Landskronabon Louise Sanders Instagram-konto om sina klimatsmarta val som konsument blev en succé. I dag driver hon nätbutiken Eko & Flora där hon hjälper sina kunder till en hållbar vardag med miljövänliga produkter inom till exempel kroppsvård, hårvård, tvätt och städ.
När nyheten om att cancer, luftvägssjukdomar, illamående, hudallergier och yrsel plågade arbetarna på bananplantager på andra sidan jorden nådde svenskarna – ett av världens mest bananätande folk – började konsumenterna efterfråga ekologiska bananer.
I dag har de flesta livsmedelsbutiker endast ekobananer i sitt utbud.
Bananutvecklingen är ett exempel på konsumenternas makt, menar Louise Sander.
– I en butik är varje sak du köper en röst på vad du vill ha. Butiksägarna ser vad som säljer och justerar sin efterfrågan hos bönderna. Det leder så småningom till att allt fler bönder ställer om sitt jordbruk, och när det blir fler ekologiska jordbruk gynnar det naturen och klimatet, säger hon.

Louise har studerat klimatförändringar, mat och miljö på högskolenivå. När hon gick en kurs i »resilient« entreprenörskap, alltså hållbart företagande, fick tankarna på en butik som erbjuder enkla, hållbara val för konsumenterna fäste. Till nätbutiken Eko & Flora väljer hon noggrant ut produkter genom att värdera och granska ingredienser, produktion, pris, djurrätt och transport.
– Jag vill hjälpa de konsumenter som inte orkar tänka på alla de faktorerna. Jag väljer ut de produkter som jag anser är bäst på marknaden, och så kan kunden bara klicka hem dem. Alla har inte samma intresse och motivation, men de kan göra väldigt mycket för klimatet ändå.
Nätbutikens produkter är oftast ekologiska och allra helst producerade i Sverige, även om det inte alltid är möjligt.
– För mig är det viktiga med ekologiska produkter att de ger så mycket positiv påverkan som möjligt. Gifter påverkar mig själv som konsument när jag får dem i mig, och de påverkar djuren och miljön i och kring tillverkningen. Som jag ser det är ekologiska produkter alltid bättre. Även om de ibland får resa från Italien.
Eko & Flora startade egentligen för fyra år sedan med Louises instagramkonto Ecosand, där hon ville träffa andra likasinnade och utbyta erfarenheter.
Responsen blev stor, och det utmynnade i nätbutiken.
Sortimentet har utvecklats sedan dess med produkter inom kroppsvård, hårvård, husdjur, tvätt och städ, kök med mera.
– Just nu är det mycket produkter till köket, som rengöringsmedel, och tygpåsar till shopping. Eko & Flora erbjuder basprodukter, sådant som jag själv behöver och använder.
Det är produkter för att enkelt kunna leva en hållbar vardag.
Nästa steg är att utveckla konceptet vidare till skafferiprodukter som mjöl och olja. Men just nu går utvecklingen av företaget inte så fort som hon vill. Louise och hennes sambo David har tvillingarna Flora och Freja, 14 månader att ta hand om, och till hösten ska Louise läsa fyra universitetskurser på distans.
– Jag vill bygga på med ännu mer kunskap kring miljö och hållbarhet. Det kommer krävas för att ta företaget vidare i framtiden.
Ett av hennes mål är att ha ett lager där hon kan ha öppet en dag i veckan och träffa kunderna.
– Då får jag också höra vad de anser om olika produkter och vad de tycker är viktigt. Louise är uppvuxen i Landskrona och här tänker hon fortsätta verksamheten.
– Det är en väldigt bra stad. Det är nära till Malmö där det finns ett stort utbud av hållbara och ekologiska produkter.
Samtidigt är det nära till naturen och lantbruken. Här är det också många företag och butiker som samarbetar och det är väldigt bra och dessutom kul för gemenskapens skull.
Hennes nätbutik har dock kunder i hela landet. Men för att minimera klimatpåverkan av frakterna använder Louise återvunna packmaterial och undviker så mycket papper som möjligt.
– Fraktsedlar kan ju lika gärna komma digitalt. Jag har också köpt en rekonditionerad dator i stället för en helt ny, något som många kanske inte tänker på att man kan göra. Det handlar om små val, men i längden gör de stor skillnad.
Louise vill dock tona ner pressen på den enskilda individen.
– Det går aldrig att vara perfekt. Man får försöka starta med det som känns mest intressant. Kanske ska man börja äta mer ekologiskt och vegetariskt? Eller satsa mer på att cykla istället för att köra bil? Eller minska på sin konsumtion? Det finns så många olika delar av att leva hållbart, så det bästa är att börja där det känns mest rätt och sedan sakta men säkert förändra sina vanor.
Och hon tvivlar inte på konsumenternas makt.
– Butikernas utbud har ju redan förändrats jättemycket.
Vi som privatpersoner har betydligt mer makt än vi tror, och våra val gör otrolig skillnad. Vi inspirerar dessutom andra, och när fler och fler köper av en viss sorts vara, blir det en enorm genomslagskraft.
