fbpx

Spirit of Hven storsatsar

  1. Start
  2. Företagande
  3. Näringsliv
  4. Spirit of Hven storsatsar

»Nästa år ska vi dubbla produktionen«

Från ett av världens minsta destillerier till en global exportör av exklusiva spritdrycker – och utvecklare av några av whiskyvärldens mest erkända märken. Nu expanderar Spirit of Hven verksamheten till fastlandet.

Henrik Molin doftar på whisky ur ett glas

Det började med en hotell- och konferensanläggning i slutet av 1990-talet. Ön Ven med sitt unika läge mitt i Sundet, med sina backar, öppna fält och blommande malvor lockade turister i tusental. Men på vintern, då? Då var det desto svårare att locka besökare.

– Vi tänkte att genom att göra sprit på vintern skulle vi kunna utveckla destinationen och bredda säsongen. Få Ven att leva hela året om, berättar Henric.

I dag, 25 år senare, exporteras spritdryckerna från Ven till ett 40-tal länder runtom i världen. Spritexperterna från Spirit of Hven har för tillfället klienter i världens alla hörn, från USA:svästkust ända till Tasmanien, utanför Australien. Till anläggningen på Ven kommer
också representanter för världens största varumärken inom spritdrycker för att utveckla sina produkter. För på Vens destilleri finns möjligheter att relativt enkelt experimentera i hela framställningskedjan.

– Vi är pilotdestilleri för stora globala företag som vill utveckla nya koncept eller bara utveckla sina produkter. Här finns både maskiner, laboratorium och allt som behövs i framställningskedjan. Vi är ensamma i världen att kunna erbjuda den här typen av komplexitet.

– Vi gör 50–100 recept varje år för klienter.

Hannafia Spånberg står bredvid en bil som hänger i taket

– Nästa år ska vi dubbla produktionen och inom tre år fyrdubbla den, konstaterar Henric.

För att lyckas med det krävs en flytt till fastlandet.

– Vi blir effektiva och får lättare att rekrytera. Men vi vill också ha en hållbar och klimatsmart produktion. Ska vi fyrdubbla produktionen kan vi ju inte köra transporter till och från Ven hela tiden. Men produktionen blir ändå delvis kvar på ön. På Ven odlas all majs och råg som används i spritdryckerna.

– Vårt hjärta är kvar på Ven, vårt lager kommer också finnas kvar här under lång tid. Det är bara de industriella delarna vi flyttar, konstaterar han.

Text: Petra Olander
Foto: Oskar Fäldt

Läs mer

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.