fbpx

Upplev Ven från havet

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Upplev Ven från havet

Karl Hertting hade alltid drömt om att bo på en ö. Så när det dök upp en tomt på Ven med havsutsikt slog han till. Nu har han också startat företaget Venkajak där han hyr ut kajaker så att fler ska få chans att njuta av den vackra naturen på ön.

Det är en dimmig vårvinterdag när vi besöker Karl och Veronica Hertting i deras hus på Ven. Karl kommer ursprungligen från Höganäs som ligger några mil norrut, men har alltid haft en romantisk dröm om att bo på en ö. En dag var turen på hans sida. När han surfade på Hemnet hittade han en tomt med havsutsikt på Ven och slog genast till. Det var för tre år sedan och idag har han och Veronica byggt ett hus här. Karl har alltid fascinerats av havet, segling och båtliv har varit en stor del av hans liv. När han såg ett par som paddlade kajak förbi hans brygga i morgonsolen blev han genast sugen på att prova. Han hittade en gammal kajak hos grannen och gav sig ut på vattnet.

– Det började med en ofrivillig eskimåvändning, jag och kajaken hamnade alltså upp och ner, säger Karl med ett leende.

Men skam den som ger sig. Han och Veronica köpte varsin kajak och började utforska Ven. Snart kom idén om att hyra ut kajaker.

– Vi ville att fler skulle kunna uppleva det som vi älskar att göra och dessutom uppskattar vi mötet med andra människor. Därför bestämde vi oss för att starta Venkajak där vi hyr ut kajaker. Kajaken är ett smart transportmedel, eftersom det är enkelt att lägga till vid stranden. Karl Hertting tipsar om att stanna till och bada vid en öde strand eller paddla in i Kyrkbackens hamn och köpa en glass.

– Det är jätteläckert att uppleva Ven från havet. Med en kajak kommer du nära stränderna och de mäktiga branterna, backafallen, som stupar ner mot vattnet, säger Karl.

Cykling är ett vanligt färd medel på Ven, och det går fint att kombinera paddlingen med cykling. Du kan cykla en sträcka, paddla och sen cykla vidare igen. Paddling är en utmärkt kombination av naturupplevelse och motion. Inga förkunskaper krävs och du behöver inte vara vältränad. Däremot måste du vara simkunnig. Öresund är vältrafikerat och man ska därför ha respekt för vattnet och hålla sig nära stranden.

– Vi kollar alltid sjörapporten, säger Karl. Vi vill kunna informera om vart det blåser mest och var det är strömt. Innan du ger dig ut får du tydliga instruktioner om hur paddling går till och vad du ska tänka på. Flytvästar och vattentäta väskor där du kan förvara matsäcken finns också till utlåning.

– I dag är det uthyrningen som står i fokus men i framtiden hoppas vi även kunna erbjuda guidade turer, kurser och paketlösningar av olika slag.


Hyra kajak hos Venkajak

När du hyr kajak ingår den utrustning som behövs för en säker paddlingstur; flytväst, sittbrunnskapell, karta över Ven, vattentät packpåse och länspump.
Hyra för en halvdag kostar 250kr och heldag 450kr.
Havskajak passar vuxna och barn över 10 år.
Mer information och bokning: venkajak.se

Text: Sara Ströberg Foto: Oskar Fäldt och Venkajak

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.