fbpx

Njutvandra med kulinariska stopp längs kusten

  1. Start
  2. Natur & hav
  3. Besöka
  4. Njutvandra med kulinariska stopp längs kusten

Njutvandra med kulinariska stopp längs kusten

En varm sommardag tar vi bussen till Ålabodarna och börjar vandra söderut på Skåneleden. Längs vägen vill vi uppleva natur och historia, men också njuta av god mat och dryck. Det visar sig att vi har kommit helt rätt.

Bussen stannar en bra bit upp på landsvägen som leder ner mot Ålabodarna. Vi går den vackra vägen i riktning mot havet och efter några kilometer uppenbarar sig det idylliska fiskeläget framför oss. Här ligger små pittoreska hus på rad, omgivna av vackra trädgårdar med Öresunds vågor brusande som bakgrundsljud. Det känns som om tiden har stått stilla och vi kastas tillbaka till tiden då ålfisket blomstrade.

Havsnära avkoppling

Vid hamnen ligger Ålabodarnas hamnkrog som håller öppet under sommarsäsongen. Här kan du slå dig ner och njuta av utsikten över sundet. Det är en varm dag och vi vill bada så vi hoppar i havet från en av badbryggorna som finns i närheten av Ålabodarnas hamn. Sedan fortsätter vi vår vandring längs med vattnet tills det kommer en kortare uppförsbacke som tar oss till Rustningshamn. På marken kan man fortfarande hitta tegelrester från det gamla tegelbruket som låg här vid slutet av 1800-talet när tegelbruken hade sin storhetstid.

Vandringen går vidare över Sandbergen och Hilleshögs dalar. De blommande gula rapsfälten och den blå himlen kontrasterar på ett sätt som gör att det nästan är overkligt vackert att gå här. De högsta kullarna når 100 meter över havet och utsikten över Öresund är vidunderlig. I naturreservatet Hilleshögs dalar finns flera fina fågelarter, som tornseglare, havsörn och pilgrimsfalk.
Längs med vägen finns inte bara vacker natur, utan även en del av svensk militärhistoria. Än idag ser vi de militära betongvärn som är en del av Per Albin-linjen som uppfördes under andra världskriget för att kunna skydda Sverige mot en befarad invasion.

Musslor i en skål

Sydfranska smaker

Efter ett tag planas marken ut och vi fortsätter med havet på ena sidan och Landskronas golfbana på andra sidan. Den kuperade terrängen gör sig påmind i benen för den otränade och en lunch börjar kännas efterlängtad.
Innan vi kommer fram till Borstahusens hamn hittar vi till lunchrestaurangen Kvarteret Erikstorp vid golfbanan. Här använder de gärna lokala och ekologiska råvaror i matlagningen. Just denna dag är det en sydfransk fiskgryta som verkligen lockar alla sinnen med både färg, smak och doft.

Under tiden som vi smälter maten går vandringen vidare genom Borstahusen – fiskeläget med anor från 1700-talet. Husen från den tiden är fortfarande bevarade och ligger som historiska pärlor på rad. På gräsplaner som kallas för ”stejlebackar” hängde fiskarna sina fiskenät på tork förr. Idag finns i stället klädlinor på gräsplanerna och de boende hänger ofta tvätten på tork här ute under sommaren.
Nere i Borstahusens hamn blir vi sugna på efterrätt och sätter oss på Kompass Mat & Bar för att avnjuta en läcker crème bruleé med färska bär. Därefter lockar en tupplur på sandstranden vid Cement och ett dopp i det blå.

Tre kvinnor sitter och äter på en restaurang

Historisk fika

Lite lagom avsvalkade vandrar vi vidare längs med havet och kommer efter några kilometer fram till Landskrona citadell. Citadellet är ett av Nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet och Sveriges enda bevarade jordvallsfästning. Inne på citadellområdet är grönskan lummig, det finns en stor lekplats och flera små butiker där lokala kreatörer har sina verksamheter. Vi väljer att fika på Konditori Citadellet. På den stora uteserveringen sitter man nära vallgraven och kan beundra slottet på nära avstånd medan man njuter av hemmagjorda bakverk och kaffe.

Ingen sommardag är dock helt komplett utan en riktig glass. Så vi avslutar vår vandring på Dockside Glass som ligger vid Nyhamn i Landskrona. Här kan du botanisera bland olika smaker och toppings och bara fantasin sätter gränsen för vilken glass du kan få.
En härlig vandring går mot sitt slut. Vi kan bara konstatera att den som trodde att Skåne var platt hade fel, här är vandringen ett lagom ansträngande äventyr med kulinariska upplevelser på nära avstånd som en stor bonus.

En person äter glass

Ta sig hit

Från centrala Landskrona buss 218 mot Helsingborg. Gå av vid hållplats Ålabodsvägen, gå sedan några kilometer på vacker landsväg ner mot havet innan du kommer fram till Ålabodarna. Vandringen går bra att göra med start vid Ålabodarna eller i Landskrona.

Svårighetsgrad

Medel till utmanande, tänk på att det kan vara lerigt och halt vissa delar av sträckan vid regnigt väder.

Distans

Cirka 11 kilometer från Ålabodarna till Landskrona citadell. Det går bra att påbörja vandringen på olika ställen vid leden om man vill gå en kortare sträcka. Ett tips är att börja i Borstahusen och sedan gå norr- eller söderut.
Skåneledens hemsida

Härliga stopp på vägen

Ålabodarnas hamnkrogs hemsida
Kvarteret Erikstorps hemsida
Kompass Mat & Bars hemsida 
Konditori Citadellets hemsida 
Dockside glass hemsida 

Två personer tittar ut över havet

Text: Louise Werner Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.