fbpx

Vandra med alpacka

  1. Start
  2. Ven
  3. Besöka
  4. Vandra med alpacka

Vandra med alpacka

Christel Ericssons alpackor är ett uppskattat inslag på Ven. Alla som träffar de roliga djuren går härifrån med ett brett leende på läpparna. Vandringen passar både stora och små som får chans att bekanta sig med alpackornas speciella personlighet och Vens vackra natur.

Christel Ericsson har bott på Ven sedan 2002 när hon och hennes man övertog svärfars sommarhus. Paret bor på den del av ön där man inte kan köra bil, så att renovera huset var allt annat än enkelt.

– Efter att ha slitit ut en fyrhjuling och två flakmopeder var äntligen allt byggmaterial levererat och vårt hus var klart, säger Christel.

Men hur fick hon den något annorlunda idén att erbjuda vandringar med alpackor?

– För några år sedan skulle jag åka till Österlen med vänner och blev ansvarig för att planera aktiviteterna. Efter mycket googlande hittade jag Österlen Alpacka i Simrishamn. Jag blev helt begeistrad och vi åkte dit. Djuren gjorde stort intryck på mig, det var kärlek vid första ögonkastet. Christel berättar att alpackorna härstammar från Sydamerika där man föder upp dem för deras mjuka och användbara ull. Djuren klipps en gång per år och deras ull är väldigt mjuk och exklusiv. efter besöket i Simrishamn kunde Christel inte glömma de härliga djuren som tagit henne med storm. Hon gick några kurser hos Österlen Alpacka och gjorde sen studiebesök på en älg- och alpackafarm under en period för att lära sig mer om skötseln av djuren.

– Alpackor är som katter, de går inte att tämja utan de gör som de vill. Det är häftigt tycker jag. Sen är de ju väldigt charmiga också, säger Christel.

Sedan några år tillbaka har hon egna alpackor och erbjuder alpackavandringar på Ven. Christels alpackor är tama och vana vid människor. Vandringarna passar både vuxna och barn över 6 år. Under turerna
berättar Christel om alpackorna men också om Vens historia. Turerna går ganska långsamt och tanken med vandringarna är att man ska känna sig lugn.

– Det går inte att stressa alpackorna utan vi följer deras tempo. Det är det som gör vandringen meditativ, säger Christel.

Och oftast får gästerna anpassa sig efter alpackornas humör och beteende.

– Jag minns en vandring när det kom en oväntad regnskur. Djuren kröp in under buskarna och vägrade att gå vidare tills det hade slutat att regna. Vi fick bara gilla läget och vänta tills regnet avtog, säger Christel.

Christel upplever en äkta lycka bland de människor som får umgås med hennes alpackor.

– De blir lugna och glada. Många kommer tillbaka igen och rekommenderar sina vänner att komma hit.

Vandringarna passar både vuxna och barn över 6 år.

Hvenalpackas webbsida

Text: Sara Ströberg Foto: Oskar Fäldt 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.