fbpx

Cykla och smaka på Ven

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Cykla och smaka på Ven

Cykla och smaka på Ven

Eget whiskydestilleri, eget durumvetemjöl, egen rapsolja. När du cyklar på Ven får du som bonus ta del av gastronomiska smaker värdiga Toscana – och lära dig mer om våra egna, bortglömda kulturarvsgrödor.

Solen steker från en klarblå himmel när vi går av färjan. Ön Ven är formad som en hög hatt, och vår tur börjar med ett smärre gympass för benen när vi promenerar upp mot cykeluthyrningen. När vi har hyrt cyklarna och är uppe på på platån är cyklingen behaglig och vinden skön. Vi har bokat övernattning på ön för att kunna få det mesta ut av vår kulinariska vistelse och vi trampar oss framåt – under en hel del skratt. Vänparet har hyrt en tandemcykel och det tar lite tid att vänja sig vid tekniken. Men det gör inget, ön är liten och att cykla vart vi än vill går fort, Skåneleden »Ven Runt« är bara tolv kilometer. Så vi har tålamod med vännernas synkroniseringsövningar och ser fram emot att upptäcka ön både gastronomiskt och geografiskt.

Vens rapsolja

Redan på färjan på väg till Ven fascinerade öns natur med de skyhöga rasbranterna och
trähusen vid dess fot, som små färgglada pärlor på Venhattens brätte. Doften av Ven är som en försmak av allt som finns att uppleva kulinariskt. Rapsen, malvorna och ängarna smakar sommar och de vackra husen med sina färgglada trädgårdar fyller synintrycken. Faktum är att Ven med sitt speciella läge mitt ute i Öresund kan stoltsera med att vara ett av landets bästa odlingsområden. Här finns bland annat Europas nordligaste odlingar av durumvete, som bland annat används till Venpasta. Ön har också sin egen rapsolje- och glasstillverkning – och whisky!

Cykling på Ven är lätt, eftersom cyklar och fotgängare äger vägarna. Bilarna får vackert vänta på sin tur – det är omvänt mot fastlandets »störst går först«-lag. Via cykelvägarna tar det cirka en timme i lugn takt från Bäckviken till den lilla hamnen i Kyrkbacken. Precis ovanför Kyrkbackens hamn ligger S:t Ibbs medeltida kyrka. Här måste vi stanna och se på den fantastiska utsikten. Blå himmel, blått hav och Danmark så nära, så nära

Hvendurum

Majsfälten breder ut sig på båda sidor om Norreborgsvägen, som leder till Backafallsbyn och Spirit of Hven, ett familjeägt företag som driver hotell, restaurang, butik och en av Sveriges främsta whiskybarer med eget destilleri. Ett destilleri som gjort sig vida berömt eftersom det är ett av världens minsta, där allt från mäskning till jäsning, destillering samt ekfatslagring och buteljering sker under samma tak.

Numera är familjen även konsulter inom spritframställning internationellt och exporterar sina drycker till 42 länder.
En rundtur här tar cirka 45 minuter, bland rör, dofter och pannor. Här finns en panna som liknar en byrå, med massa lådor, gjord i trä. Vi får veta att det är en slags evighetsmaskin för spritframställning.

– »Coffey still« är en väldigt unik panna som bara finns på fyra platser i världen. Detta är en replika från 1831. Det är inte så många som kan köra en sådan här panna, berättar sommelieren Camilla Ericsson, som arbetar här på Spirit of Hven.

– Du fyller på mäsken kontinuerligt, och så destilleras vodka och rågwhisky fram, fortsätter hon och visar. Men det är inte förrän rundturen går över i gourmetprovning som polletterna på riktigt faller ner. När gommen får möta Spirit of Hven Organic Vodka, Organic Gin, Organic Aquavit och Spirit of Hven Single Malt Whisky, i en kombination med olika tillbehör där smak och dryck går hand i hand. Att gin kunde smaka så gott utan tonic! Storsäljaren här är whiskyn Tycho’s Star, som är en hyllning till Vens främsta världskändis hittills, astronomen Tycho Brahe.

Spirit of Hven

På kvällen tar vi plats vid anläggningens middagsbord och det väntar lokalt producerad mat tillsammans med ett vinpaket. Utanför fönstret växer majsen inpå knuten, något som vi nu vet att man gör whisky av, tillsammans med korn och råg.

– Ven har bästa odlingsmarken i Sverige, berättar Camilla.

– Därför är våra drycker baseradepå närodlade råvaror. Det känns bra att det växer precis utanför dörren till destilleriet och tröskas av lantbrukaren som vi känner. Vi ska ju ta tillvara detta fantastiska skafferi som finns på Ven.

Smaka på Ven

Nästa morgon styr vi cyklarna åt Vens nordöstra sida och badplatsen Norreborg för ett svalkande dopp. Sedan följer vi Skåneleden längs kusten söderut och svänger tillbaka in mot öns centrala delar, där Pumpans Café blir nästa stopp. Bad och cykling har gjort oss vrålhungriga och pizzorna är oemotståndliga. Maten görs av ekologiska råvaror, äpplejuicen är hemgjord och kaffet, som kommer från eget rosteri, mals när vi beställer. Mjölet mals från den egna stenkvarnen – kärleken till råvaran är uppenbar.

Några andra som uppskattar råvarorna från pärlan i sundet är krögarparet Wojtek Marczynski och Liselott Marklund. De driver Pausa hos oss på Ven i Kyrkbackens hamn sedan 2020, där allt som serveras är från Ven eller Skåne och vinutbudet till största delen är naturviner. Deras lilla servering består av två sammanbyggda röda fiskebodar och från den inglasade verandan är utsikten över hamn på ena sidan och havet på andra sidan vidunderlig. Menyn osar av äkta skånsk råvarukärlek, helt utan tillsatser.

– Vi lagar allt från grunden och fokuserar på det som odlas på ön och kan fiskas häromkring, säger Wojtek, som tillsammans med Liselott har ägnat vintern åt att leta nya, fina lokala råvaror.

– Vi tror på att främja det lokala, minska på transporter och bidra till ett mer hållbart och närområde, rikt på mångfald.

Vi hoppas också att vi kan inspirera våra gäster till att prova fler lokala råvaror, för det finns mycket mer än vad man tror. Vi försöker inte krångla till det i köket utan har fokus på råvarorna, säger Liselott.

– Rent smakmässigt blir det en fördel också. Torsken är saftigare, den har en luftig konsistens med väldigt ren smak. Och köttet vi serverar som är gräsuppfött är nyttigare, mörare och har mer koncentrerad smak, säger Wojtek

Hos Pausa hos oss finns smaker som våra mor- och farföräldrar smakade regelbundet, men som fallit i glömska. En nyhet på årets meny är gråärtor, som är lite större och matigare än de vanliga gröna.

– Gråärtan har odlats länge i Sverige och varit en basföda, men har slagits ut av billigare alternativ. Man kan lägga den i sallader, göra hummus eller pickla den, säger Wojtek.

Gotlandslinsen är en annan kulturarvsgröda som Wojtek och Liselott plockat upp.

– Den är exklusiv i smaken och finns inte i dagligvaruhandeln.

Serveringen är liten, här finns inte riktigt plats för barnfamiljer. Men för oss vuxna blir kvällen magisk när solen sakta börjar sänka sig och vi avnjuter torsk och musslor, uppfiskat av Venfiskaren Ola, och provar ett naturvin samtidigt som havet och himlen exploderar i toner av gult, orange och rött. Just i denna stund släpper vi tanken på att vi snart måste lämna Ven. Vi är lokalbor, vänner med Niclas, Camillla, Wojtek och alla andra vi träffat här.

Text: Petra Olander Foto: Landskrona stad, Lisa Wikstrand

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.