fbpx

Nothing fishy

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Nothing fishy

Fisken från Vadensjö som kan hjälpa
till att rädda haven

Världshaven håller nästan på att tömmas på fisk. Och för att rädda klimatet bör allt fler äta vegetariskt. De två utmaningarna kan den veganska fisken från Vadensjö-företaget Nothing Fishy bidra till att lösa.

Ola Secher, vd för livsmedelsföretaget Nothing Fishy, med bas i Vadensjö utanför Landskrona, har ett väl upparbetat smaksinne. Han är utbildad kock och kökschef, och under sina sista år inom restaurangbranschen var han kökschef på Hilton i Malmö. Redan där hade han ett stort intresse för hållbarhet.
– Jag var tidig med att ställa krav på att den fisk vi köpte in skulle vara hållbar, och inte komma från produktion som förstörde miljön.

Hans engagemang i haven kommer delvis från hans andra passion, dykning. Parallellt med att han jobbat som kock i olika delar av världen har han också arbetat som dykinstruktör.
– Jag har under mina år som dykinstruktör med egna ögon sett hur miljöerna i haven har försämrats. Om jag kan göra
något litet för att rädda haven, kommer jag att känna mig nöjd.

Idén till att skapa en vegansk fisk föddes kom till i samarbete med hans affärspartner Jared Christensen, som också har en bakgrund som kock. År 2019 upptäckte de att det fanns ett hål på marknaden, nämligen vegansk fisk. Ingen livsmedelsproducent hade lyckats skapa ett alternativ till fisk som också levde upp till Olas och Jareds krav på god smak.
– Det som fanns i frysdiskarna såg inte riktigt ut som fisk och smakade inte som fisk. Vi ville skapa en produkt som vi kunde vara stolta över och som smakade gott.

Ola Secher har lång erfarenhet av så kallad molekylär matlagning, som bygger på kunskap om de kemiska, fysiska och biologiska processer som inträffar när man lagar mat. Vanliga inslag inom molekylär matlagning är att man till exempel förvandlar en flytande råvara till att bli skum eller gas. Molekylär matlagning är ett vanligt inslag på världens bästa restauranger, där man ofta experimenterar med att förvandla traditionella rätter och får dem att uppstå i ny form.
– Jag ville använda mina kunskaper från mina år som kock till att skapa en fisk som både såg ut och smakade som vit fisk, men bestod vegetariska råvaror.

Ola Secher och Jared laborerade i flera månader i sina egna hemmakök i Vadensjö och Malmö för att få fram den perfekta smaken och texturen.
– För mig är det ganska enkelt att komma på hur jag ska ta fram en ny smak eller rätt. Som kock har jag bakgrundskunskaperna, men processen består samtidigt av avancerade steg. Jag ska erkänna att det blev väldigt många konstiga smaker och texturer på vägen. Ett tag liknade fisken mer mannagrynsgröt än fisk, säger Ola Secher.

Ola Secher

Efter bara tre månaders laborationer lyckades de ta fram den veganska fisk som Nothing Fishy säljer till storkök och
restauranger i dag. Den finns som fiskburgare, fisknuggets och panerade fiskfiléer, och består av vetestärkelse, alger, vatten och rapsolja. Den innehåller också en fullvärdig omega 3-olja från alger och är berikad med vitaminer som B12, selen, och järn, som ofta saknas i veganska produkter. Fisken produceras dessutom på nära håll, i en fabrik Simrishamn.
– Jag har ett stort intresse för hälsa och näring, och ville att vår fisk inte bara skulle vara god, utan också näringsriktig. Många veganer jag kommit i kontakt med säger att de har svårt att få i sig alla vitaminer och mineraler. Vi ville erbjuda en produkt som kunde möta det behovet.

De allra första som fick testa den veganska fisken var barn i Ola Sechers hemby Vadensjö, sedan gjordes en större marknadsundersökning i cirka 300 familjer. 69 procent av testdeltagarna trodde att de hade ätit riktig fisk, och bland barnen i familjerna var siffran så hög som 80 procent. Den veganska fisken har också testats i skolor i Helsingborg.
– På Påarpsskolan i Helsingborg gjorde vi ett blindtest på 620 elever och lärare i våras. Bara 25 personer trodde att det var något annat än fisk. Till och med när jag berättade efteråt att det inte var fisk, trodde de inte på mig. Då kände jag att vi hade lyckats, säger Ola Secher.

Just nu finns den veganska fisken inte att köpa i livsmedelsbutik, utan säljs till restauranger och storkök. Landskrona stad är en av många kommuner som tagit in fisken i sitt sortiment och serverar den som ett vegetariskt alternativ till fisk. Men Ola Secher har goda förhoppningar om att Nothing Fishys produkter kommer att säljas i de större mataffärerna under 2023.
– Vi har förhandlingar med några företag och jag hoppas och tror att man kan köpa vår fisk i butik ganska snart.

Han känner sig övertygad om att den veganska fisken kommer att bli en storsäljare. Särskilt till barnfamiljer.
– Vi har testat fisken på barn i första hand, eftersom de är mest kritiska och ger ärliga svar. Många barn säger att detta är den bästa fisk de någonsin ätit. Och mina egna barn vill inte äta någon annan panerad fisk än den jag har tagit fram. Det är det bästa betyget jag kan få.

Förutom att han har tagit fram en fisk som är nyttig och näringsriktig, och som barn älskar, är han också stolt över att kanske kunna bidra till att minska utfiskningen av haven.
– Våra hav håller på att förstöras. Det har varit mycket snack om kött, men väldigt lite fokus på fisk. När Jared och jag kom på den här idén kände vi att vi måste göra det. Både för att vi är smaknördar, och för att vi ville skapa världens bästa veganska fisk.

vegansk fisk

Läs mer

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.