fbpx

Kärlek ligger bakom den globala whiskeysuccén

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Kärlek ligger bakom den globala whiskeysuccén

Kärlek ligger bakom den globala whiskeysuccén

2012 samlades en skara entusiaster på lilla destilleriet på Ven. Då lanserade destilleriet Spirit of Hven sin första single malt whisky, Urania, en whisky som lagrats på ekfat i fyra år, och som släpptes i 4 444 exemplar. Den blev genast succé, och så har det fortsatt. Mycket av framgången kan faktiskt sammanfattas med ett enda ord – kärlek.

Det doftar lite svagt, som en blandning av sprit och nybakat bröd, när man stiger in i det som är hjärtat av Spirit of Hvens produktion. Camilla Ericsson har jobbat här som sommelier i 19 år, gjort otaliga rundvisningar och provningar, men verkar fortfarande inte ha tröttnat. Hon berättar hur även de minsta detaljerna i produktionen gör skillnad för whiskeyns kvalitet. Här har Anja och Henric Molin, som driver destilleriet, tagit det ett steg längre. De spelar nämligen olika musik för olika fat under mognadsprocessen. Dryckerna har fått lyssna på bland annat Vivaldi, Flicka från Backafall, rock, disco, country eller blues medan de legat på fat.

– Ja, det är mycket kärlek i processen och vi har förmånen att kunna göra saker och ting precis som vi vill, berättar Camilla.

Det var just kärlek som blev början till vad som i dag är ett av världens minsta pot still-destillerier. 1998 drev Anja Engdahl Backafallsbyn på Ven när hon träffade Henric Molin, som i sin tur drev Hamnkrogen i Kyrkbackens hamn på ön. Paret gifte sig och idén om egen sprittillverkning på ön började växa fram. Men det skulle dröja ytterligare tio år av planer, pappersexercis och hårt arbete innan de äntligen kunde genomför sina planer och lansera vodka, gin och akvavit tillverkat på Ven. När allting stod klart år 2008 tog ägarna det något ovanliga beslutet att tillverka single malt whisky, och det är just den drycken som gjort destilleriet så känt. Hvenwhisky har närmast blivit ett begrepp, och känt över hela världen.

– På den tiden var det inte så vanligt med destillerier i Sverige. Men Henric, som förutom att vara kemist även är en visionär, har en förmåga att lyckas med saker och ting. Han är i mångt och mycket en nörd, i en positiv bemärkelse. Sedan fungerar Anja som en slags motpol. Det är hon som håller i ekonomin, som hjälper, stöttar och även kommer med idéer, som Henric sedan kan förverkliga.

Den symbiosen mellan dem funkar perfekt och sprids ner hela vägen i de olika delarna av företaget, menar Camilla.
En annan ingrediens i framgångssagan är att man tar till vara på det lokala, det som finns utanför dörren, som malt, korn, vete, råg och majs.

De senaste åren har destillerier och mikrobryggerier dykt upp i vart och vartannat hörn. Det har blivit lite inne att intressera sig för på det småskaliga.

– Dryckesvanorna har förändrats mycket sedan jag började här, menar Camilla. Nu är det inte ovanligt att unga människor i 25-årsåldern, kommer in och har stenkoll på vad de ska ha och hur och var det har producerats. Här på Spirit of Hven har vi en av Sveriges största whiskybarer, med ett sortiment på mellan 500 och 1 000 märken från olika producenter. Destilleriet har blivit något av en attraktion för Landskrona, berättar Camilla stolt.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.