fbpx

Motvillig campingdirektör

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Motvillig campingdirektör

Motvillig campingdirektör

Jonas Westerberg hade bestämt sig. Han skulle inte ta över sina föräldrars livsverk, Borstahusens camping. Men när Landskrona stad beslutade att flytta anläggningen såg han en chans till nystart. Sedan dess har Mötesplats Borstahusen utsetts till Skånes första femstjärniga camping och har fullbokat varje sommar. Men det började med en total mörkläggning på premiärdagen.

Det är skärtorsdag år 2014 och första dagen på campingsäsongen. Dessutom är det premiär. Borstahusens camping har flyttat några hundra meter norrut och genomgått en rejäl makeover, bytt namn och fått en helt ny receptionsbyggnad med tillhörande spa. Förväntningarna är höga, både från personalen och gästerna. Alla ställplatser är bokade och stugorna är fulla. Då får Jonas Westerberg första telefonsamtalet från en av husbilsgästerna. Strömmen är nere. Sedan går det snabbt. Gästerna ringer en efter en och efter några minuter är hela campingen släckt.

– Vi var helt underdimensionerade för att alla skulle sätta på strömmen. 200 campingplatser och 63 stugor och alla sätter på elen på samma gång. Det är en rolig historia nu men just i stunden var det inte så kul.

Med lite elektrikerhjälp och problemlösningsförmåga var strömmen tillbaka nästa dag. Och gästerna skrämdes inte. Inte Jonas Westerberg heller. Uppvuxen på en campingplats är han väl medveten om sina föräldrars slit och vad som krävs för att driva semesteranläggning. När Jonas Westerberg fick erbjudandet av sina föräldrar att ta över campingen i början av 2010-talet var han därför allt annat än entusiastisk. Det fanns många faktorer som gjorde att det inte lockade. En var oron att inte kunna förvalta arvet.

– Min far hade tre år kvar till pensionen. Jag ville inte förstöra hans livsverk. Jag ville inte att han skulle se mig göra det. Både min mamma och pappa hade ju försörjt sig på campingen hela livet.

Dessutom hade campingen sett sitt bäst före-datum, och behövde renoveras. I samma veva tog markägaren Landskrona stad beslut om att flytta campingen några hundra meter på grund av att man ville kunna bygga nya bostadsområdet Norra Borstahusen.

– Då såddes ett frö hos mig. Med en flytt fanns möjligheten att skapa en helt ny sorts camping, med moderna servicebyggnader och ett nytt utbud. Då blev det genast mer intressant att ta över.

Landskronaborna var kluvna till flytten. Familjen Westerberg hamnade mitt i en politisk strid mellan de som ville att campingen skulle ligga kvar och de som ville att den skulle flytta för att göra det möjligt att bygga ett nytt havsnära bostadsområde.

– Det var känsligt, det var höger mot vänster. Jag ville inte blanda mig i det politiska. Jag har försökt fokusera på företaget och vad som gynnar anläggningen. Det fanns inget motförslag som var hållbart. Campingen hade funnits sedan 60-talet och var sliten. Den behövde en rejäl omdaning för att kunna locka dagens turister och campare. Besökstalen sjönk för varje år. Vi hängde inte med konkurrenterna. Standarden hölls inte efter. Servicehusen var gamla.

Han såg det nya läget vid restaurang Erikstorps Kungsgård, längre norrut, som ett betydligt bättre alternativ för campingen.

– Här finns närhet till golfbana, restaurang och stugboende. Allt som dagens besökare vill ha.

Campinglivet är nämligen inte som på 60-talet. Då kom turisten med sitt tält eller sin husvagn och stannade en vecka eller hela sommaren. Familjerna lagade gärna mat på gasolkök och levde spartanskt. Idag vill besökarna bo mer bekvämt, gärna i stuga eller husbil. De vill ha premiumupplevelser som spa och välrenommerade restauranger. Och de letar efter förströelser och aktiviteter under sin vistelse.

– Min vision var att förvandla Borstahusens camping till Mötesplats Borstahusen, och gå från en boendeanläggning till en resort. Nu har vi varit här i fem säsonger och vi blir bättre för varje år.

Jonas Westerberg blickar gärna mot det nya. Redan i början av 2000-talet startade han ett café vid Rådhustorget i centrala Landskrona där han tillsammans med vänner introducerade kaffe latte och sushi till Landskronaborna. Framför allt sushin möttes med skepsis.

– Ja, där var vi nog lite före vår tid, säger han och skrattar. Det gick inte hem, rå sushi var ingen sugen på just då i Landskrona. Tajming är allt inom restaurangbranschen.

Nuförtiden har Jonas Westerberg bättre tur med tajmingen. Han har lyckats pricka in i vad den moderna campingbesökaren vill ha och har fullsatt varje sommar. Populariteten kan i vissa fall ligga honom till last.

– På sommarkvällarna har vi besökare som gråter när de kommer hit på sena eftermiddagen och inser att det inte finns plats till dem samma natt.

Kanske är det Mötesplats Borstahusens goda rykte som lockar besökare. Sedan 2018 är det den enda femstjärniga campingen i Skåne och nämns ofta på listor över Sveriges bästa campingplatser. Dessutom är den intilliggande restaurangen Erikstorps Kungsgård omnämnd i White Guide som ”en pärla inbäddad mellan hav och golfbana”.

Tots alla lovord och utmärkelser vägrar Jonas Westerberg slå sig till ro. Han vill att lågsäsongsmånaderna ska bli mer lönsamma. På vintern hyr han ut stugorna till företag som behöver extraboende åt inhyrd personal. Det har varit ett vinnande koncept. I januari förra året var stugorna fullbokade vilket är mycket ovanligt i branschen.

– Våra gäster under vinterhalvåret kommer från hela Europa. Många jobbar inom industrin i Landskrona. Vi försöker välkomna dem in i vårt gäng så mycket som möjligt. Vi har ett gäng rumänska killar som till exempel följer med oss på Bois matcher varje vecka. Det har köpt randiga tröjor och allt.

För att bredda utbudet på vintern planerar Jonas Westerberg också en vinterträdgård vid Erikstorps kungsgård som ska rymma 100-150 personer och kunna fungera både som matsal och konferenslokal.

Även utbudet under sommarsäsongen är under utveckling, och ska bli mer upplevelseinriktat.

– Namnbytet från Borstahusens camping till Mötesplats Borstahusen var strategiskt. Jag vill samla andra verksamheter hit. Redan nu finns det ett spa på platsen. Men tänk om man kan bygga ut det ännu mer, med vandringsguider, vattenskotrar, cyklingsguider och kanotuthyrning. Jag efterlyser ständigt samarbetspartners, och när jag är ute i världen letar jag hela tiden efter nya upplevelser som skulle kunna passa våra besökare, och som de är beredda att betala för.

Framtiden ser ljus ut för Mötesplats Borstahusen och hela campingbranschen. Klimatdebatten har gjort att allt fler svenskar vill semestra på nära håll, och gärna i närheten av naturen.

– De senaste fem-tio åren har det blivit väldigt populärt att campa. Det är stor tillväxt i branschen. Familjer vill vara utomhus tillsammans och ute är det nya inne. Campingar har en enorm fördel gentemot många andra boendeanläggningar i Sverige. De flesta ligger nämligen helt fantastiskt, vid sjöar och stränder, på platser där man inte längre får bygga.

Kurvorna pekar åt rätt håll. Trenden talar för campingbranschen. Och Jonas Westerbergs motvilja mot att bli camping-vd verkar helt ha lagt sig. Han som efter sin mastersexamen i strategisk marknadsföring sökte jobb på storbolag som Duni och Ericsson, men tackade nej till erbjudanden för att känslan inte var rätt. Kanske var det ödet?

– Det här är första gången i livet jag har hittat en plats och en uppgift som jag känner kan sysselsätta mig länge. Jag älskar mixen av människor här. Att få skapa en mötesplats där varvsarbetare möter golfspelare som är på weekendbesök, det tycker jag är väldigt häftigt.


Om Jonas Westerberg

Bor: I Borstahusen. Föräldrarna Bengt och Margareta Westerberg drev Borstahusens camping.
Gör: Vd på Mötesplats Borstahusen
Utbildning: Civilekonom vid Högskolan i Halmstad. Mastersexamen från Lunds universitet i strategisk marknadsföring.

Text: Maria André. Foto:  David Elg, Moob och Leo Erdfelt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.