fbpx

Fiske för hela familjen

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Fiske för hela familjen

Fiske för hela familjen

Vallgravarna runt Landskrona citadell är en bra plats att börja på för dig som vill testa att fiska för första gången. »Här kan man uppleva ett bra fiske utan att behöva ge sig ut till havs«, säger Timmie Wallin som ansvarar för fisket vid citadellet.

Fisket i citadellets vall­gravar är ett så kallat put and take­fiske. Det betyder att man har planterat in fisk, i det här fallet regnbåge, i ett vattendrag där fisken normalt sett inte brukar finnas.Tack vare att saltvatten från Öresund pumpas in i vallgrav­arna är vattnet bräckt, alltså en blandning av sött och salt. Det salta i vattnet gör att fisken smakar gott, och passar bra som matfisk om man väljer att ta hem den efter en lyckad fiskedag. Regnbågarna i vallgravarna kan väga allt mellan två och åtta kilo, och de allra tyngsta fiskarna kan bjuda upp till lite kamp.

– Jag tror många dras till fisket eftersom det finns ett element av spänning i det. När fisken plötsligt hugger på kroken höjs pulsen hos de flesta, säger Tim­mie Wallin.

Han är själv erfaren fiskare och driver fiskebutiken Nyhamn Fiske & Marin som an svarar för fisket på Landskrona citadell. Fördelen med vallgravsfisket är att du inte behöver boka tid eller planera särskilt långt i för­väg. Du behöver inte ens ha din egen utrustning, fiskespön går enkelt att hyra i fiskebutiken i Nyhamn. Där köper man också det fiskekort som behövs för att få fiska i vallgravarna.

– Den enda utrustning som behövs är ett vanligt spinnspö med rulle. Det fina med fisket i vallgraven är att man inte behö­ver vara rädd att fastna i tång eller något annat, eftersom bott­nen är ganska ren från växter. Det är ett enkelt fiske som passar många.

Fiske i vallgraven

För den mer avancerade fiska­ren, som till exempel fiskar flug­fiske, är vallgravarna också ett alternativ. Har man riktig kun­skapstörst kan man anmäla sig till en tretimmarskurs där man utveckla sin kastteknik och lära sig mer om hur regnbågen fung­erar. För de som vill fiska i grupp kan man också hyra hela eller delar av vallgraven och få den för sig själv i några timmar.

– Om du besöker Landskrona i sommar tycker jag absolut att du ska testa på att fiska i vall­gravarna. Det är en upplevelse som finns på få andra ställen i Sverige, så passa på medan ni är här! avslutar Timmie Wallin.


Bra att veta

VAR? På Landskrona citadell

HUR? Fiskekort köper du på Nyhamn Fiske & Marin, Stadskajen 10. Här kan du också hyra utrustning.

NÄR? Du får fiska från gryning till skymning, när du har köpt fiskekort.

FÖR BARN? Japp, barn i åldrarna 0–9 år fiskar gratis i vuxet sällskap. För barn mellan 10–15 år finns ungdomspris.

Fiske i vallgraven

Foto: David Elg och Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.