De bygger den smarta staden
Netmore bygger just nu ett nätverk för Internet of Things, “sakernas internet”, i Landskrona. Samma företag bygger världens första 5G-uppkopplade skog i England – där de också väcker Robin Hood till liv.
– Det är en revolution som sker just nu, säger Johanna Björnson på Netmore.
I våras köpte Netmore Group företaget Bredbandsson i Landskrona. Samtidigt passade de på att flytta kontoret från Helsingborg till Landskrona och huserar nu på Rattgatan.
– Vi har samarbetat länge med Landskrona Energi eftersom vi bygger ett Internet of things-nät här. Och vi äger Bredbandsson, det var självklart att vi skulle flytta hit, säger Johanna Björnson, marknadschef.
– Dessutom är Landskrona företagsvänligt och lokaliserat så att det är nära till allting härifrån, fortsätter hon.
Netmore Group bildades 2010 och är en IoT-operatör som fokuserar på företagslösningar och att bygga privata nät för fastigheter och städer. Företaget vilar på tre affärsområden: stadsnät, fastigheter och industri. Ägarna är stora fastighetsägare som Stronghold, Vincero och Neptunia.
Företaget är ledande operatör i Sverige för Lorawan – ett långdistansnätverk som utmärks av låg energiförbrukning och kostnadseffektivitet. Lorawan är speciellt bra för batteridrivna sensorer som har upp till 10 års batteritid och som regelbundet ska skicka information över internet.
– Vi har byggt Lorawan-nät i närmare 60 kommuner i dag. Det står en nätverksnod, en så kallad gateway, på Glumslövs backar numera, som når hela vägen till Hallandsåsen. Så kraftfull är den här teknologin, säger Johanna.
Tekniken är utmärkt för allt i samhället som ska funka ”av sig självt” – som information om luftfuktighet, temperaturer och vattennivåer. Ett stort tillämpningsområde i första etappen är vatten och avlopp (VA), där företaget nyligen annonserade ett omfattande samarbete med Dahl och VA Syd.
– I alla fastigheter finns en manuell mätare. Det är onödigt att någon ska åka ut och kolla vad den står på. Det gäller också vattennivåer i brunnar, om det finns risk för översvämning, dricksvattenläckage, soptömning – allt sådant kan vi digitalisera och det har en stor positiv påverkan på miljön i vårt samhälle.
Och sensorerna finns redan i våra liv.
– Varje invånare har minst tio sensorer utan att de vet om det. I mobilen, datorn, elcykeln, kylskåpet, frysen… Det flödar data överallt, säger Johanna.
Netmore har vuxit raketsnabbt sedan starten, både organiskt och genom uppköp.
– Vi var väldigt tidiga på detta, vi såg vad marknaden kommer att behöva.
I september gick investeringsfonden Polar Structure in som ägare i ett samägt nätbolag, detta för att Netmore ska kunna bygga ett rikstäckande Lorawan-nät.
– Till exempel logistiksektorn kommer dra stor nytta av ett rikstäckande IoT-nät. Varor och transporter behöver till exempel kunna följas utan att sändningen plötsligt försvinner mellan Lund och Båstad, säger Johanna.

Men Netmores starkaste sida är förmodligen lösningarna för fastighetsindustrin.
– I dag finns det lika många tekniska lösningar i den branschen som det finns byggstenar i ett hus. En fastighetsägare kan stå med 25 olika system. Det blir ohanterbart.
Svaret för fastighetsägaren i Netmores lösning är ett skåp som installeras i fastigheten. I skåpet samlas all befintlig kommunikationsteknologi in, oavsett system, och skickas sedan upp i fastighetsägarens egna system eller önskad applikation.
– Fastighetsägarna har alla olika applikationer, system och tjänster, men det spelar ingen roll. Vi får all teknik, alla system och tjänster att ”tala samma språk” till ett och samma ställe som fastighetsägaren eller förvaltaren är bekväma att använda. Det är det som gör oss unika, säger Johanna.
– Vi kopplar upp fastigheter så att de kan bli smarta på riktigt, där alla applikationer kan kommunicera på ett säkert sätt med hyresgäster, fastighetsägare och fastighetsförvaltare.
Och lösningen är inte leverantörsberoende.
– Vi är emot att låsa in kunden, det ska vara öppet. Om du levererar en porttelefon ska du kunna leverera det i vårt system. Och kunden ska sedan enkelt kunna byta leverantör, säger hon.
– Vi går från konkurrens till samarbete. För att kunna nå det smarta samhället på riktigt måste vi samarbeta och alla får göra det de är bra på. Ingen kan göra allt själv.
Netmore verkar lokalt och globalt. De har just nu samarbetspartners i Storbritannien, Tyskland och Irland.
– I England bygger vi världens första 5G-uppkopplade skog, Sherwoodskogen. IoT-systemet ska användas för att mäta hur skogen mår, om det är torrt till exempel. Men det ska också användas för att skapa VR-upplevelser i skogen – besökarna ska få möta Robin Hood där, säger hon och ler.
Redan till årsskiftet spås 120 kommuner vara anslutna genom långdistansnätverket Lorawan.
– Det är en digital revolution, och det går snabbt. Vi har snabba beslutsvägar och finansiärer som ser att detta är framtiden.
På vissa håll samarbetar Netmore med lokala leverantörer för att ansluta redan befintliga LoRaWAN-system.
– Det finns ingen anledning att inte samarbeta. Det är ett måste för att nå ett hållbart och smart samhälle i framtiden. Sverige ligger lite efter i utvecklingen, jämfört med till exempel Nederländerna.
Men jobbar alla vi aktörer tillsammans möjliggör vi på riktigt den smarta staden – i Landskrona är vi redan på god väg.
Om Netmore Group
Gör: Privata nät till städer och fastigheter. Ledande inom LoRaWAN (Long Range Wide Area Network).
Grundades: 2010.
Antal anställda: Cirka 50 i Sverige, 15 i Landskrona.
Omsättning: Cirka 30 821 000 SEK (2019).
Faktaruta/Internet of things, “sakernas internet”
Varje dag ansluts fem miljoner nya saker till internet. Att koppla upp saker mot internet som sköter sig själva kallas sakernas internet, och förkortas IoT (Internet of Things).
Sakernas internet är ett begrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra prylar förses med små inbyggda sensorer och processorer. Detta medför att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt anpassa sig till situationer och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.
Källa: SKR
Text: Petra Olander. Foto: Thomas Madsen