fbpx

Fiske är livet

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Fiske är livet

Fiske är livet

Intresset för både fiske och att driva eget företag har i princip funnits där sedan barnsben. Nu förverkligar Timmie Wallin sin dröm och öppnar eget i form av butiken Nyhamn Fiske & Marin i Landskrona. 

Det råder en febril verksamhet i lokalen på Stadskajen 6 när vi tittar in. Kassorna installeras, solfilm ska sättas upp på fönstren ut mot gatan, telefonen ringer och det spikas och fixas lite här och var. Det är bara en dryg vecka kvar innan butiken Nyhamn Fiske & Marin öppnar. Det är med andra ord fullt upp för den unga entreprenören.

– Allting började egentligen med att farfar tog med mig ut för att fiska när jag var väldigt liten. Då fiskade vi mest abborre och gädda i en sjö uppe i Göteborg. Men det var då mitt fiskeintresse vaknade, sedan har det bara växt, berättar Timmie, när vi slår oss ned i ett lugnt hörn av butiken.

Tillsammans med sin far fortsatte han sedan att fiska hemma i Helsingborg, både nere i hamnen och med turfiskebåtarna i staden. Men så småningom upptäckte Timmie fisket i Landskrona, framför allt då med Landskronabåtarna. Så en dag, efter många turer, kom ägaren, Peter Hartford, och frågade om han inte ville börja sommarjobba för dem. Det har han gjort nu i närmare fem år. Genom sommarjobbet har han fått en gott intryck av Landskrona.

– På somrarna har jag varit i Landskrona i stort sett varje dag och fått en väldigt positiv bild av hela Landskrona och framför allt fisket här utanför. Mycket av fisket finns söder om Ven, så många av fiskebåtarna i Öresund fiskar här, oavsett vilken hamn de kommer ifrån. Då tjänar man ju mycket mer på att åka ut från Landskrona från början. Dessutom tycker jag att Landskronabåtarna har duktiga skeppare, fräscha båtar och en bra kundservice.

 Det var bland annat den höga nivån på fisket i Landskrona som lockade ner Timmie Wallin från Helsingborg. Med sitt stora fiskeintresse, sin kunskap och all erfarenhet han fått från sommarjobbet på Landskronabåtarna var steget till att öppna eget inte så stort. 

– Drömmen om att driva egen firma har, precis som fiskeintresset, funnits med sedan jag var liten. Så det här känns som en ganska naturlig utveckling för mig.

Under intervjun växer känslan fram av en driven och mycket målmedveten ung man, som tidigt planerat och stakat ut sin framtid. Parallellt med fisket har Timmie även haft studierna på Filborna gymnasieskolas fyraåriga ekonomilinje hemma i Helsingborg att tänka på. Där
har han valt sportprogrammet med inriktning på pingis, för att kunna få tid både till studier och till träning. Timmie spelar nämligen även pingis på elitnivå.

– Den inriktningen gör att jag förutom studierna också får möjlighet att träna ordentligt. Och alla runtomkring har verkligen gjort allt för att stötta mig så att både studier, träning och arbetet med butiken fungerat.

 Ja, en mer perfekt arbetsplats går väl knappast att hitta. Här har Timmie både sitt stora intresse och sina kunder bokstavligen precis utanför dörren.

– Jo, så är det. Jag dras alltid till hamnar när jag är ute och reser, både utomlands och här i Sverige. Men jag tycker faktiskt att hamnen här i Landskrona är en av de finaste jag stött på. Den ligger så fint, lägenheterna passar in i miljön och det är väldigt fint att ligga med sin båt här.

Tanken är också att samarbetet med Landskronabåtarna ska fortsätta framöver. Just Peter
Hartford har varit en av dem som inspirerat, stöttat och hjälpt Timmie i sin strävan att
öppna eget. En annan stöttepelare har varit Landskrona stad.

– De är väldigt framåt när det gäller entreprenörskap och har alltid kunnat hjälpa mig när jag har haft några frågor kring att starta eget, säger Timmie.

Timme verkar också ha full koll på både förutsättningar och kundunderlag till sin kommande
verksamhet.

– Landskronabåtarna har upp till 28 000 fiskeintresserade per säsong. Jag känner många av de återkommande kunderna via mitt jobb på båtarna. Jag tror att det är perfekt för dem att kunna komma hit och köpa den utrustning de behöver, säger Timmie.

I dagsläget finns ingen liknande fiskebutik i Landskrona, och ingen i närområdet med så bra
läge, nära en hamn med fisketursbåtar. Liknande butiker i Malmö och Helsingborg, ligger
en bit in i själva staden.

– Här har kunderna femtio meter mellan butiken och fiskebåtarna. Jag märker ju också att
det kommer fler och fler turister som lägger till här i hamnen. Då känns det viktigt att det finns någonting att erbjuda dem.

Till sommaren kommer Timmie att bredda sitt utbud. Förutom fiskeritillbehör, kommer han också att sälja exempelvis båttillbehör, snorklar och cyklop. Butiken ska ha det som behövs för att besökarna ska kunna ha en bra dag vid havet.

– Jag vill hjälpa till att locka besökare till Landskrona, att de känner att det är värt att åka hit för att det finns bra service i min butik och bra fiske.

Men hans planer stannar inte i Landskrona. Han vill utöka verksamheten genom att arrangera fiskeresor till Norge.

– Jag har varit där och guidat en säsong och gillade det. Nu när jag driver butiken är det
tänkt att jag ska kunna arrangera resor ett par gånger om året, där vi kommer att fiska en vecka per gång uppe i Nordnorge.

Att satsningen på en egen fiskebutik inte skulle fungera är
inget Timmie är rädd för.

– Jag tror stenhårt på detta och att det är rätt väg att gå, avslutar han.

Text: Thomas Madsen, LA Business, 2019
Foto: Niclas Lundblad och Thomas Madsen

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.