fbpx

Malin Ljung

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Malin Ljung

Malin Ljung har en mission. Från sin smedja på Norreborgsvägen på Ven mitt i Öresund vill hon revolutionera svensk smyckeskultur. Hon använder enbart återvunnet material i stället för att ta från jorden, och hon lägger alla sina känslor i skapandeprocessen för att frambringa helt unika smycken.

– Jag vill förändra hur man ser på smycken i Sverige. Under det senare 1900-talet plockade vi bort mycket hantverkskunskap och det konstnärliga till fördel för massproducerade smycken. De är så klart billigare. Men smycken fungerar som med mat, där vi kommit väldigt långt i att förstå hur viktig den är för oss. Det vi bär på oss, nära vår hud, är lika viktigt. När vi utvinner guld tar vi från jorden, ofta på ett för miljön skadligt sätt, och hur det sedan hanteras och konsumeras påverkar oss, berättar Malin Ljung.

Hon utexaminerades som guldsmed vid Köpenhamns tekniska universitet hösten 2013 och våren 2014 satsade hon allt på sin dröm och startade eget på Ven. Här designar och producerar hon sina smycken och arbetar enbart med 100 procent återvunnet material som hon köper från ett svenskt företag. Förutom att ta fram nya smycken smälter hon och gör om smycken med stort affektionsvärde till nya personliga smycken. I den kreativa skapandeprocessen är det känslorna som styr.

– Jag har valt en väldigt konstnärlig inriktning på min smyckesdesign. Jag har känslor för alla smycken jag tar fram och hela processen är känslosam. Jag lever i en form av bubbla där jag känner väldigt mycket. Jag stänger heller aldrig av mina känslor, för jag kan inte skapa utan dem, förklarar Malin Ljung.

Hennes inspiration kommer från färger och former omkring henne och ofta Vens sådana. Den lilla vackra ön återkommer alltid på något sätt i smyckenas uttryck.

– Jag blandar in andra element men det finns alltid en anknytning hit, till Ven, säger hon.

Malin Ljung har släppt tio kollektioner. En av de mest populära är smyckesserien Wish Heart, där en syrénkapsel som Malin plockat på Ven fått blomma ut och sitter som ett litet hjärta på ringar och örhängen. Thousand and one night är en annan populär kollektion med inspiration från Tycho Brahes universum, astronomen som anlade observatoriet Uraniborg på Ven.

– Det är ärliga smycken, med äkta känslor i dem och av bra material som är återvunnet. Man bär inte mina smycken för att man vill skryta utan för att man älskar dem. Man representerar sig själv. Det är inget fejk någonstans, allt är ärligt gjort, avslutar Malin Ljung.

Malin Ljungs smedja, Norreborgsvägen 6, Sankt Ibb (Ven)

Öppettider 2020

1 maj – 21 juni: lördag-söndag kl. 11-15

24 juni – 30 augusti: onsdag – söndag 11-15

Öppet alla röda dagar (förutom midsommarafton) och danska ”helligdage”.

Håll utkik på instagram @malinljungjewellery för eventuella ändrade öppettider.

 

Text: Petra Olander
Foto: Lars Jansson

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.