fbpx

Testa kitesurfing!

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Testa kitesurfing!

Felicia Eckersten är landskapsingenjören som blev instruktör i kitesurfing. Och de bästa vindarna hittar hon i Lundåkrabukten utanför Landskrona. Här kan hon flyga ovanför vattnet.
– Då känner jag mig som en superhjälte.

Kitesurfing är action. Du står på en bräda som drivs framåt av vinden med hjälp av en kraftdrake, ett slags segel, och världsrekordfarten ligger på 100 kilometer i timmen. Det är en ung sport, som bara utövats i Sverige i organiserad form sedan början av 00-talet.

En av de få kvinnliga instruktörerna i Skåne är Felicia Eckersten, som driver egna skolan kitesurfskola.se. Oftast har hon sina lektioner i Lundåkrabukten utanför Landskrona där förhållandena är perfekta för kitesurfing. Men att hon skulle syssla med kite var inte givet. Hon är från början landskapsingenjör och har även en utbildning som eventkoordinator i bagaget. Hon minns fortfarande när hon provade på kitesurfing för första gången i Varberg.

– Det var den bästa dagen i mitt liv. Jag fick väldigt stor respekt för krafterna i vattnet och vinden, men jag kände samtidigt att detta var något jag ville göra på heltid när jag fick tid och pengar. 2015 bestämde hon sig för att lägga alla resurser hon hade på att lära sig kitesurf, och beskriver det som ”det bästa hon har gjort”.

Strax därefter sade hon upp sig från jobbet som landskapsingenjör, utbildade sig till kitesurfinginstruktör och startade egen kiteskola år 2018. Hon har fått hjälp av bland annat surfbutiker för att få nya elever och marknadsföra sitt företag.

– Det finns en fin gemenskap inom kitesurfingen. Vi tar hand om varandra både i och utanför vattnet. Det här är inte ett jobb, det är något man brinner för.

Men varför är Landskrona så perfekt för kitesurfing? Jo, i Lundåkrabukten är det långgrunt, vilket gör att det inte bildas mycket vågor när vinden ligger på. Många kitesurfare vill ha ”platt vatten”, alltså vatten utan vågor för att det inte ska stöta i benen. Lundåkrabukten är den bästa kitesurfingplatsen i Skåne när vinden är ostlig. Då vallfärdar kitesurfare från hela Skåne till Lundåkrabukten.

– En helgdag när det är bra ostlig vind och sol, då kan det samlas upp till 50 kitesurfare här i Landskrona.

När vi pratar med Felicia om kitesurfing får hon glitter i ögonen. Vid sidan om kitesurfingskolan är hon också mindfulnessinstruktör. Hon menar att de har mycket gemensamt.

– Du kan inte tänka på något annat när du kitesurfar. Du måste vara helt koncentrerad och du glömmer allt annat runtomkring.

Hon tycker att en av de häftigaste sakerna med kitesurfing är att kunna lyfta över vattenytan.

– Det coola med kitesurf är det ger en frihetskänsla. Att helt ljudlöst, med vindens kraft, kunna hoppa och flyga. Då känner jag mig som en superhero. Jag har hört någonstans att kitesurfare är de lyckligaste människorna i världen, säger hon och skrattar.

Är du nyfiken på att ta lektioner för Felicia Eckersten? Gå in på kitesurfskola.se eller läs mer om henne på forceofnature.nu.

Fakta om kitesurfing

Kitesurfing har beskrivits som en kombination av segling och wakeboarding där man står på en bräda och drivs framåt av vinden med hjälp av en kraftdrake.

I Sverige har kitesurfing i organiserad form utövats sedan första halvan av 00-talet.
Lundåkrabukten var en av de första platserna för kitesurfing i Sverige.

Utrustningen kostar totalt cirka 20 000 kronor. Då ingår våtdräkt, sele, bräda, kite och hjälm. Utrustningen har ofta lång livslängd.

Sporten utövas av kvinnor och män i alla åldrar, från 12 till 70 år.

För att surfa säkert och veta hur utrustningen fungerar bör man börja med att gå en kitekurs. Det finns ett flertal kiteskolor runt om i Skåne och Sverige.

Foto: David Elg, Moob

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.