Från Landskrona till världen: Arrow Lake revolutionerar livsmedelsindustrin
Dörren till konferensrummet slås plötsligt upp och in stegar Jörgen Bischhaus, ozonspecialist, med ett brett leende över ansiktet och utbrister: ”Första olivprojektet i hamn!”. Fredrik Bernsheds anlete spricker upp i ett glatt grin. Scenen följs av ett high five och ett ”Jadååå!!”
Den nya affären öppnar för en gigantisk marknad. De första testerna har körts på Kreta, där över 300 olivoljeproducenter är verksamma. Genom Arrow Lake:s process kan de bekämpningsmedel som används under olivernas tillväxt nästan helt reduceras innan oliverna blir till olja. Och detta är goda nyheter för odlarna. För spåren av bekämpningsmedel påverkar smaken negativt. Utan den bismaken, kan de får mer betalt för sin olivolja.
Faktum är att den nya olivaffären är en av många för det lilla innovationsföretaget i Landskrona. Arrow Lake:s historia tog sin början 2015 när fyra grundare, tillika forskare, med kompetens inom fysik, elektronik och ozon, började utveckla sin uppfinning, som lett till två patent. Ett för produkt och ett för process. 2022 blev företaget kommersiellt och 2023 började Fredrik som vd.
– Det var dags att satsa på våra innovationer kommersiellt. Vi fortsätter givetvis forska och utveckla, men vi måste ju också presentera vår lösning för världen.
Idag finns Arrow Lake:s innovationer i alla världsdelar. Ett livsmedelsföretag i Italien sparar över ett ton kemikalier per dag genom Arrow Lake:s lösning. Ett franskt partnerföretag verkar i över 50 länder och vill göra över 4 000 installationer. I ett laboratorium i Danmark har Arrow Lake:s lösning för att rena mandlar från det för människor skadliga ämnet aflatoxin, visat på goda resultat.
– Vi har en kund som årligen förlorar 12 miljoner dollar i produktionsförluster på grund av aflatoxin. De planerar nu en fullskalig anläggning med vår lösning, berättar Jörgen.
Arrow Lake femdubblade omsättningen mellan 2022 och 2023.
– I år är det inte omöjligt att vi tredubblar den, säger Fredrik, som har sitt skrivbord mitt i den organiserade röran i det gamla varvet på Varvsuddan.
Takhöjden är anpassad för fartyg som ska tas in på reparation, bredden och vidden likaså. Här står ozongeneratorer sida vid sida med tillbehör som gasfördelare, vissa under produktion och vissa färdigpackade i väntan på leverans. Hit har Arrow Lake nyligen flyttat från Malmö, och företagets nio anställda och en grupp konsulter har cirka 1 200 kvadratmeter att tillgå. Här finns huvudkontor, tillverkning, lager och snart flyttar även forskningsavdelningen hit från Malmö.

– Vi ville ha ett företagsklimat som passar vår inriktning. Landskrona tog emot oss på ett väldigt positivt sätt, mycket välkomnande. Här är det lätt att hitta kompetent personal också, säger Fredrik, som själv bor i staden. Men här i Landskrona finns även något som företaget såg som en enorm tillgång: Landskronas smides- och mekaniska verkstäder.
– Här finns kompetensen som vi behöver. Vi lägger ut tillverkning på och köper in produkter som är lokalt producerade. Det är rätt för oss. Vi vill ha koll på vem som gör vad och hur. Dessutom är det korta ledtider med våra samarbetspartners här, så hade det inte varit om vi till exempel haft tillverkningen i Asien. Den världsrevolutionerande och miljövänliga teknik som företagets forskare utvecklat är naturens egen, berättar Jörgen:
– Det fungerar precis som vid åska. Vi kopierar naturens egen process. Alla känner igen situationen där luften före åskan är mättad av syremolekyler, det kan nästan kännas tungt att andas. Så kommer åskan och blixtarna renar luften genom att slå sönder syremolekylerna till ozon – och det blir friskt och klart igen. Vi replikerar den processen, det är något som sker om och om igen i naturen – och naturen är ganska bra på att inte lämna några rester efter sig.
Det finns många företag i världen som kan producera ozon. Men bara ett som har hittat en reningsprocess i vatten som är stabil. För ozonmolekylerna är lätta och vill, precis som kolsyra i läsk, stiga uppåt. Men Arrow Lake har hittat en patenterad metod som håller ozonmolekylerna kvar i vattnet precis så länge som behövs. Ozonmolekylerna angriper allt som är kolbaserat och lämnar inga restprodukter efter sig. Det innebär att ozonerat vatten inte behöver sköljas av efteråt och det sparar mycket vatten i reningsprocesserna av till exempel frukt och grönt, oliver och nötter.
Och här är Arrow Lake en nagel i ögat på kemikaliebranschen, som sedan 1950-talet levererat klor till tvättvatten för livsmedel. Idag vet dock de flesta att kemikalien är giftig för människor och natur.
– Våra kunder ringer oss och säger att de vill sluta använda klor. Då löser vi det, säger Fredrik.
Ozonmetoden kan appliceras på alla processer som har en förbränning och släpper ut kväve- och svaveldioxid.

– Som till exempel fartyg och fabriker. Man kan pumpa in ozon i skorstenarna och så förvandlas utsläppen till något som bryts ner. Processen reducerar utsläppen med 90–95 procent. Vattnet som blir kvar är så rent att man får släppa i väg det till reningsverken som avloppsvatten, säger Fredrik och fortsätter:
– I till exempel Sydostasien har de tuff lagstiftning kring utsläpp, det var ett skäl att vi fick leverera till kunder där under förra året.
Men applikationsområdena tycks obegränsade.
– Vi kan till exempel hjälpa Ukrainas befolkning, både nu och när landet ska återuppbyggas. Vi är med i ett samarbete för att titta på hur vi kan bidra. Vår anläggning kan till exempel enkelt rena flodvatten för att försörja en stad med 25 000 människor.