fbpx

Nytt utvecklingscenter i Landskrona

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Nytt utvecklingscenter i Landskrona

Nytt utvecklingscenter i Landskrona – ska hjälpa världen spara energi

En ”TechGarden” med över tusen kvadratmeter yta för innovation, experimenterande och testning – ett nytt superlabb för produktutveckling har just öppnat i Landskrona. Här ska Swep, ett världsledande bolag inom lödda plattvärmeväxlare, experimentera med termodynamik.

– Det vi gör här kommer spara energi i hela världen, säger Thomas Dahlberg, innovationschef.

En man står intill en vägg

Från värmepumpen där hemma till stora anläggningar som värmer och kyler stora köpcenter – deras produkter finns i nästan allt som har med temperaturförändringar att göra. Swep International har under snart 40 år växt från experiment i ett garage i Häljarp till ett globalt företag med produktion i fem länder och försäljning över hela världen. I Landskrona finns bolagets nybyggda huvudkontor och ett sprillans nytt center för forskning och utveckling.

– Här kan vi använda avancerad labbutrustning för att experimentera med termodynamiska system, säger Thomas och visar runt i den över 1 000 kvadratmeter stora, ljusa och fräscha lokalen.

– Egentligen kan man säga att vad vi gör, är att vi flyttar energi mellan varmt och kallt. Allt vi gör pushar den tekniken framåt, fortsätter kollegan Christel Elmqvist Möller, chef för produktutveckling på Swep.

Båda deras verksamhetsområden finns inhysta i det nya centret och deras respektive avdelningar jobbar nära varandra. Ibland arbetar Christels utvecklingsteam fram en ny produkt baserat på en ny teknologi som Tomas forskningsteam har utvecklat. Ibland vidareutvecklar hennes team nya produkter som bygger på befintlig teknologi.

Hur framgångsrikt Swep är får man en aning om när man ser patentväggen, där företagets viktigaste patent hänger och även demonstreras i 3D-utskrivna exemplar. Det är det första besökarna ser, när de tar steget över tröskeln in till det nya centret.

– Patentväggen visar på variationen hos våra produkter och kompetensen som Swep har. Många människor vet inte vad en värmeväxlare är och vad det egentligen är vi gör. Det har vi nu fått en möjlighet att visa, säger Christel.

Varje vecka kommer det gäster till Swep i Landskrona från hela världen. Oftast från Slovakien och Kina, där Swep har huvuddelen av sin produktion och även utveckling, men även från andra delar av världen. För dagen är en delegation här från Indien. Det finns lediga arbetsplatser avsatta för de hitresta kollegorna.

– Alla våra medarbetare ska kunna ha detta som sin arbetsplats. Att vi har sådana utrymmen är en stor fördel med bygget, säger Christel.
Liksom den yta som avsatts för experiment, kallad ”Garaget” efter starten i Häljarp, där hjälpmedel som 3D-skrivare och robotar finns tillgängliga för att när som helst testa en idé vid skrivbordet i praktiken.

Flytten från området vid Curla till stationsområdet, har också gjort att medarbetarna fått närmare till den fysiska produktionen, konstaterar Christel.

– Mycket vi gör är extremt teoretiskt och här har vi otroligt mycket att vinna genom att vi har nära till massproduktionen. Du kan när som helst gå ut till produktionen och kolla med operatören direkt hur allt funkar rent konkret. Det gör oss på utvecklingsavdelningen snabbare och bättre anpassade till produktionen.

Hannafia Spånberg står bredvid en bil som hänger i taket

Swep är en världsledande leverantör av lödda plattvärmeväxlare som är ett av de mest effektiva sätten att överföra värme.

– Enligt termodynamikens och fysikens lagar kan man inte skapa energi, utan bara omvandla den. Det vi gör är att vi minimerar förlusterna när vi förflyttar energi från till exempel värme till kyla, eller tvärtom, säger Thomas.
Runt om i världen behöver till exempel stora köpcenter mycket värme vintertid, liksom mycket kyla sommartid. En energieffektiv lösning är att ha en värmepump för uppvärmning. Men då behöver man också ett kylsystem för att kyla. Detta har Swep löst i en allt-i-ett-produkt.

– Med vår teknologi blir en värmeanläggning som körs baklänges en kylanläggning. Det är vi unika med. Dessutom sparar vår teknologi 10–20 procent av den totala energiförbrukningen. Det blir mycket pengar sparat, säger Thomas.

Swep säljer sina produkter till företag som utvecklar och bygger system för värme- och kyla. Det kan till exempel vara värmepumpar, ventilationssystem, fjärrvärme eller som krävs i olika industriella processer.

– Vi är en liten del av ett stort chassi. Man brukar säga att våra värmeväxlare är lungan i systemet. Ju mer syre du tar upp, desto bättre funkar lungan.

Swep:s produkter finns också i fjärrvärmecentraler och fjärrvärmestationer över hela jorden.

– Vi är väldigt stora i Europa och Asien. I hela världen finns det enbart ett litet antal stora internationella leverantörer av lödda värmeväxlare och vi är en av dem, säger Thomas.

Nyinvigda Techgarden i Landskrona är centralpunkt för hela Sweps forsknings- och utvecklingsverksamhet och är arbetsplats för den största delen av den tekniska kärnkompetensen.

– Det innebär att våra långsiktiga strategiska projekt drivs härifrån.

Företaget har även två produktutvecklingscenter i Slovakien och Kina, berättar Christel.

– Men alla produkter testas här i Sverige. Våra produkter är globala så det är viktigt att alla testas på exakt samma sätt, så vi inte får olika resultat. Vi gör produkter för otroligt många användningsområden, så det behövs en stor arsenal av testutrustning, vilket finns här.
Swep har gjort en lång resa från garaget i Häljarp, där tre unga ingenjörer en gång startade verksamheten. Potentialen framöver ser fortsatt ljus ut och beror på globala trender och omständigheter i omvärlden, menar Thomas.

– I stort sett hela mellan- och södra Europa är gasuppvärmt idag. Enligt direktiv från EU ska Europa ställa om till elektrifierat. Då måste de få el att omvandlas till värme i fastigheterna. Då finns vi där, vi gör ju den omvandlingen.

Det är här i Landskrona som Sweps hjärta finns, ända sedan starten.

– Landskrona är en fantastisk stad när det gäller att bygga näringsliv. Kommunen är framåt, de vill och man märker det i vad man än gör. De är duktiga på att supporta näringslivet, att förvalta det man har och stötta framåt, säger Thomas.

Swep expanderar och söker också ständigt nya kollegor, exempelvis ingenjörer, designers och energitekniker.

– Här händer det saker hela tiden och det är en stimulerande miljö att befinna sig i, för oss som gillar förändring. Mitt motto är: Man ska vara i konstant förändring, säger Thomas och skrattar.

Han och Christel hoppas att det nya, fina utvecklingscentret också kan bidra med att locka talangerna.

– Det här är inte bara ett lyft för Swep i Sverige utan även en viktig symbol för våra kollegor på andra anläggningar i världen. TechGarden blir en stolthet och inspirerar till experimenterande på olika sätt. Så vad vi gör här påverkar våra andra sajter runt om i hela världen, säger Christel.

Hannastina sitter i en bil med öppen dörr

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.