fbpx

Potential för fler restauranger

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Potential för fler restauranger

Potential för fler restauranger

Landskronaborna vill spendera mer pengar på restauranger på hemmaplan. Det visar en ny rapport om kvällsekonomin, alltså hur mycket pengar som spenderas på exempelvis restauranger, barer och andra nöjen i staden.

På uppdrag av Landskrona stad har konsultföretaget Transvector och professor Johan Anselmsson analyserat om det finns möjlighet att öka kvällsekonomin i Landskrona, och vad gästerna i så fall vill se mer av. Totalt har 470 personer svarat på en webbenkät som genomfördes i oktober och november förra året. 200 av de svarande bor i Landskrona och 270 i Landskronas grannkommuner. Rapporten visar att det är möjligt att få Landskronaborna att spendera ännu mer pengar på hemmaplan.

 Landskronaborna lägger cirka 16 miljoner kronor per månad på utelivet i Landskrona. Men de skulle kunna tänka sig att lägga mer – totalt 25 miljoner om utbudet var optimalt.

-Det behövs något unikt i Landskrona för att locka besökare som annars skulle åkt till Helsingborg, Lund eller Malmö. Det krävs också att det är mycket folk ute och i rörelse, och evenemang som lockar till besök, framför allt på lördagar och under sommarmånaderna, säger Johan Anselmsson.

Det finns alltså en potential för nya aktörer i Landskrona. Men vad är det för typ av nöjen man är intresserad av?

– Landskronaborna saknar mest konserter, restauranger och dansställen. Man kan se att kvinnor saknar restauranger i högre utsträckning, och män saknar konserter lite mer. Barnfamiljer saknar restauranger och övernattningsmöjligheter, säger Johan Anselmsson.

En positiv nyhet är att två av tre Landskronabor är nöjda med utbudet och kommer att fortsätta delta i kvällsekonomin i Landskrona.

Vart tar då de pengar vägen som Landskronaborna spenderar utanför den egna kommunen?

– Minst 8 miljoner kronor lämnar kommunen varje månad, vilket blir hela 97 miljoner per år. De lägger man framför allt på besök på restauranger och nöjen i Helsingborg, Malmö och Lund, säger Johan Anselmsson.

I enkäten fick respondenterna också svara på vad som behövs för att man ska lägga mer pengar på restaurangbesök i Landskrona.

­­– En del svarande menar att vissa restauranger i staden håller för låg kvalitet. Man vill ha bättre och fler restauranger och gärna fler uteserveringar och pubar. Andra värden man söker är fler barnvänliga restauranger, vegetarisk mat, livemusik och bättre kollektivtrafik, säger Johan Anselmsson.

Hur ser restaurangerna i Landskrona på kvällsekonomin i Landskrona i staden? Läs intervju med Speakers Corner och Cardells härunder. 

Annika Glynos, ägare, Speakers Corner

Berätta om Speakers Corners historia?

Krogen grundades 1994. 2001 tog min familj över krogen. Sedan 2009 äger jag företaget själv. När vi tog över Speakers Corner 2001 hade jag bott utomlands i tio år. Jag hade arbetat inom service ett tag, men vidareutbildat mig till heminredare. Jag var inte precis sugen på restaurangbranschen just då. Men nu har jag drivit företaget i snart 20 år och det har varit en spännande resa, säger Annika Glynos.

Hur har Speakers utvecklats genom åren?

Det har verkligen gått uppåt. Vi har gjort två stora renoveringar både 2005 och 2010. 2001 var Speakers mycket mindre än i dag och enklare. Då var det mer av en bar, där man också serverade mat. I dag fokuserar vi mer på maten, samtidigt som vi har ett brett sortiment av bland annat öl och whiskey. Husmanskost ligger oss varmt om hjärtat och att göra maten från grunden, helst inga halvfabrikat.

Vad är det som lockar med Speakers?

Många upplever att vi är som deras andra vardagsrum. Vi vill att det ska vara familjärt och att alla ska känna sig välkomna här. Man kan sätta sig ensam i baren om man vill prata. Vi har många aktiviteter, som quiz och temakvällar, och vi tycker om att klä ut oss när det är högtider. Det gillar gästerna. Men här finns också något för dem som vill ha det lugnare. Vi har ett rum där det inte är någon musik, där man kan sitta och prata när man är många.

Vad tror du skulle behövas i stadskärnan för att Landskronaborna skulle spendera mer pengar här och inte i andra städer?

Bra belysning i stadskärnan är viktigt, och jag ser att det jobbas mycket på det. Gatorna ser trevligare och säkrare ut i dag än tidigare. Det skulle också behövas lite bättre buss- och tågförbindelser till och från Landskrona. Det är svårt att ta sig hem till andra städer sent på kvällen. Vi hoppas också på Europaspåret så klart, en förbindelse över till Danmark.

Vad hoppas du på i sommar för att kroglivet ska ta fart?

Jag hoppas på EM-fotbollen, och att den kan visas utomhus på storbilds-tv på Rådhustorget. Jag ser också gärna att vi är ett antal krögare som kan erbjuda utomhusservering på torget, kanske tillsammans med aktiviteter som boule, dans, quiz, kareocke livemusik mm. Jag ser framför mig en mysig plats, en oas med barhäng, soffhörna, sackosäckar, mysig belysning, varma och goda skratt.

Hur skiljer sig Landskronas krogliv från andra städer?

Landskrona är lite unikt i och med att vi samarbetar krögarna emellan. Vi är väldigt sårbara i den här branschen, och det är viktigt att vi håller samman. För att vi ska vara framgångsrika tror jag det behövs att vi fortsätter jobbar framåt tillsammans med staden, att vi ser till så att Rådhustorget och resten av centrum blir en trevlig plats att vara på. Jag ser gärna också att torget på något sätt knyts ihop med de aktiviteter som är vid Lagunen på sommaren.

Rickard och Johnny Ericsson, Cardells

Ni har jobbat inom branschen länge, varför valde ni att starta eget?

Min bror Johnny är kock och jag är sommelier. Tillsammans har vi jobbat på ett antal restauranger i nordvästra Skåne. Vi har tillsammans med vår bror Patrik klurat i tre år på att starta något och i januari 2020 bestämde vi oss. Vi ville starta ett eget ställe för att kunna få det precis som vi ville, säger Rickard Eriksson.

Vilken inriktning har ni?

Vi försöker jobba så säsongsbetonat som möjligt med fokus på bra råvaror. Vi jobbar grundligt med matlagningen och bakar exempelvis allt själva. Vi vill att det ska finnas något för alla, och har till exempel alltid en vegansk rätt på menyn. Vi säljer mycket av det, säger Johnny Eriksson.

Hur har er restaurang tagits emot?

Det var inte lätt att övertala bankerna att satsa på oss mitt under coronapandemin. Men vi fick en bra start i oktober, med många gäster. Vi hade fullbokat sex veckor i sträck. Vi tror att vi har ett koncept som många Landskronabor tycker om, och att vi ligger rätt i prisklass. En hel del gäster som förr åkte till Helsingborg för att äta, kommer nu till oss i stället, säger Rickard Eriksson.

Vad har ni fått för kommentarer från gästerna?

Att det var efterlängtat med en liten krog, som är ombonad och har bra priser. En del har också sagt att man får mycket mat för pengarna. Vi är hungriga killar så vi lagar portioner som vi själva skulle bli mätta på, säger Johnny Eriksson.

Vad tror ni behövs för att locka ännu fler att äta ute i Landskrona?

Vi tycker att det är viktigt med förändringar i menyn, både för vår skull och för gästernas. Därför ändrar vi menyn varannan månad. Det vi själva har saknat är ett ställe som är öppet på söndagskvällar. Vi har öppet då, men stängt måndagar. Det behövs också restauranger där man kan äta trerätters och få en guidning i hur man kombinerar mat och vin. Vi tror att vi är bra på det, säger Rickard Eriksson.

Är det något ni själva saknar i utelivet?

Gärna fler aktiviteter i stadskärnan som exempelvis biljard eller bowling, som man kan göra innan eller efter man går ut och äter. Och så hade det varit fint med ett riktigt bra café, säger Johnny Eriksson.

Har ni märkt att utelivet i staden har förändrats?

Det märks att det har flyttat in fler, och att det är människor folk som vill vara i Landskrona. En hel del har varit utomlands och pluggat och flyttat hit igen när det är dags för familj. Vi märker att de som är i vår ålder vill bo i Landskrona, och har pengar att spendera på nöjen. Det är positivt, säger Rickard Eriksson.

Text: Maria André, foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.