fbpx

Skåneleden

  1. Start
  2. Besöka
  3. Natur & hav
  4. Skåneleden

Landskrona har 23 kilometer vacker vandringsled längs kusten, förbi storslagna naturreservat och genom stad med anslutning till Helsingborg i norr och Kävlinge i söder. Du kan följa Skåneledens skyltar som visar dig vägen. Längs leden finns också flera kortare promenadslingor med olika längd och framkomlighet. Även på ön Ven kan du vandra längs Skåneleden.

Vandra Skåneleden

Vandra längs den 23 km långa Skåneleden som tar dig genom vår historiska stadskärna och vidare genom böljande Hilleshögs dalar som bjuder på fantastiska naturupplevelser och utsikt över Öresund och ön Ven. Längs vandringen passerar du flera bra badplatser och när ni blir hungriga kan vi rekommendera ett stopp på Restaurang Pumphuset, Erikstorps kungsgård, Ålabodarnas hamnkrog eller Örenäs slott.

Även natursköna ön Ven erbjuder vandring längs Skåneleden. Vandringsleden Ven runt är 12 km.

Skåneleden norrut

Leden norrut går längs en av Skånes vackraste kuststräckor med härlig utsikt över Öresund. Du går genom genuina fiskelägen, vandrar uppe på kustbranterna och anar spåren av den intensiva tegelindustrin som en gång präglade kusten. Leden ansluter till tågstationerna i Glumslöv och Landskrona.

Skåneleden söderut

Skåneleden söderut sträcker sig genom omväxlande miljöer från Landskrona stadskärna ut till Järavallens naturreservat i Kävlinge. Längst leden ligger både Häljarp samhälle och Saxtorpsskogen, men likaså den slingrande Saxån och artrika sandmarker. Leden ansluter till tågstationerna i Landskrona och Häljarp.

Läs mer om Skåneleden
Vandringskarta Landskrona

Ven runt

Mittemellan Sverige och Danmark ligger ön Ven. Här kan du njuta av lugnet och den friska luften, vacker grönska och vidunderlig utsikt. Ön är 11,7 km i omkrets och passar utmärkt för en dagsutflykt.

De gräsbevuxna branterna, mer kända som Backafallen, är dramatiska och lyfter Ven ur havet vilket ger ön den säregna formen av en platå. Den magnifika vyn över de svenska och danska kusterna sträcker sig hela vägen till Öresundsbron.

Större delen av Vens kuststräcka är naturreservat på grund av den artrikedom som återfinns här. Det gäller såväl djur som växter. Exempelvis lever jätte-fräken här men som på fastlandet endast återfinns i ett fåtal exemplar. Även Vens fågelfauna är artrik och backsvalan som häckar i hålor i de nakna erosionsbranterna är en av karktärsarterna i faunan. Vens insektsfauna innehåller också flera hotade arter.

Läs mer om Ven runt
Läs mer om Ven
Ventrafiken

Foto: Pelle Estborn och David Elg, Moob

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.