fbpx

Walters kaffe

  1. Start
  2. Besöka
  3. Mat och dryck
  4. Walters kaffe

Walters Kaffe är det lilla, anrika kaffeföretaget som rostar exklusiva kaffesorter enligt gamla traditioner. Och vars passion håller på att ta dem långt utanför Landskronas och Skånes gränser. 

– Vi vill ge människor i hela landet riktigt gott kaffe, säger David Vrabl, vd.

Duvor, insektsangripna träplankor och bråte. De var vad de flesta såg som kikade in i det gamla sädesmagasinet intill tågspåren i Landskrona. Men David Vrabl såg ett fantastiskt hus att göra kafferosteri och huvudkontor av.

– Det här huset tillhörde en gång Mariebergs gård, med anor från 1600-talet. Det är fantastiskt att få förvalta det, konstaterar David och visar runt på de fyra våningarna med öppen takhöjd i mitten, allt uppburet av tjocka ekbjälkar där människor i mer än hundra år ristat sina namn och skrivit ner tankar, nu bevarade för eftervärlden.

Sedan 2012 huserar Walters Kaffe här, ett kaffeföretag som i år firar 60 år i branschen. Få kan kaffe som David, som ägnat det mesta av sin vakna tid åt drycken i 35 års tid. Företaget grundades av kaffeentusiasten Walter Eriksson, nu 96 år och fortfarande Davids bollplank.

– Walters bästa tips för att bli gammal är att dricka 15–16 koppar kaffe om dagen, säger David och ler brett. Än i dag testar Walter regelbundet bönorna och rostningens kvalitet. Det skojas internt om att kaffet måste ha Walters ”välsignelse” innan det når kunderna.

David tog själv över verksamheten 2010. Då hette företaget Kaffemagasinet och hade legat i Malmö i 50 år. Två år senare beslöt de att flytta verksamheten till Landskrona. Detta trots ett erbjudande om gratis mark i Hyllie.

Men det var också personliga skäl som låg bakom flytten. David själv är född och uppvuxen i stadsdelen Örja.

– Jag älskar Landskrona. Det är fantastiskt vackert, speciellt sommartid. Här finns fina stränder och väldigt trevliga människor. Staden har oförtjänt dåligt rykte efter nedläggningarna på 70- och 80-talet. Men Landskrona har hämtat sig och bilden av staden förändras.

Känd skylt vid järnvägen

Tegelfastigheten som inrymmer Walters kaffe ligger cirka 150 meter från motorvägen och 50 från järnvägen. Och företaget har en stor, tämligen känd, skylt på fasaden som strålar som en fyr när mörkret faller.

– Det är en fin marknadsföring. Vi har 40 000–50 000 resenärer som åker tåg förbi oss varje dag. Och då ser de vår skylt. Det är så många som sagt: Walters kaffe? Det känner jag till – det ligger i Landskrona!

Men något rosteri blev det aldrig i fastigheten. De fick nej, av brandskyddsskäl. I stället finns här huvudkontor, utbildningslokaler (för kaffeälskare och baristor), ett litet museum i Walters Kaffe-historia och lager. Anrika Frellsen kaffe & chokoladefabrik i Roskilde sköter rostning och packning.

– Vilket kaffe man dricker är ofta geografiskt styrt. I söder dricks gärna mörkrostat kaffe. Men vi vet att vårt kaffe är så gott att det kan upplevas i hela landet. Walters kaffe är bland annat testat av en känd hotellkedja från Luleå i norr till Ystad i söder, med bästa resultat. Alla förtjänar en god kopp kaffe!

Vid årsskiftet 2016 skedde en nyutveckling av bolaget då verksamheten fick förstärkning med två lokalt förankrade delägare, Göran Green och René Krogh. Med deras entreprenörskap och engagemang skapas nya möjligheter för framtida nysatsning i Landskrona och en stark positionering på den nordiska kaffemarknaden.

Och de tvivlar inte på sin kaffeprodukt.

– Det är mjukt och fylligt utan beska. Ett gott kaffe, sammanfattar David smaken och fortsätter:

– Vi vet nämligen hur man rostar kaffe utan beska. Man behöver inte mjölk i Walters kaffe för att runda av smaken. Det är gott ändå.

Hemligheten bakom det goda kaffet, menar David, ligger i ett beslut som Walter tog när företaget grundades: Att han aldrig skulle tumma på kvaliteten i något enda led. Och än i dag görs kaffet av de finaste Arabicabönorna, handplockade på plantager på lägst 1 600 meters höjd – eftersom långsamt växande bönor ger kaffet en unik karaktär – blandas och mörkrostas med varsamma kunniga händer.

Espressobönor från Italien

I dag rostas det också flera varianter av Walters bryggkaffe för de som ställer högre krav på sin kaffeupplevelse. De importerar också högkvalitativa espressobönor från Italien, samt erbjuder olika teer, syrups och toppings.

Det lilla kaffeföretaget erbjuder nu helhetslösningar av kaffe och tillhörande drycker samt kringprodukter och säljer till hotell, restauranger och caféer – liksom utvalda butiker. Den angenäma smaken lämnar ingen oberörd och Sveriges största restauranggrossist, Martin & Servera, har inlett ett samarbete och valt just Walters kaffe som sitt premiummärke.

Många företag väljer Walters Kaffe på sin arbetsplats att servera till anställda och besökare. Detta som ett resultat av det fokusområde som inleddes tillsammans med de nya delägarna, nämligen att erbjuda gott kaffe och kaffeautomater till kontor och industrier.

– Det är viktigt att ha ett gott kaffe på jobbet. Det gör dagen bättre.

4 bryggkaffe från Walters kaffe

En aning TRADITION är en blandning av de finaste Arabicabönorna från Colombia, Costa Rica, Brasilien och Guatemala. Originalblandning från 1958. Karaktär och fyllighet utan beska. Tidigare känt som ”Lyxblandning”.

En aning INSPIRATION är ett lättdrucket kaffe med en svag nötig ton, för kaffeälskaren som gillar mellanrost men som är nyfiken på Walters exklusiva mörkrostade sortiment. Något kortare eftersmak och fyllighet övriga varianter – dock helt utan beska i eftersmaken. Tidigare känt som ”Landskronakaffe”.

En aning ELEGANS är Walters mest sofistikerade blandning som ger en fulländad mörkrostad upplevelse. Kaffet började med Landskrona stads 600-årsjubileum, då företaget tog fram en jubileumsblandning som utgick från Walters originalrecept men med en etiopisk yirgaböna tillsatt. Kaffet distribueras idag över stora delar av landet.

En aning RÄTTVISA till samvetsgranna kaffeälskare. Kaffesorterna kommer från odlare som är 100 procent Eko- & Fairtradecertifierade. Sorterna är noggrant utvalda, rostade med omsorg och blandade till ett riktigt premiumkaffe. En aning RÄTTVISA kännetecknas av en enkel rundhet, mörk fyllighet och kaffedoft som växer allteftersom.

Text: Petra Olander

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.