fbpx

Han gör husdrömmar till verklighet

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Han gör husdrömmar till verklighet

Han gör husdrömmar till verklighet

Han växte upp under enkla förhållanden och kallades ”fattigmansbarn”. Nu är Robin Berkhuizen vd för Emrahus, som framför allt bygger LSS-bostäder åt personer med funktionsnedsättningar. 

– Jag brinner för att skapa bättre bostäder för de som inte kan föra sin egen talan. 

Robin Berkhuizen växte upp i miljonprogramsområdet Silvergården i Landskrona. Det var ibland ont om pengar hemma, och han minns hur han började sälja gräddbullar för att kunna köpa en ny vinterjacka. Det var starten på en entreprenörskarriär. Nu är han vd för Emrahus, med bas i Häljarp, som specialiserar sig på att bygga energieffektiva hus, och framför allt LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar. 

Robins dröm har inte handlat om att bli rik, utan om att skapa något bestående. Som en av tre bröder till en ensamstående mamma var det visserligen ont om pengar, men kreativitet fanns det gott om. Som 7-åring flyttade han till kollektivet Yxan i Landskrona, där det fanns möjlighet att dreja, snickra och måla. 

– Eftersom vi inte hade så mycket pengar fick vi skapa saker själv. Om man ville ha något fick man tjäna sina egna pengar, eller göra det med sina egna händer, säger Robin. 

Som 21-åring började han arbeta som säljare på rekryteringsbolaget Stepstone. Robin Berkhuizen blev en av företagets bästa säljare och tjänade stora summor på provision. Medan hans kollegor firade framgångarna genom after work på Lilla Torg i Malmö, sparade Robin allt. Han lade hela sitt sparkapital på att köpa en fastighet på Hagastigen i Landskrona, för att sedan rusta upp, renovera och sälja. 

– Jag hade lagat prylar hela mitt liv och fixat upp min första lägenhet. Jag visste att jag kunde hantverket. Däremot kunde jag ingenting om att äga en fastighet. Men min mamma lovade mig att hon skulle stötta mig och läsa på om allt man behövde veta. Och det gjorde hon. 

Renoveringen gjordes med en begränsad budget. Det blev många turer till fyndhörnan på Ikea där de köpte köksinredning och badrumsskåp. Men arbetsinsatsen gav frukt. Några år senare sålde Robin fastigheten med vinst. 

– Det blev startplåten till att jag kunde fortsätta att arbeta med fastighetsutveckling. 

Några år senare köpte han Flygeltofta gård i Häljarp och kom i kontakt med den förra ägaren till företaget Emrahus. Robin Berkhuizen blev nyfiken på företagets koncept med att bygga energieffektiva passivhus och köpte Emrahus som då var ett konkursbo. 

Ny typhus för LSS-boende. Foto: Emrahus

Den stora succén är Emrahus satsning på att bygga LSS-boenden som passivhus, så kallade Emrahem. Målet har varit att skapa världens bästa LSS-bostäder. För att nå dit har man ett nära samarbete med psykologen Bo Hejlskov Elvén, som har arbetat med LSS-boenden i 20 år och är expert på ungdomar och vuxna med exempelvis autism och ADHD, alltså de som bor i en LSS-bostad. De senaste åren har allt arbete de lagt ner för att utveckla detaljerna gett resultat. Mellan 2014 och fram till idag färdigställde Emrahus 14 LSS-boenden, men nu har intresset och byggtakten ökat. Just nu har bolaget ytterligare 13 boenden under projektering eller byggnation. Men att göra högre vinst är inte det som driver Robin Berkhuizen 

– Många företag har främst mål i kronor och procent. Vårt mål är att öka livskvaliteten för 100 personer varje år, att de ska få ett bättre och friare liv genom en LSS-bostad som passar deras behov. 

I takt med att intresset för Emrahus LSS-bostäder har ökat, har företaget vuxit från 4 till 14 anställda. Flera av dem har lång erfarenhet av att arbeta med personer som bor i LSS-bostäder. Teamet är blandat, det finns personer med mer traditionell bakgrund som civilingenjörer och mäklare, men man har också anställda som studerat arkitektur med människan i centrum och socionomer som har arbetat med LSS i hela sitt yrkesliv. 

– Jag vill att alla i företaget ska förstå vem vi är till för, vem vi gör det här för. Vår styrka som företag är att vi pratar med våra hyresgäster. De är inte de som betalar våra räkningar men det är de som står i centrum för vårt arbete. Vi har goda kunskaper om funktionsnedsättningar, och vi ser oss själva som en tolk mellan hantverkare och omsorgsgivare, till exempel kommuner. 

Sedan Emrahus byggde sitt första LSS-boende i Gävle 2014, har Robin Berkhuizen upptäckt att det finns mycket okunskap om vad ett LSS-boende är och vilka som bor där. Blivande grannar har ibland trott att det handlar om hem för missbrukare. LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och gäller exempelvis personer med autism, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) eller utvecklingsstörning. Det kan också vara personer som har en förvärvad hjärnskada på grund av en olycka eller sjukdom. Målet med LSS-boenden är att personer ska kunna leva och bo så likt andra människor som möjligt, och Emrahus vill göra sina boenden ännu mer hemlika än det som funnits på marknaden tidigare. 

– Det ska inte finnas någon institutionell känsla. Vi bygger exempelvis bort sprinklers så att de blir ”osynliga” och gör brandlarm mer diskreta. Vi lägger inte in plastmattor, utan har hittat ett golv som liknar trä men också är slitstarkt. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få vara kreativ och ta fram nya koncept för människor som inte alltid kan föra sin egen talan, och där de anhöriga många gånger är helt slutkörda. Varje gång vi inviger ett LSS-boende känner jag en oerhörd stolthet. 

Robin Berkhuizens och teamets kreativitet har lett till att Emrahus nu tar fram ett digitalt planeringsverktyg som de boende bland annat kan använda för att kommunicera med de anställda på ett gruppboende. Allt för att de boende ska kunna få en större integritet och känna mer självständighet och delaktighet i sitt hem. I en ny app kan de exempelvis enkelt klicka i symboler som visar att de vill gå upp lite senare, eller ta en längre dusch den dagen.  Det gör att de anställda kan anpassa sitt schema bättre efter vad de boende behöver. Satsningen har knoppats av till ett eget bolag, Boet.

Robin Berkhuizen har inte själv någon anhörig som har bott i LSS-boende, men han tror att engagemanget för andra kommer från hans uppväxt där han mötte människor med olika erfarenheter. 

– I kollektivet där jag växte upp som barn fanns alla typer av människor, äldre, yngre och personer med funktionsnedsättningar. Jag såg tidigt att vi alla behöver varandra och måste ställa upp för varandra, även om vi är olika. 

Robin Berkhuizen bor inte längre i kollektiv, utan flyttar snart in i kvarteret Morgondoppet, ett mikrokvarter på bara 6 hus som ligger i Norra Borstahusen. Han har ritat husen själv tillsammans med arkitekten Marco Pusterla. Att flytta till Borstahusen är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. 

– När jag var liten brukade jag ibland stå vid hamnen och rensa nät eftersom min bonuspappa är yrkesfiskare. När jag stod där såg jag ofta mina kompisar gå förbi på väg till stranden för att bada, och jag badade också ofta själv. Nu kan jag snart ta ett morgondopp varje dag. 

Kvarteret Morgondoppet

Husen i Morgondoppet har en unik arkitektur inspirerad av både Indonesien och gamla Borstahusen. Husens övre delar är klädd i vackert skiffer i olika färger, inspirerat av fiskfjäll, och taket är vågformat för att föra tankarna till havet. 

– Jag ville göra ett kvarter som andas wow! Det kommer att sticka ut. Inspirationen kommer från Borstahusen, från fisket, näten och vågorna. Det kommer från mina minnesbilder från barndomen när det stormade på havet och man såg fiskenäten bölja upp ur vattnet. 

För Robin är charmen med Borstahusen att det är nära till vardagslyx, nära till enkla nöjen som inte kostar något, men som förhöjer livskvalitén. 

– I Borstahusen får man allt som inte tillhör det köpta livet. Här kan man ta en promenad vid stranden på morgonen, eller en löparrunda på Skånes vackraste plats, Glumslövs backar, direkt efter jobbet. Det är lyx för mig. 

Sträckan mellan kollektivet där han växte upp och Borstahusen är kort, men mentalt har han gjort en lång resa. 

– Det finns helt klart ett mått av revanschlusta i mig. De kallade mig fattigmansbarn när jag växte upp. Jag ville visa upp mig och bevisa mig. Inte med pengar, men i skapandet, och att vara med och bidra. Nu handlar mitt liv framför allt om att se till att alla, oavsett bakgrund, har rätt till ett bra hem. Det känns viktigast för mig. 

Text: Maria André. Foto: David Elg, Moob Agency

Läs mer

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.