fbpx

Kolonier och museum

  1. Start
  2. Besöka
  3. Parker & trädgårdar
  4. Kolonier och museum

Landskrona är en av Sveriges kolonitätaste städer. Med ca 1400 kolonilotter är det lätt att få en lantlig känsla fast man befinner sig mitt i staden. Kolonilotterna är fördelade på sex olika koloniområden i varierade storlekar. Varje område har sin egen koloniförening.

 

 

Citadellets koloniområde

 

Citadellets koloniområde är ett av landets äldsta och här ligger Rothoffs museikoloni som är den enda av sitt slag.

 

Man har odlat här sedan 1700-talet då Citadellet miste sin militärstrategiska roll och befattningshavarna fick lotter att odla på. På 1860-talet odlade apotekare Bergh medicinalväxter här och hans anläggning var en stor sevärdhet. Kort där efter började allt fler arrendera lotter och små trähus bygdes.

 

I dag finns det ca 125 lotter i koloniområdet. Kolonierna varierar i ålder och utseende. De äldsta stugorna har träpanel i ljusa färger och spröjsade fönster. Här finns också några paviljonger som byggdes 1913 då staden fyllde 500 år.

 

 

Rothoffs museikoloni

 

Stugan byggdes 1903 och är en av de äldst bevarade stugorna i området. Kolonin är möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia och familjen Rothoff. Rothoffska kolonin är idag en vacker och rogivande plats där du kan sitta ner och njuta av trädgården och titta in i stugan.
Varje år bjuder trädgårdsmästaren på olika teman och odlingar. I år är temat “Lila”.

 

Se filmen Sommar i Rothoffs museikoloni

 

 

Den lila trädgården

 

”Kan man verkligen skapa ett helt tema kring färgen lila i trädgården?” Det var den frågan som ligger bakom tanken om årets tema. Det handlade inte om några brister på idéer utan som det ofta gör, på tok för många. När jag uteslutit de teman som kanske var för högtflygande, försökte jag komma på något som kunde bilda ett sammanhang av de som fanns kvar. Jag visste att jag ville ha grönsaker och blommor. Gärna i vacker fransk stil som kallas ”potager”, att odla en vacker köksträdgård där man blandar blommor med det ätliga. Vackert och praktiskt. Blommor drar till sig pollinatörer som också gagnar grönsaker och fåglar. Den nya kornvallmon ‘Amazing Grey’ med dess smutsigt grålila färg var ett absolut måste att testa, misstänkte redan i december att den skulle bli årets storsäljare och mycket riktigt var den slutsåld överallt i Sverige i februari. Jag ville också testa blåärten ‘Ezetha’s Krombek Blauwschok’, en gammal kulturarvssort från Holland som länge odlats i Sverige under namnet ”Blå ärta”. Tidig sort med mustigt purpurfärgade baljor och rödvioletta blommor. Två växter, bägge onekligen lila men på två helt olika sätt. Så jag började läsa på färgen lila och föll snart som Alice i Underlandet ner i ett djupt kaninhål där semantik, kemi, psykologi, litteratur och kultur går hand i hand. Och en massa vackra, lila trädgårdsväxter.

 

 

– Martin Bofeldt, trädgårdsmästare på
Rothoffs museikoloni

 

Läs mer om Rothoffs museikoloni

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.