fbpx

Robotar blir vardagshjältar

  1. Start
  2. Entreprenörer
  3. Etablera
  4. Robotar blir vardagshjältar

På företagshotellet Weibullsholm finns ett av Landskronas mest fantasieggande företag. Här driver Elena Sjödin Robot Minds, som skapar mjukvara för robotar. Redan våren 2020 väntas den första humanoida, människoliknande, roboten synas ute i kontorshotell- och receptioner.

I två små rum på Weibullsholm huserar Robot Minds, i det ena rummet har Elena Sjödin sitt kontor och i det andra rummet står de två robotmodellerna som företaget utvecklar mjukvara till. När vi är på besök berättar den ena roboten bland annat hur vädret kommer att bli i Landskrona, och den andra roboten, som är mindre och riktad mot barn, spelar musik och dansar. Robotarna tillverkas av Promobot och Avatar Minds och Robot Minds är den enda licensierade återförsäljaren av de här modellerna i Skandinavien, vilket man ser som en stor tillgång. Men det är inte robotarna som är avgörande, utan mjukvaran som används för att programmera dem.

– Robotar har funnits länge i vårt samhälle, men det är först nu tekniken börjar bli så avancerad att vi kan använda robotarna på ett sätt så att de kan hjälpa oss i vardagen. Vårt företag fokuserar på att se vilka behov som finns av humanoida robotar, och hitta smarta lösningar, säger Elena Sjödin.

Hon är uppvuxen i Ryssland, har tagit sin Masters Degree i internationell ekonomi i Danmark och flyttade till Sverige på grund av ett jobberbjudande som global marknadschef på ett företag som tillverkar värmeväxlare. För några år sedan ville hon anta en större utmaning och eftersom hon alltid varit intresserad av robotik och ny teknik, startade hon sitt eget företag inom robotbranschen, Robot Minds. Att valet föll på Landskrona tycker hon är naturligt.

– Landskrona ligger i centrum av Skandinavien. Det är nära till både Köpenhamn, Oslo och Stockholm, vilket är perfekt för vårt företag som agerar på en skandinavisk marknad, säger Elena Sjödin.

Robot Minds är just nu inne i en analysfas där de gör research på vilka robottjänster olika branscher vill ha. Exempelvis finns det behov av robotar inom välfärden, som förskola och äldreomsorg. Men den tjänst som ligger närmast till hands är en receptionistrobot som kan avlasta i exempelvis hotellreceptioner eller kontorshotell. Roboten kan svara på frågor från besökarna, checka in besökare och visa vägen till olika platser inom hotellet. Inom handeln finns också ett stort intresse för humanoida robotar.

– Det finns ett stort behov av service i många butiker i dag, och ibland är det svårt att hitta en säljare att ställa frågor till.  Där kan en robot vara till stor hjälp. Den kan till exempel svara på frågor, tipsa om produkter som passar dig och visa var de finns. Dessutom kan roboten samla in informationen och ge den till butiksägaren som då vet bättre vad kunderna söker, säger Elena Sjödin.

Win-win för både kunder och butiksägare alltså. Men tycker inte kunderna att det känns obehagligt att bli hjälpta av en robot? Genom populärkulturen har vi matats av berättelser där robotar vänder sig emot människor och tar över världen.

– Jo, det finns fortfarande en viss oro. Men det beror till stor del på ovana. Vi behöver långsamt vänja oss vid robotar, för de kommer att finnas i vår vardag i framtiden. Vi kan inte stoppa utvecklingen. Min förhoppning är att tilliten till robotar kommer att växa gradvis när vi ser hur de kan underlätta för oss i vardagen.

Elena Sjödin nämner exempelvis robotdammsugare och robotgräsklippare, som vi har i våra hem redan i dag, och som många uppskattar som en avlastning i sina stressade liv. I framtiden kan det även finnas robotar som viker tvätt och lagar mat.  Men dessa robotar är än så länge bara i teststadiet. När Elena Sjödin beskriver sitt företags närmsta verksamhetsår handlar det framför allt om att få ut den första roboten på marknaden.

– Vi arbetar just nu med testning. En stor del av vårt jobb handlar också om att försöka förändra människors attityd till robotar och skapa acceptans. Många tror att robotar kommer att ta deras jobb, men det handlar snarare om att robotarna kommer att ta de delar av jobbet som är repetitiva eller tråkiga. Det gör att vi människor kan vara mer kreativa – och förhoppningsvis bli lyckligare.

När hon ska måla upp en vision för sitt företag om tio år handlar visionen mycket om att ta expertrollen i branschen.

– Mitt mål är att Robot Minds ska vara det företag som robotproducenterna vänder sig till. Vi ska vara den viktigaste aktören inom mjukvara för servicerobotar. Och i Landskrona kommer det definitivt att finnas humanoida robotar om tio år. Utvecklingen kommer att gå mycket snabbare än du tror.

Text: Maria André. Foto: David Elg, Moob

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.