Koloniträdgårdar och museum

  1. Start
  2. Besöka
  3. Parker & trädgårdar
  4. Koloniträdgårdar och museum

Landskrona är en av Sveriges kolonitätaste städer. Med ca 1400 kolonilotter är det lätt att få en lantlig känsla fast man befinner sig mitt i staden. Kolonilotterna är fördelade på sex olika koloniområden i varierade storlekar. Varje område har sin egen koloniförening.

 

 

Citadellets koloniområde

 

Citadellets koloniområde är ett av landets äldsta och här ligger Rothoffs museikoloni som är den enda av sitt slag. Redan på 1860-talet odlade apotekare Bergh medicinalväxter här och där efter började allt fler arrendera lotter. Så småningom blev det också tillåtet att bygga små stugor. I dag finns det ca 125 lotter i koloniområdet. Kolonierna varierar i ålder och utseende. De äldsta stugorna har träpanel i ljusa färger och spröjsade fönster. Här finns också några paviljonger som byggdes 1913 då staden fyllde 500 år.

 

 

 

Rothoffs museikoloni

 

Stugan byggdes 1903 och är en av de äldst bevarade stugorna i området. Kolonin är möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia och familjen Rothoff. Rothoffska kolonin är idag en vacker och rogivande plats där du kan sitta ner och njuta av trädgården och titta in i stugan.
Varje år bjuder trädgårdsmästaren på olika teman och odlingar.

 

Läs mer om Rothoffs museikoloni

 

Foto nedan: David Elg, Moob

Läs mer om parker & trädgårdar

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.