Vandring för livsnjutaren
Du behöver varken ta med dig spritkök, vandringskängor eller sovsäck. Att vandra på Ven är för dig som vill slippa packa tungt, och i stället njuta av natur, vällagad mat och en bäddad säng.
Om du vill maxa vandringen på Ven åker du till ön strax efter lunch, och hem igen nästa dag. Du vill ju inte vandra snabbt, eller hur? Tanken med den här vandringen är att hinna ta in så mycket som möjligt av allt du ser på vägen. Låt alltså den 12 kilometer långa etappen ta en hel helg, för på Ven finns mycket att upptäcka.
Redan båtresan över från Landskrona till Ven är en upplevelse i sig. När vi puttrar ut från Skeppsbron passerar vi Gråen på södra sidan. Gråen är en konstgjord ö som började byggas som försvarsanläggning på 1700-talet för att skydda Landskrona hamn mot militära angrepp.
Efter cirka 30 minuters färd kommer vi till Bäckviken och redan här kan du se en av de naturupplevelser som Ven är mest känd för, branterna som kallas för Backafall. Många är de skånska barn som har fått lära sig texten till melodin ”Flicka från Backafall”, där texten skrevs av poeten Gabriel Jönsson som under många år hyrde hus på Ven.
När du kommit av båten är mitt tips att gå till höger i stället för vänster om du ska vandra. Då slipper du de köer som uppstår när alla andra Ven-besökare ska upp till Hvens cykeluthyrning. Fördelen med att gå slingan åt detta håll är att den börjar väldigt pittoreskt, med små sekelskiftesvillor i tegel och puts efter varandra på rad.
Här kommer du snart till en av Vens fyrar, Hakens fyr, där man också få ta del av Vens historia. På en skylt på ett betongfundament får vi lära oss att det var patron Alex Alm som tog initiativet till öns elektrifiering. 1938 invigdes elkabeln som drogs mellan Rustningshamn på fastlandet, norr om Landskrona, till Hakens fyr på Ven.
Vandra ytterligare en liten bit, så kommer du möta Vens mest udda djur – alpackorna. På Hvenalpacka kan du ta en paus från din vanliga vandring och i stället få vandra med alpackorna. Här får du en naturpromenad i vackra omgivningar tillsammans med Christel Erikssons alpackor. Vandringen kan vara ett sätt att komma ner lite extra i varv.
– Det går inte att stressa alpackorna utan vi följer deras tempo. Det är det som gör vandringen meditativ, säger Christel som driver Hvenalpacka.

Känner du redan nu att du börjar bli sugen på en kulinarisk upplevelse? Då kan du ta en avstickare in på ön och checka in på Backafallsbyn vars ägare Henric och Anja Molin också driver destilleriet Spirit of Hven som producerar prisbelönt whiskey och gin. Här kan du bo över på det 4-stjärniga hotellet, men också boka en rundvandring i destilleriet eller en gourmetprovning. Backafallsbyn har många temahelger som kan kombineras med vandring runt Ven. För den dryckesintresserade är Backafallsbyn en unik plats.
– Här på Spirit of Hven har vi en av Sveriges största whiskybarer, med ett sortiment på mellan 500 och 1 000 märken från olika producenter. Destilleriet har blivit en attraktion som lockar många till Ven och Landskrona, säger sommeliern Camilla Ericsson.
Henric Molin, som är master destiller på Spirit of Hven, vann i år kategorin Årets skånska spritpris i tävlingen Skånska Gastronompriset. Kanske är det för att företaget vågar experimentera med nya metoder? Hos Spirit of Hven spelar de nämligen olika typer av musik för olika fat under mognadsprocessen. Dryckerna har fått lyssna på bland annat Vivaldi, Flicka från Backafall, rock, disco, country eller blues medan de legat på fat.

Vill du bo i en mer naturnära miljö kan du checka in på Camp of Ven, som erbjuder både tradtionella stugor och glamping, en glammigare tältupplevelse.
– I våra glampingtält sover du i riktiga hotellbäddade sängar med en lyxig tältupplevelse omgiven av fantastisk natur. Det är perfekt för den som gillar att campa men känner för extra bekvämlighet i form av en skön säng, säger Niels Mouritzen som driver Camp Ven.
Nu har du förmodligen druckit gott, ätit gott och sovit ut. Då är det dags att fortsätta vandringen. Efter du passerat Camp Ven kommer du snart till Norreborgs hamn, som är Vens minsta hamn. Här låg också öns största tegelbruk en gång i tiden. De sista anläggningarna lades ner under 1940-talet, men du kan fortfarande se tegelstenar rundslipade av vågorna som ligger och glittrar i strandkanten.
Från Norreborgs hamn går leden vidare längs med kusten för att sedan vika inåt land, mot det som kallas Mossen. Mossen är en skogsbevuxen ö i åkerlandskapet, som namnet antyder är det en mosse där bönderna kunde ta torv till bränsle förr i tiden. Men tiden har mossen växt igen med skog.
Nästa höjdpunkt på leden är Kyrkbackens hamn. Nu kanske du är redo för lunch? I Kyrkbackens hamn finns flera härliga lunchställen, som till exempel Pausa hos oss eller Fiskboden där du kan köpa fisk som rökts i det egna rökeriet.
Efter lunchen kan det kännas lite motigt att direkt vandra den långa sega uppförsbacken upp mot den medeltida kyrkan Sankt Ibb. Men det är mödan värt. Här uppe hittar du en av Vens mest fotograferade platser, med en fantastisk utsikt ut över sundet. Kyrkan i sig är också en pärla, byggd på 1200-talet, men den fick en omfattande renovering under 2004 vilket gör att den har återställts till sin forna glans.
Från Sankt Ibb vandrar du vidare till Tuna by, där vägen svänger 90 grader i det som kallas ”Prästasvängen”. En kort bit efter Prästasvängen kan den smyckesintresserade ta en avstickare in på Norreborgsvägen för att besöka en av Vens många konsthantverkare, guldsmeden Malin Ljung. Hon tog sin examen som guldsmed 2013 och startade sin butik och studio på Ven 2014. Det unika med hennes smycken är att hon endast arbetar i återvunna material. Hennes smycken bärs bland annat av tv-kocken Tina Nordström och dessertmästaren My Feldt.
– Det är en ära att de gör det. Och de gör det också ärligt. De bär mina smycken för att de tycker om dem, inte för att skryta eller att de får royalties. Det gör mig stolt.
Från Malin Ljungs ateljé är det inte långt till ett av öns stora dragplåster, Tycho Brahe-museet som ligger längs Landsvägen. Tycho Brahe var den excentriske danske vetenskapsmannen som satte Ven på världskartan redan under 1500-talet. På museet får du lära dig mer om hans spännande liv och upptäckter. Här finns utställningar i den före detta Allhelgonakyrkan, en återskapad renässansträdgård, en idéhistorisk lekpark och en skalenlig planetstig. Lämningarna efter Brahes slott och observatorium är fasta fornlämningar på området.

– En höjdpunkt är observatoriet Stjärneborg, en rekonstruktion av Tycho Brahes observatorium. Där kan man gå ner i fornlämningen och uppleva hur en natt med observationer kunde se ut, säger Tina Jönsson som är verksamhetsledare på museet.
Efter Tycho Brahe-museet kanske du är redo för en liten fika? Då ska du passa på att besöka Pumpans café och restaurang, som ligger ett stenkast från museet. Här serveras medelhavsinspirerad, vegetarisk mat av ekologiska råvaror. Kakor och bröd bakas av mjöl från egen stenkvarn, äpplejuicen är hemgjord och kaffet mals när gästen beställer.
Nu kan du välja mellan två alternativ. Antingen går du tillbaka mot Tycho Brahe-museet och vänder vänster ner på Kärleksstigen, eller så följer du Landsvägen ner mot startpunkten i Bäckviken. Tar du slingan längs Kärleksstigen kommer du ner till havet igen och får njuta av en hänförande utsikt mot Danmark och Kyrkbacken när du går längs den smala grusvägen vid branterna. Här finns också en orörd strand där du kan ta ett svalkande dopp.
Efter en stund viker stigen in mot land igen och på vägen passerar du Nämndemansgården, som är ett museum och drivs av Hvens hembygdsförening. Gården har anor från sent 1700-tal och här finns till exempel en utställning om tegelbruksepoken på Ven som varade under 100 år. På gården finns också ett galleri med konst och biodling. I bikuporna produceras gårdens honung som finns att köpa på plats.
Bara en kort vandring senare är du tillbaka där du startade, i Bäckviken. Här finns gott om små butiker med konsthantverk och smycken om du vill köpa med dig en souvenir innan du reser hem. Förhoppningsvis är inte fötterna alltför trötta, även om du totalt sett har gått 12 kilometer. Det fina med att vandra på Ven är att sträckan är lagom lång, så att du vill göra det igen!

Miniguide till att vandra på Ven
Om Skåneleden på Ven
Slingan på Ven är en del av Skåneleden. Vandringen är 12 kilometer lång och medelsvår. Du behöver inte ha speciell utrustning, utan kan vandra i gympaskor.
Så tar du dig till Ven
Ta tåget till Landskrona station och därifrån bussen till Skeppsbron. Härifrån går Ventrafikens färjor till Bäckviken på Ven.
Foto: Lisa Wikstrand, Oskar Fäldt, Clara Lidström, Mickael Tannus