fbpx
 
BOSTÄDER

I Landskrona bor du nära havet

Paradvåning, strandhus eller pool? I Landskrona byggs nya, havsnära bostäder samtidigt som vi bevarar vår unika arkitektur.

Teaterterassen med utsikt över Öresund. Inflyttning 2023

Landskrona är en stad där arkitektur står i fokus. Förra året kom Landskrona exempelvis tvåa i rankingen Årets arkitekturkommun som Sveriges Arkitekter står bakom.

Vi har en stolt arkitekturhistoria, med många namnkunniga arkitekter som har satt sin prägel på staden. Den kände danske arkitekten och designern Arne Jacobsen har exempelvis ritat Landskrona idrottshall och Gert Wingårdh är arkitekten bakom stadens utomhusbad, Citadellbadet.

Landskrona Idrottshall arkitekt Arne Jacobsen
Landskrona idrottshall. Foto: Ulf Celander
Landskrona Citadellbadet
Citadellbadet. Foto: Anders Ebefeldt Studio E

Det fina i Landskrona är samspelet mellan gammalt och nytt. Här finns välbevarade 1700-talsvillor mitt i stadskärnan, pittoreska gathus från 1800-talet och modern banbrytande arkitektur som Japanska huset. (se bild nedan)

Japanska Huset Landskrona

Landskrona Kvarntorget
Gathus från 1800-talet vid Kvarntorget. Foto: Anders Ebefeldt Studio E

Men här finns också nya, modiga bostadsprojekt som Hamnoasen (se längre ner i artikeln), med en gemensam pool på innergården och odlingslotter på taket. Vill du upptäcka mer av Landskronas nya och gamla arkitektur? Se vår lista över åtta drömbostäder:

1. Strandhus i Norra Borstahusen

Norra Borstahusen Strandbyn
Norr om Borstahusen byggs 13 strandhus, 17 bostadsrätter och 19 gatuhus i stilren skandinavisk design. Här bor du några meter från havet och har även nära till restauranger, Landskrona golfklubb och bad i Öresund.

Läs mer på boistrandbyn.se

2. Hamnoasen – lägenheter och parhus med gemensam pool

Hamnoasen bostäder Landskrona
Hamnoasen (arkitekt: Stadstudio) stod klart 2017 och består av 16 lägenheter och 10 parhus. Det är ett unikt projekt, med pool på innergården och havsutsikt över Öresund från balkongerna. Den spännande lösningen med gemensam pool har gjort att Hamnoasen kallas ”Skånes Melrose Place”. Hamnoasen vann Region Skånes arkitekturpris 2018.

3. Lägerplatsen – nära strand, stad och naturreservat

Lägerplatsen bostäder Landskrona Midroc

I norra Landskrona, där Strandvägen möter Citadellvägen, ligger det som kallas Lägerplatsen. Här har du nära till både havet, hamnen och strandpromenaden. Precis intill ligger också Exercisfältet, ett naturreservat. Här ska Midroc bygga 36 bostadsrätter med arkitektur utöver det vanliga. Preliminär inflyttning 2022.

Läs mer hos midroc.se

4. 1700-talsvillan ”Gamla Kassan”

Landskrona Parkgatan Gamla Kassan
Foto: Residence Christies
Landskrona Gamla Kassan Parkgatan foto Residence Christies
Foto: Residence Christies

Gamla Kassan, som ligger vid hamnbassängen i centrala Landskrona, uppfördes 1754 till borgmästare Bernhard Oelreich. Fastigheten har uppmärksammats i flera tidningar genom åren och har många välbevarade detaljer från byggåret.

Läs mer hos Residence Christies

5. Magasinhusen i Borstahusen

Landskrona Borstahusen Magasinhusen Serneke

I Borstahusen bygger Serneke tre nya flervåningshus på höjden. Husen byggs i tegel vilket speglar Landskronas historiska packhus och Borstahusens marina arkitektur. Det blir nya bostadsrättslägenheter i varierande storlekar som med stora höga fönster släpper in landskapet i hemmet.
Läs mer hos sernekebostad.se

6. Teaterterassen 

Landskrona Teaterterassen Serneke

Mitt i stadskärnan, precis bredvid Teaterparken och Landskrona Teater, ska Serneke bygga projektet Teaterterassen. Kvarteret kallas Jäntan och namnet kommer från den gamla flickskolan, vars gymnastiksal kommer att bevaras. Här kan du bo på toppen av staden i det 15 våningar höga huset och få en enastående utsikt över takåsarna och Öresund. Inflyttning är planerad till 2023.

Läs mer på sernekebostad.se

7. Radhus nära havet i Borstahusen

Landskrona Borstahusen radhus Eksjöhus

I Norra Borstahusen utvecklar Eksjöhus Bostad ett koncept med unika och designade radhus på ett plan med egen trädgård. Här har arkitekt Pontus Möller skapat ett boende med en stark karaktär där äkta material används med fasader av tegel och obehandlat trä. Området består av 24 bostäder i form av parhus och är beläget precis intill Landskrona golfklubb. Planerad inflyttning 2021.

Läs mer på eksjohusbostad.se

8. Kvarteret Sandslottet

Borstahusen Landskrona Dast stenhus

Cirka 50 meter från strand, badbryggor och promenadstråk längs vattnet ska kvarteret Sandslottet i Norra Borstahusen ligga. Det består av 6 arkitektritade stenhus med gathuskaraktär. De kommer att erbjudas i tre olika storlekar och utföranden, 150, 159 och 178 kvadratmeter. Husen kommer att karaktäriseras av stram, stilsäker arkitektur där noggrann omsorg om varje detalj har implementerats såväl interiört som exteriört.

Läs mer om kvarteret Sandslottet

-----