fbpx

SKF Seals

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. SKF Seals

På SKF Seals finns experterna på tätningar

De sitter i nästan allt som rullar eller snurrar – tätningar som skyddar kullager från att utsättas för smuts och slitage. Och Landskrona är ett centrum för tätningar av högsta kvalitet. Ett av de ledande företagen är SKF Seals, där Anders Löfgren är platschef.

Att träffa Anders Löfgren är som att möta ett mänskligt lexikon för industrihistoria. Hans engagemang och intresse för tekniska produkter är svårt att överträffa. Särskilt när han får berätta om tätningar.
– Skillnaden mellan en tätning som funkar och inte funkar är som natt och dag. Jag tycker det här området är jätteroligt, och jag tröttnar inte, trots att jag har arbetat med tätningar i snart 30 år. Det man lär sig mycket om, det blir alltid mer intressant, säger Anders Löfgren.

Han beskriver tätningen som produkten som håller smutsen borta från kullagret och smörjmedlet inne i lagret. Tätningen gör att det blir mindre slitage på kulorna i kullagret, därmed ökar lagrets livslängd. Tätningar sitter i allt från tvättmaskiner, till traktorer, skördetröskor och i formel 1-racingbilar. Det finns också hydrauliktätningar som används i hydraulcylindrar till entreprenadmaskiner och andra arbetsfordon.

Och tätningar – denna för industrin avgörande produkt – har en stark koppling till Landskrona. Anders Löfgren själv
började arbeta här 1994, då företaget hette Sealpool, och var ett av flera företag i Landskrona som tillverkade tätningar. Det välkända industriföretaget SKF förvärvade Sealpool år 2000, vilket innebar en uppväxling.
– I och med att vi köptes upp av SKF började vi hantera betydligt större mängder gods. Vi var väldigt stolta över att ha blivit förvärvade av SKF, och vi var måna om att bli integrerade i koncernen. Vi tog för oss redan från början.
När ett mindre företag blir uppköpt av en större industrikoncern vilar alltid ett hot om nedläggning eller förflyttning, men enheten i Landskrona har visat att de kan leverera och servar inte bara kunder i Norden utan i hela Europa.
– Om Göteborg är kullager, så är Landskrona tätningar.

Anders Löfgren på SKF Seals vid maskin

Vi här i Landskrona var med och formade SKF:s industritätningsprogram och delade med oss av all vår kunskap.
Förutom att vara platschef i Landskrona är Anders Löfgren också global inköpschef för SKF Seals och har inköpsansvar för SKF:s 14 tätningsfabriker runt om i världen. Han ansvarar bland annat för att köpa in de metaller och gummiblandningar som behövs för att producera tätningar. Det rör sig om materialinköp på cirka 1 miljard kronor årligen. Han har varit global
inköpschef sedan 2012, och då innebar rollen att han var placerad vid SKF:s fabrik i Elgin utanför Chicago i USA.
– På den tiden hade jag väldigt mycket resor. Men både min fru och jag älskade tiden i USA. Vi hade ett enkelt liv i en liten stad som heter Geneva i delstaten Illinois. Det kändes inte som USA, det var så pittoreskt och personligt. Vi trivdes väldigt bra.

2015 flyttade han till SKF Göteborg och arbetade med sfäriska rullager under en period.
– Det var häftigt för mig att jobba med lager, det innehåller ju i stort sett bara stål. Då kom jag i kontakt med de stora globala stålleverantörerna. Det var en ny värld för mig.

2020 bildades SKF Seals, och Anders Löfgren fick frågan om han kunde komma tillbaka i rollen som inköpsansvarig och flytta tillbaka till Landskrona. Sedan dess har han varit sin hemstad trogen. Och sedan pandemin slog till har många av hans globala kontakter skett digitalt. Men han behöver inte resa för att få en internationell känsla. På SKF Seals kontor i Landskrona arbetar 34 medarbetare från 6 olika länder – bland annat från Indien, Danmark och Ukraina.

Landskrona kallas för SKF:s industriella tätningsbas i Sverige. Här köper man in komponenter från andra tillverkare, och här finns affärsutveckling, teknikutveckling, försäljning och logistik.
– Här i Landskrona har vi uppkoppling till SKF:s säljkontor runt om i världen. Men vårt mål är att i första hand att serva Europamarknaden.

En av företagets största kunder är Volvo Construction Equipment som tillverkar anläggningsmaskiner. Ser du en dumper ute på vägarna är sannolikheten stor att den innehåller tätningar från SKF Seals i Landskrona.

I Landskrona tillverkar man också tätningar i mindre serier, så kallade maskinbearbetade tätningar. När vi får en rundvandring i den lilla fabriken visar Anders Löfgren de svarvar som kan producera skräddarsydda tätningar på kort tid. Det har visat sig vara en konkurrensfördel.
– Om Öresund Drydocks här i Landskrona får in ett fartyg där de plockat ut propellern och ser att tätningen är sliten, då vill de ha en ny tätning snabbt. Fartygen har ju bara ett visst antal dagar som de får ligga i docka, sedan ska nästa in. Efter att våra applikationsingenjörer hjälpt till med rätt tätningslösning kan vi leverera en ny tätningredan nästa dag. Där har vi en styrka, säger Anders Löfgren.

Företagets framtid är ljus. Målet är att växa sakta, men säkert.
–Det enda hindret för expansion är att det just nu är brist på gummimaterial på världsmarknaden men vi strävar för att göra en skillnad med bättre leveranstider och service till kunderna.

Anders Löfgren har vuxit upp i Asmundtorp och det märks att han är stolt över att SKF Seals har en så stabil och framgångsrik närvaro i Landskrona. Han ser också på staden med optimistiska ögon.
– Det är roligt att vara en del av den utveckling som sker nu, där Landskrona satsar inom flera olika industrier. För oss är det perfekt att ligga i Landskrona. Våra produkter kan smidigt komma till våra kunder och vi medarbetare kan smidigt ta oss ut i världen.

Tätningar

Läs mer

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.