytta och hjälp av Finn och Brekeriet än vad de har av oss. 1413 Bryggkultur är så fruktansvärt litet om man jämför volymer. Så det händer att jag ringer och frågar om råd och lån av utrustning. Fördelen är väl att vi är kan göra saker tillsammans utan att konkurrera för hårt. Tror alla ser fördelarna i att vi hjälps åt. Jag älskar samarbeten och tror och hoppas på många fler visa saker tillsammans under kommande år, säger Daniel Nyman på 1413 Bryggkultur.

– Det finns ett stort intresse för öl och hela hantverket så väl lokalt som regionalt. Vi tycker att det är viktigt att ha en god relation och ett gott samarbete med de övriga lokala ölproducenterna i stan. Vi har ju dessutom haft en del samarbeten med 1413 och Brekeriet när det gäller Landskronakarnevalen, och förhoppningen är väl att vi ska kunna göra nåt liknande även i år. Det är väldigt familjär stämning inom branschen. Vi förenas ju av samma intresse och brinner för att sprida hantverket till en större publik, säger Joacim Larsen, Brygghuset Finn.

Började med hemmabryggeri
Gemensamt för 1413 Bryggkultur och Brygghuset Finn är dessutom att de började sin resa genom att brygga öl hemma på hobbynivå. Positiv respons från vänner och entreprenörsanda gjorde sedan att de valda att ta steget fullt ut och starta upp sina verksamheter.

– När våra hembrygda öl till slut började bli ”ganska” bra kom det önskemål från vänner inom restaurangbranschen om vi inte kunde göra det kommersiellt. Givetvis påverkade också pojkdrömmen om att nån gång kunna få lov att dricka sin egen öl på restaurang, det fanns en stor coolhetsfaktor i det, berättar Daniel Nyman.

– Vi var studenter i Lund som pluggade teknisk fysik och började brygga öl hemma i studentköket. Mina kollegor Petter och Simon gjorde sedan, som del av en kurs i företagsekonomi, en affärsplan för ett fiktivt bryggeri. Och där någonstans så föddes idén om att det här måste vi göra på riktigt. Vi har hela tiden fått ett riktigt bra bemötande av Landskrona stad och är i dag ett publikt bolag med 320 entusiastiska delägare, säger Joacim Larsen.

Historien om Brekeriet började dock i en lite annan ända. De tre bröderna, som sedan flera år tillbaka hade öl som ett gemensamt intresse, bestämde sig för att starta en importfirma inom dryckesbranschen.

– Vi importerade öl från Tyskland, Belgien och Frankrike och även cider från Frankrike. Och när vi väl hade arbetat upp ett bra kundunderlag, kännedom om marknaden och ekonomiska medel så startade vi bryggeriet hösten 2012. Detta i en gammal bryggerilokal i Djurslöv i Staffanstorps kommun, berättar André Ek på Brekeriet.

Hur ser ni på framtiden?

– Brekeriets mål är att bli ett av världens bästa surölsbryggerier och vi känner att vi är på god väg. Redan från starten med importfirman och sedan vidare till starten av bryggeriet har vi fokuserat på produkter som inte redan finns i Sverige. Vi använder oss uteslutande av vildjäst och olika typer av bakterier i vår ölproduktion och det grundar sig främst i att vi älskar den typen av öl själv. Det blir en rustik, syrlig och komplex dryck tack vare just dessa olika mikroorganismer och vi använder ofta frukt eller bär vid jäsningen för att ytterligare öka smakupplevelsen. Vi är fortfarande ensamma i Sverige och en av få i Norden som fokuserar helt på just den här typen av produktion, fortsätter André.

Även på Brygghuset Finn och 1413 ser man positivt på framtiden och känner att det finns potential att utveckla verksamheten ytterligare framöver.

– Hantverksölen växer fortfarande som segment, även om antalet nyetableringar lugnat ner sig något. Vi har inga pretentioner att bli ett nytt Carlsberg, men vill heller inte sätta några begränsningar för vår verksamhet. Det handlar inte främst om volymerna, utan om filosofin, kvaliteten och kärleken till hantverket, säger Joacim.

– Framtidsplanerna är att fortsätta ta fram öl som vi själv gillar, som är balanserade och inte för extrema. Öl för folket helt enkelt. Nyligen har vi börjat slå oss in på lite andra segment än just öl. Vi lanserade en tonic syrup i början av året. Och nu under sommaren kommer fler alkoholfria drycker, läskande spännande alternativ för vuxna, säger Daniel.

Kärlek till Landskrona

Något som också förenar de tre bryggerierna är kärleken till Landskrona och viljan att lyfta fram staden och dess unika karaktär genom sina produkter.

– Vid tidpunkten när vi startade upp 1413 var jag relativt nyhemkommen till Landskrona efter många år på vift ute i världen och hade en nyfunnen kärlek för staden. Jag ville på något vis sprida ett positivt budskap från Landskrona och visa upp staden från en bra sida. Så därav att allt ifrån företagsnamnet till namnen på ölen har Landskronaanknytningar, avslutar Daniel.

Brygghuset Finn
www.brygghusetfinn.se
Brygghuset Finn är ett prisbelönt bryggeri som arbetar enligt traditionella hantverksmetoder i kombination med innovativ ingenjörskunskap. Resultatet är ett heltäckande sortiment av hög och jämn kvalitet. Ambitionen är att brygga ett hantverksöl som många tycker om samt bli ett självklart alternativ till de industriellt producerade ölen som finns på marknaden. En engagerande kultur på bolaget och en hög teknisk kompetens borgar för en hållbar hantverksmässigt producerad öl som skapar njutning i vardagen åt alla. Att värna om miljön är en självklarhet för Brygghuset Finn, och idag är de flesta av ölsorterna ekologiska. Grundarna Petter Lindholm, Simon Frennberg och Joacim Larsen är drivna av nyfikenhet och glädje för öl och bryggeri.

Brekeriet
www.brekeriet.se
Brekeriet är ett mikrobryggeri i Landskrona, specialiserat på vildjäst och bakteriekulturer. Bryggeriet låg initialt i det gamla brygghuset Djurslövs Brygghus, men under hösten 2015 flyttades produktionen till Weibulls nedlagda frölager. Bryggeriet producerar suröl och brettöl av olika slag och ofta med inslag av frukt och bär. De både jäser och lagrar många av sina öl på ekfat. Intentionen är att leverera den maximala smakupplevelsen till såväl kund som slutkund. Brekeriet är de tre bröderna Fredrik, Christian, och André Ek, i åldersordning äldst till yngst. Med ett stort ölintresse i grunden är deras gemensamma mål att öka medvetenheten för annorlunda och bra öl hos gemene man.

1413 Bryggkultur
www.1413.se
1413 Bryggkultur brinner för kvalitet, hantverk och god öl. Målet är att komponera öl som speglar en modern och klassisk känsla i ett. Att låta ölet förbli ofiltrerat och opastöriserat för sinnenas upplevelse, som man gjorde förr. Att låta smaker av nya humlesorter bana vägen för det moderna. Det handlar om ett hantverk som symboliserar vilka man är och var man hör hemma. Kopplingen till Landskrona är stark och målbilden är att framhäva det allra bästa med staden genom sin goda öl. Framtidsvisionen är att få delta i stadens fortsatta utveckling och att samtidigt kunna fortsätta erbjuda en smakupplevelse utöver det vanliga.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.