fbpx
 
BOSTÄDER

Här är vinnaren av stadsbyggnadspriset 2019

Landskrona stads stadsbyggnadspris 2019 går till Ålgräset 3 för att ha bidragit till att skapa Landskronas nya profil mot kusten i Norra Borstahusen.

Ålgräset 3 Norra Borstahusen Landskrona

Fastighetens formspråk inspireras av det gamla fiskeläget Borstahusen, men i modern tappning. Byggherre är Derome och arkitekt är FOJAB arkitekter.

Syftet med stadsbyggnadspriset är att uppmuntra byggherrar och fastighetsägare att satsa på god arkitektur med en hög estetisk ambitionsnivå. I år utsågs Ålgräset 3 till pristagare.
Så här lyder stadsbyggnadsnämndens motivering:

”Norra Borstahusen och Strandbyn är en del av Landskronas nya stadsrand. Mellan den äldre bebyggelsen, naturen och havet uppstår ett intressant möte som ställer särskilda krav på utformningen. Fastigheten Ålgräset 3 är ett utmärkt exempel på hur traditionella volymer, material och färgsättning kan användas för att skapa ett naturligt sammanhang med platsen. Inspirationen från det gamla fiskesamhällets struktur, uppbyggnad och formspråk blir tydlig men i en modern tappning. Den vindskyddade innergården omsluts av häckar och komplementbyggnader arkitektoniskt väl sammankopplade med huvudbyggnaden. Omsorgen i arkitekturen och den höga kvaliteten fortsätter i gestaltningen av trädgården där både växt- och materialval ger ett väl avvägt, samlat och spännande intryck. Minutiöst genomtänkta lösningar både exteriört och interiört gör byggnaden till en ytterst god förebild för hur de ursprungliga intentionerna för stadsdelen var satta.”

Ålgräset 3 Norra Borstahusen Landskrona

Landskrona stads stadsbyggnadspris har delats ut sedan 1992.

-----