fbpx

Sveriges bästa havsfiske

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Sveriges bästa havsfiske

I Öresund mellan Landskrona och Ven finns något unikt i fiskekretsar. Här kan man fånga torsk med spö, vilket inte är möjligt i Östersjön eller på Västkusten.

Havsfisket i Öresund är inte bara en aktivitet för erfarna fritidsfiskare, utan också för barnfamiljer och kompisgäng som fiskar för första gången. Året om arrangeras fisketurer från Landskrona med rymliga fiskebåtar till Sveriges bästa havsfiskevatten i djuphålorna mellan Landskrona och Ven.

Pilkfiske på djupt vatten där man kan fånga torsk, sill och makrill är populärt året om. På hösten kan man framför allt fiska torsk som har gått in på grundare vatten för att hitta föda.

Hösten är också högsäsong för plattfisk och då arrangeras bottenmeteturer, vilket är ett relativt enkelt fiske som inte är så fysiskt krävande. De plattfiskar som oftast hamnar på kroken är piggvar, rödspätta, skrubba och sandskädda.

På vintern samlar de stora torsken sig på havsbotten i Öresund och skapar ett fantastiskt spännande fiske. Torsken kan på denna årstid väga upp till mellan 10 och 20 kilo och fisket kräver fysisk styrka och kunskap. På fiskebåtarna är erfaren och kunnig personal alltid på plats och hjälper till att säkra ett framgångsrikt fiskeäventyr.

 Timmies tips till lyckat havsfiske

Fiskeguiden Timmie Wallin ger sina tre bästa tips och trix för en lyckad fisketur på Öresund:

– Rätt utrustning är avgörande. I fiskebutiken Nyhamns Fiske & Marin hittar du all utrustning som behövs för ett lyckat fiske i Öresund.

– Om du inte har så bra koll på fisket själv kan man boka en tur med Landskronabåtarna som har all erfarenhet och kunskap som behövs för ett lyckat fiske. Här kan man även hyra utrustning.

– Välj rätt fiskemetod efter årstiden. På vår och höst är torsken gärna inne på lite grundare vatten 5-12m och äter krabbor och små fisk. Medan under sommaren och vintermånaderna finner man torsken på lite djupare vatten. Djuphålorna runt Ven är alltid ett säkert kort.

Foto: Mickael Tannus och Niclas Lundblad

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.