fbpx

En hundraåring som blomstrar

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. En hundraåring som blomstrar

En hundraåring som blomstrar

Att driva ett företag i hundra år är det få som klarar av. Att dessutom driva det inom samma familj är ännu mer imponerande. Mellbloms snickeri leds i dag av Palle Olefeldtnamne med grundaren Palle Mellblom som startade företaget redan 1921. 

Det är en härlig doft av färskt virke som möter oss när vi får komma in i verkstaden på Mellbloms snickeri, ett av många företag i Landskrona med anknytning till Enoch Thulin och hans stora intresse för teknik och mekanik. 

Grundaren till Mellbloms snickeri, Palle Mellblom, började på Thulinverken år 1915 och kom att arbeta nära flygaren och företagsledaren Enoch Thulin. Mellblom var snickerimästare och fick så småningom ansvar för hela snickeriverkstaden med 80 medarbetare. På den här tiden var Thulinverken en av Landskronas viktigaste arbetsgivare och sysselsatte närmre 1 000 personer. Det blev därför en stor förlust för Palle Mellblom, både på ett privat och professionellt plan, när Enoch Thulin dog i en flygkrasch i Landskrona i maj 1919. 

Efter Thulins bortgång blev lönsamheten sämre för Thulinverken. Palle Mellblom hade under en tid funderat på att starta eget och gjorde slag i saken 1921. I boken om Mellbloms snickerier ”Palle Mellblom – lite snack och mycket verkstad” beskrivs företagets första dag: 

”Det var lite nervöst, men så på eftermiddagen kom dagens första och enda kund, en bredaxlad herre. Han frågade om Palle ville vara snäll att snickra till ett par klädhängare som passade till hans mycket breda axlar. Det gjorde Palle naturligtvis med glädje.” 

Åren därefter kom verksamheten på Säbygatan igång ordentligt och man kunde glädja sig åt större beställningar än klädhängare. Under 1920-talet var fokus framför allt på vagnmakeri, karosseritillverkning och byggnadssnickerier. Även trappor var en specialitet under en längre tid, men de tillverkas inte idag. 

På 1950-talet köpte Landskrona kommun upp alla verkstadsbyggnader på Säbygatan, och Mellbloms köpte då en tomt vid Enoch Thulins väg, som då ansågs vara långt utanför stan. Man flyttade in 1960 och på samma adress finns företaget än i dag. Hundra år efter att företaget startade har man styrt om produktionen mot receptionsdiskar och butiksinredning, men man tillverkar också andra snickerier på beställning. 

Sedan 2009 är det alltså Palle Mellbloms barnbarnsbarn, Palle Olefeldt, som är vd, och han menar att det är företagets fokus på modern teknik som gjort att man blivit så långlivade. 

– Vi har försökt hänga med i utvecklingen och moderniserat oss under resan. Vi har till exempel gjort en rad investeringar i vår verkstad, som till exempel en datorstyrd CNC-fräs. Tack vare den kan vi ta beställningar som är mer avancerade och specialiserade.  

Mellbloms snickeri är experter på att ta fram lösningar för miljöer där man inte kan använda serieproducerad inredning. Under 2000-talet kom tyngdpunkten i tillverkningen att koncentrera sig kring receptionsdiskar, storköksinredning, badrumsinredning, butiksinredning och offentlig miljö. Kunderna kommer från alla möjliga branscher. Man har levererat allt från kontrollrumsmöbler till Barsebäcks kärnkraftverk till exklusiva bardiskar och avancerad specialinredning till bibliotek. 

– Vi gör snickerier i dag som vi inte kunde göra när jag tog över som vd 2009. I dag gör vi både komplexa sammansättningar och avancerad formgivning. Vi gör beställningsuppdrag men också återkommande produktioner åt exempelvis köksföretag. När vi skapar receptionsdiskar skräddarsyr vi dem tillsammans med kunden, och det är ett ofta ett nära samarbete, säger Palle Olefeldt. 

Kunderna kommer framför allt från Helsingborg och Malmö, men finns i hela landet. I Malmö syns Mellbloms snickerier exempelvis på SVT (en receptionsdisk) och på Malmö universitet (små ”samtalshus”, en möbel för mindre mötesgrupper). Om du vill se Mellbloms arbeten i Landskrona kan du till exempel titta in i Sofia Albertina kyrka där man har tillverkat förvaringsskåp i storformat, helt anpassade efter kyrkans dimensioner och färger. Man har också varit med och skapat specialdesignade möbler och inredning åt Glumslövs förskola och Björkbackens förskola i Häljarp. 

Nu har ni varit verksamma i Landskrona i 100 år, hur är staden att driva företag i? 

– Vi är nöjda här och jag märker att Landskrona är attraktivt även bland andra företag. Det är positivt för oss att staden utvecklas. När Norra Borstahusen började byggas gjorde vi en hel del snickerier där, och när Oatly etablerade sig i Landskrona byggde vi deras receptionsdisk. 

Hur ser du på framtiden? 

– Jag känner tillförsikt. Inredning behövs fortfarande även om det är i andra former i dag än för hundra år sedan. Jag tror att Palle Mellblom hade blivit förvånad över hur företaget ser ut i dag, men han hade också uppskattat den tekniska utvecklingen och hur tekniskt avancerade vi är i dag, avslutar vd Palle Olefeldt. 

OM MELLBLOMS SNICKERI

Historia: Grundades i Landskrona 1921 av Palle Mellblom. Drivs i dag av hans barnbarnsbarn Palle Olefeldt. 

Gör: Inredningssnickeri som fokuserar på receptionsdiskar, butiksinredning och specialinredning. 

Mer info: mellbloms.se 

Text: Maria André. Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.