fbpx

En oas mitt i staden

  1. Start
  2. Parker & trädgårdar
  3. Besöka
  4. En oas mitt i staden

Mitt i landets kolonitätaste stad ligger Rothoffs koloni, en alldeles egen liten grön oas, och Sveriges äldsta och enda bevarade museikoloni. Trädgårdsmästaren Martin Bofeldt har utformat årets odlingstema som bland annat hyllar att det är 100 år sedan svenska kvinnor fick rösta för första gången.

Att äga en kolonilott har länge varit en stark tradition i Sverige. Redan i början av 1900-talet köpte familjen Rothoff lotten som ligger i det centralt belägna koloniområdet runt fästningen Citadellet. Sedan dess har den gått i arv från generation till generation, samtidigt som den under åren till stor del bevarats i sitt originalskick.

– Än idag kan man gå på samma trägolv som Anton och Hilma Rothoff en gång i tiden gjorde när de tog hand om all potatis som lotten försörjde dem med, säger Martin Bofeldt.

Svält var inte helt ovanligt i början av 1900-talet, och kolonierna och potatisen blev faktiskt ett sätt att överleva. Idag är de gamla potatisodlingarna på baksidan ersatta med mer anpassade teman efter kolonin, medan man på framsidan bevarat stugan i klassisk egnahemsstil med bland annat rosor, perenner och buxbom.

Varje år finns ett särskilt odlingstema på Rothoffs och just i år var valet enkelt eftersom 2021 är ett speciellt år. Det är både hundra år sedan kvinnor fick rösta för första gången i Sverige och hundra år sedan Trädgårdsförbundet grundades. För att hylla detta har man valt att titta tillbaka på vad man odlade för exakt 100 år sedan i Landskronas kolonier, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Det har varit ett gediget arbete där vi letat upp massvis med gamla fröer för att återskapa den historiska miljön. Det blir lite av en artistisk tolkning då majoriteten av sorterna har försvunnit. Men tack vare att vi fick tag på frökatalogen från 1921 har vi ändå lyckats ta fram liknande alternativ, säger Martin Bofeldt.

För martin är hållbarhetsaspekten viktig. Därför odlar man allt ekologiskt, har två bikupor, flera insektshotell och komposterar eget material. Intresset för trädgård och odling är en trend som funnits ett tag, men som verkligen exploderat den senaste tiden. Enligt Martin är trenden här för att stanna, inte minst då allt fler söker sig till kolonilotterna.

Så vad ska man då tänka på om man köper en gammal koloni?

– En trädgård är som människor, det tar lite tid att lära känna dem! Till våren kanske massa vårlökar kommer och då är det synd att redan ha råkat ta bort dem. Ge utrymme åt det gamla, helt enkelt, säger Martin Bofeldt. Vill man hellre börja odla i liten skala hemma på sin balkong, är rejäla krukor och balkonglådor det viktigaste att tänka på.

– Ju mer vatten en kruka kan hålla, desto mindre behöver du springa och vattna, säger Martin Bofeldt.

Idag kommer det människor från hela världen för att uppleva Rothoffs. Men även Landskronaborna själva uppskattar sin lokala oas och ser det lite som sitt eget vardagsrum utomhus. Hit är vem som helst välkommen under dygnets alla ljusa timmar. Varför inte köpa med sig fika och njuta av den i den vackra bersån? Eller slå dig ner och läs en tidning under ett blommande träd? Oavsett om du söker ny trädgårdsinspiration eller bara vill njuta en stund i en drömsk miljö, är Rothoffs platsen för dig.

Öppettider: 19 juni – 15 september är kolonistugan öppen kl. 12-16 dagligen. Trädgården är öppen dygnets alla ljusa timmar året om. Det är gratis att gå in.

Adress: Citadellvägen 21, Citadellets koloniområde

Mer info: landskrona.se/rothoffs 

Text: Emma Nilsson. Foto: David Elg, Moob, Anders Ebefeldt/Studio-e.se och Clara Lidström

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.