fbpx

Kathrin Baake sätter Ven på tallriken

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Kathrin Baake sätter Ven på tallriken

Tycho Brahe gjorde Ven till ett astrologiskt äventyr. Nu gör toppkocken Kathrin Baake ön till ett gastronomiskt äventyr. House of Ven vill göra ön till en destination för avkoppling och lugn med öppet varje dag – året om. Och ett kök som visar upp det bästa från ön.

Harar hoppar över fältet framför oss när vi kommer fram på den lilla grusvä­gen, två fasaner fladdrar i väg och en stor flock rådjur ligger och vilar sig på en böljande åker. Kathrin Baake och Niels Mourit­zen har hämtat upp mig i Bäck­vikens hamn på Ven och tar mig med för att leta efter strandkål och andra örter till kvällens meny. Med hav i alla väderstreck och ett milt mikroklimat som ligger en grad högre än fastlan­det är Ven en bördig plats, giv­mild med råvaror. Det var just därför kocken Kathrin Baake fastnade för den här platsen.– Det var naturen som lockade mig hit. Att jag kan gå ut och plocka det jag vill ha och laga på sådant som växer runt omkring mig. Det räcker att jag går här på stranden en timme så har jag en hel korg med örter till kvällens middag, säger hon medan vi går på öns stenstrand i öster i varm vårsol. Det är så äkta matlagning.Kathrin Baake kommer från Tyskland, har en examen i filo­sofi och har alltid jobbat i kök för att finansiera sina studier. Där stannade hon. Kathrin har tidigare jobbat på bland andra Ambience Vindåkra och den då enstjärniga Michelinkrogen Bloom in the Park där hon var köksmästare.

I april 2021 bytte Kathrin stadsliv mot öliv tillsammans med sin partner Rebecka Lit­hander, sommelier och tidigare restaurangchef på på Michelin­krogen Daniel Berlin. Här kom­mer de jobba tillsammans för att skapa en gastronomisk helhets­upplevelse. – Vi har länge haft planer om att göra något ihop och trivs verkligen med det. Ofta har jag grundidén och Rebecka bidrar med detaljerna. Hon är kritisk och pushar alltid mig. När jag nöjer mig drar hon det ett steg längre, för hon har den där fing­ertoppskänslan när det gäller nyanser.

House of Ven

House of Ven lyser upp som en sol när du kommer cyklande längs vägen. Det vackra huset i gulmålat trä som tidigare gick under namnet Turistgården byggdes i slutet av 1800­talet. I huvudbyggnaden finns restaurang och punschveranda med stora gamla fönsterpartier som släpper in kvällssolen samt en sal för frukost eller fest, samt en terrass med utsikt över raps­ och sädesfält. I annexet på gården finns 12 rum och många bokar ett Hvenpaket med middag och vandringspicknick.

Krögaren Niels Mouritzen som har lång erfarenhet av att jobba med turism på Visit Swe­den hade en vision om att skapa en destination för lugn och ro. Den hittade han här på Ven. –Jag letade efter en plats där jag kunde göra skillnad och ska­pa en hållbar destination med öppet varje dag året om. Med lugn och ro som destinationsan­ledning. Idag med all urbanise­ring och teknisk stress vill man köpa sig en paus. Det kan vi er­bjuda här säger Niels och tittar ut över det glimrande vattnet från Kyrkbacken där vi stannat för utsikten. Både Kathrin och Niels blir lyriska när de pratar om öns skattkammare. De hänger ner över kanten på bryggan vid kampingen för att titta efter ostron och när öns fiskare, Tor­björn, hör av sig för att berätta vad havet gett ligger glädje i luf­ten.

På House of Ven serverar man enligt filosofin som Niels kallar för »Bäst smak närmast«. – Vi börjar leta på Ven efter råvarorna vi vill ha och ställer oss alltid frågan om vi kan skapa upplevelsen vi vill åt med något som finns nära, säger Niels. Hittar vi inte det på Ven, tittar vi i Öresund, sedan Skåne och Sverige. Det är till exempel bätt­re vi fryser björnbären från ön i september och använder den på frukosten, än att vi serverar vat­tenmelon.

House of Ven

På tallriken vill Kathrin att du ska uppleva Vens skafferi så att du får en helhetsupplevelse av ön, inte bara visuellt när du vandrar i naturen utan även via maten. Hon plockar kryddor, smultron, fläder och slånbär längs stränder och marker, och örter från Tycho Brahes örttråd­gård. På ön finns även personer som förser restaurangen med rapsolja från fälten som Kathrin bland annat gör glass med, det välkända durumvetet från Ven som används till de nybakade bullarna vid frukost och så grön sparris.

– Jag som tysk älskar sparris och att det fanns på Ven det tyckte jag det var speciellt och jättekul. Jag använder den som huvudråvara och serverar den med en klassisk hollandaise och rapsoljan från Ven är fantastisk, jag använder inget annat i min matlagning längre. Kathrin har många år bakom sig inom fine dining men vill här laga hållbar och ärligare matlagning där råvarorna sätts i fokus. – Jag försöker låta råvarorna vara så som de är och inte göra för mycket med dem, utan kon­centrerar mig på smakerna. Det är verkligen kul att laga mat från ön. Det är så autentiskt och du behöver inte fuska eller skapa krusiduller. Det är äkta matlag­ning.

House of Ven

Jaktlaget på Kungsgården på Ven förser restaurangen med vilt som täcker nästan hela året. Det börjar med rådjur i augusti och Kathrin använder de finare delarna till kvällsserveringen medan resten går till julens korv. Därefter är det säsong på gäss och vildand och senare fa­san och hare. Närheten till råva­ror har fått Kathrin att utveckla nya, eller kanske snarare gamla, traditioner.

– Nu när jag blir äldre har jag börjat återupptäcka mycket he­mifrån. Saker som glömts bort och som jag börjat prova igen. Jag har börjat göra korv, torkar och röker kött. Jag har aldrig pratat så mycket med min farfar i Tyskland som jag gjort de se­naste månaderna, för att få tips och råd. Jag har verkligen snöat in på detta. På kvällen dukas det fram en femrätters meny med Kathrins rökta rådjur, rillette på hare, tartar på rådjur och en fantas­tisk torskrygg från Öresunds svala djupa hav, tillagad på 45 grader med en rökt beurre blanc. Ackompanjerat av en vin­meny med fingertoppskänsla som tar dig från Champagne och Côtes de Jura till Pinot från Rheingau. För att avsluta med en sammetslen glass smaksatt med öns rapoljsa. House of Ven visar upp ön på ett sätt du tidigare inte kunnat uppleva. Väl värt en resa året om för lugn och ro. Och för ett gast­ronomiskt äventyr.

Text: Karin Ericson, Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.