fbpx

»Rising star« på Borg Warner

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. »Rising star« på Borg Warner

»Rising star« på Borg Warner

Hon har nyligen utsetts till en »rising star« och anses vara en av Europas ledande unga chefer inom bilindustrin. Högst på agendan för Hannafia Spånberg på Borg Warner i Landskrona är att ställa om företagets utbud så att de kan möta den växande efterfrågan på komponenter till elbilar.

Hannafia Spånberg står vid en röd bil

Hannafia Spånberg har varit teknikintresserad sedan barnsben och tillverkade egna kretskort redan i sjunde klass. Men till skillnad från många andra som utbildar sig till ingenjör, var matematik inte ett foritämne.

– Det blev en chock för mig när jag började på LTH, hur mycket av utbildningen som handlade om matematik. Jag fick kämpa i många år innan det lossnade helt. Matte var inte en passion. Men så länge hon kan minnas har hon haft en förkärlek till bilar och andra fordon. Därför var det naturligt för henne att starta karriären hos lastbilstillverkaren Scania i Södertälje. Där arbetade hon med att automatisera testning av nya motorer. Hon trivdes på Scania, men längtade tillbaka till Skåne. Då dök det upp en möjlighet att arbeta som konsult på Borg Warner i Landskrona.

I dag är hon utvecklingschef och ansvarig för cirka 150 medarbetare i Landskrona, samt 50 medarbetare över hela världen. På Borg Warner har hon haft flera olika roller sedan starten 2011. Under några år var hon Key Account Manager med ansvar för kunder som Porsche, Audi, Lamborghini, Bugatti och Volkswagen. Hon beskriver säljrollen som en av de viktigaste i hennes karriär.

– När man sitter som mjukvaruingenjör tycker man att den teknik man arbetar med just då är det viktigaste som finns. När du arbetar inom försäljning ser du däremot produkten med kundens perspektiv. Det var en ögonöppnare för mig, och en av de nyttigaste erfarenheterna jag har haft. Det fick mig att förstå våra produkter på ett helt annat sätt. Jag förstod bättre hur vi uppfattades av andra.

Hannafia Spånberg står bredvid en bil som hänger i taket

Hannafia Spånberg är ansvarig för hela produktutvecklingen i Europa inom en av affärsenheterna, och huvudkontoret för utveckling ligger i Landskrona. Dessutom har hon globalt produktägande över produkter som rör mjukvara och elektriska Torque Management System. Mycket av hennes arbetet görs digitalt, men ibland är det nödvändigt att resa. Ett flertal resor går till Kina och USA där Borg Warner har utvecklingskontor och däremellan är hon ofta på mässor och kundbesök i Europa. Resandet ser hon som avgörande för att kunna stärka Borg Warners konkurrenskraft på en tuff internationell marknad.

Det Hannafia Spånberg är mest engagerad i just nu är en ny teknik som Borg Warner tagit fram, en vidareutveckling av deras framgångsrika innovation, den så kallade Haldexkopplingen. Det är en koppling som kan används i både två och fyrhjulsdrivna bilar och kan anpassa den transversella drivkraftsfördelningen från sida till-sida efter hur förhållanden ser ut på vägbanan, om den är exempelvis belagd med is, vatten eller grus. I elbilar får de nya produkterna ännu större påverkan på grund av den snabba responsen samt ökad momentkapacitet från elmotorerna, vilket hjälper dig som förare att bibehålla kontrollen över bilen oavsett väglag.

– Våra nya produkter ger otroligt bra körbarhet och mekaniken är fantastisk. Den kan få plats i vilken bil som helst. Men det är utvecklingen av mjukvaran som vi är överlägsna på. Många av våra konkurrenter kan ta fram en liknande produkt, men det vi kan göra
med mjukvara är en helt unik kompetens här i Landskrona.

Hannastina sitter i en bil med öppen dörr

I Hannafia Spånbergs chefsroll ingår att marknadsföra Borg Warner, både som leverantör av komponenter, och som arbetsgivare. Tidigare i år utsågs hon till »rising star« som ung chef inom fordonsindustrin av tidningen Automotive News Europe, ett av de största magasinen
inom hennes bransch. Hon är stolt över utmärkelsen, men ser det mest som ett medel för att nå ett högre mål – att Borg Warner ska få mer uppmärksamhet.

– Jag har inga problem med att presentera våra produkter, men att gå upp på scen för att ta emot ett pris kopplat till mitt ledarskap gjorde mig helt ärligt nervös. Jag sa ja till att ställa upp i nomineringsprocessen eftersom jag tycker det är viktigt för Borg Warner och Landskrona att synas. Marknadsföringsvärdet är väldigt stort.

 

Text: Maria André
Foto: David Elg, Moob

Läs mer

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.