Vardagslyx intar scenen
De hade bara träffats ett fåtal gånger innan de bestämde sig för att starta restaurang tillsammans. Skåningen Tobias Nord och stockholmaren Elias Tingström kunde inte motstå lokalen i Landskronas 120-åriga teater. Här startade de Matscenen, en plats för alla som tycker om dekadens och flärd.
Tobias Nord gick i restaurangskola i Landskrona i tonåren och flyttade sedan till Malmö för att vidga sina vyer. Han jobbade i restaurangbranschen i Sverige och utomlands i 15 år, och provade alla de stora köken.
-Jag har alltid varit rastlös och nyfiken och velat testa olika saker. Jag har lagat traditionell husmanskost, amerikanskt, italienskt, japanskt, franskt. Så var mitt liv i många herrans år. Jag jobbade på allt från kvartershak till fina restauranger och blev bred i mitt kunnande.
Men restaurangbranschen är slitig, med sena kvällar och långa pass. När Tobias bildade familj och flyttade tillbaka till Landskrona tog han en paus från restauranglivet under en tid och startade ett företag som sålde restpartier inom bygg- och järnhandel.
-Men jag saknade att få arbeta med mat och ha ett team runt omkring mig, och började leta efter lokaler i Landskrona. Mina idé var att driva något på egen hand, som en mindre vin- och tapasbar. När jag sedan fick se lokalen i Landskrona teater föll jag för den. Jag såg möjligheterna här, att utveckla samarbetet med teatern och öppna upp mot den vackra Teaterparken som ligger intill.
Plötsligt blev projektet mycket större och Tobias Nord behövde någon att samarbeta med. Tobias syster är gift med Emil Tingström, Elias Tingströms bror. Elias jobbade på den tiden som kock i Stockholm. Men Elias och hans sambo Sanna hade länge funderat på att flytta till en mindre stad, gärna i Skåne.
-När jag gick i de funderingarna fick jag ett samtal från Tobias som frågade något i stil med “vill du öppna en restaurang med mig?”. Jag åkte ner till Landskrona och fick se lokalen. Vi såg potentialen direkt med öppet kök och vardagsrumskänsla. Jag har alltid varit en glad risktagare och kände att detta måste vi göra. Vi hade en liknande bild, vi ville skapa Landskronas bästa restaurang, säger Elias Tingström.

Han har sina rötter i fransk matlagningsgrund, och utbildade sig på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som fostrat många av Sveriges bästa kockar. Med erfarenheter från bland annat Guide Michelin-krogen Thörnströms kök i Göteborg och Mathias Dahlgrens franska bistro the Sparrow kände han sig mogen att starta eget tillsammans med Tobias Nord.
Men resan mot öppning visade sig tuffare än väntat. Tobias Nord och Elias Tingström planerade för öppning under första halvåret 2020. Mitt i planeringsfasen slog coronapandemin till.
-Vi hade, precis som alla andra, ingen aning om hur illa det skulle bli. Men vi hade satsat för mycket i projektet för att backa. Vi bestämde oss för att pandemin inte skulle få krossa våra drömmar, säger Tobias Nord.
Många vänner och bekanta sträckte ut en hjälpande hand för att de skulle kunna förverkliga sina planer. En vän hjälpte dem att bygga en utomhusbar, en annan lade golv på toaletten, en annan hjälpte till med det grafiska materialet inför premiären. När de insåg att parasollerna var alldeles för tunga för att bäras på takterrassen frågade de en grävmaskinist som jobbade på ett projekt intill om han kunde rycka in. Efter en stund hade han lyft upp alla parasoller med sin skopa.
-Vi pratade ofta om att allt detta förmodligen inte hade hänt i en större stad. Jag som är från Stockholm fick nästan en chock av hur hjälpsamma alla var, säger Elias Tingström.

Den 3 juni 2020 slog de upp dörrarna till Matscenen. Konceptet är smårätter och mellanrätter om man gärna får dela över bordet. De tycker båda om det franska köket, men är också öppna för andra influenser. Deras matfilosofi handlar framför allt om att ha respekt för råvaran. De är noga med allt de köper in ska hålla högsta kvalitet.
Grönsakerna kommer i princip uteslutande från Sverige och gärna Skåne, på sommaren erbjuder man till exempel tomater från Tomatens Hus i Vallåkra, som ligger några mil norr om Landskrona. De strävar efter en enkelhet i matlagningen, där råvaran inte ska överlastas med för många smaker.
-Vi lagar inte renodlat franskt, utan vi serverar det vi tycker är gott med inspiration från hela världen. Men om vi ska göra en hummus till exempel, då ser vi till att vi skapar den allra bästa hummus som vi kan ta fram. Allt från grunden, så klart, säger Tobias Nord.
Det okonstlade i kombination med ett varmt värdskap är också viktiga grundstenar i deras koncept.
-För oss är det viktigt med hög kvalitet och noggrannhet i allting. Även i bemötandet. Våra gäster ska känna sig sedda, och som hemma. Det ska vara lyxigt, men inte dyrt. Man ska få känslan av att man inte vill vara någon annanstans just nu.
Under det första året har de utvecklat ånga olika koncept för att det alltid ska hände något och kännas som en levande restaurang. De har bland annat haft bubbel-torsdagar med champagnetema och pintxos-fredagar med klassiska spanska smårätter.
-Det är Tobias som är drivande i att komma på nya idéer. Jag får ofta sms på kvällarna som börjar med “vad tror du om att..?”. Vi är ganska olika varandra. Jag är mer tillbakadragen och eftertänksam. Tobias är mer kreativ och utåtriktad och vill testa, säger Elias Tingström.
-Som tur är så har jag Elias som tänker ett varv till, säger Tobias och skrattar.
Till sommaren 2021 har de många nya idéer på gång. De kommer att satsa mycket på skaldjur, särskilt eftersom de båda har arbetat på utpräglade skaldjursrestauranger tidigare i karriären, och att det är rätter där råvaran verkligen får stå i centrum.
-Vi är noga med att inte servera fryst och upptinat, utan det ska vara nykokta och färska havskräftor till exempel. I sommar kommer vi att ha en stor skaldjursmeny där man både kan beställa skaldjur var för sig eller som en tallrik med kombinationer av exempelvis havskräftor, räkor och hummer. Skaldjur ligger så nära våra hjärtan och vår idé, som handlar om att skapa en känsla av dekadens och njutning, säger Elias Tingström.
De vill också utveckla flera delar av restaurangen, och låta gästerna ta del av Teaterparken som ligger bredvid.

Text: Maria André. Foto: Oskar Fäldt och Niclas Lundblad