fbpx

Bo vid havet

  1. Start
  2. Flytta hit
  3. Bostäder
  4. Bo vid havet

I Norra Borstahusen i Landskrona byggs bostäder med rikligt solinsläpp, havsutsikt och koppling till naturen. Dessutom finns förskola, skola, golfbana och småbåtshamn på gångavstånd. 

Norra Borstahusen är resultatet av ett modigt beslut. För att kunna bygga 1 100 nya bostäder på det attraktiva läget nära Öresund, var Landskrona stad tvungen att flytta en hel campingplats. Det visade sig vara ett genidrag. Mötesplats Borstahusen har fått en omgörning och är i dag Skånes enda femstjärniga camping. Och de första bostäderna som kommit ut på marknaden har varit populära bland bostadsköparna. Ett projekt som sålt slut på bara några månader är kvarteret Morgondoppet, sju passivhus med unik arkitektur.

Vi ville skapa ett kravlöst livsstilsboende där den där lyxiga hotellkänslan möter hemtrevligt, där man får mer tid över till att leva ett aktivt liv, i ett område som kan erbjuda det rakt utanför dörren, säger Robin Berkhuizen, vd för Emrahus som bygger Morgondoppet. 

Utsikt över Öresund

Själv ska han flytta in i ett av Morgondoppet-husen. För Robin Berkhuizen har det länge varit en dröm att flytta till Borstahusen, och det är inte svårt att förstå. Här har man utsikt över Öresund, Ven och Danmark. Nyfångad fisk finns att köpa i Borstahusens hamn, och man har två White Guide-restauranger på gångavstånd, Pumphuset och Erikstorps kungsgård.

Norra Borstahusen består av olika kvarter, och det som planläggs just nu kallas Strandstaden. Här är tanken att ett flertal byggaktörer ska samsas om utrymmet och tillsammans med staden planera för de kommande bostadsprojekten för att nå fram till en inbjudande bebyggelse. Man har höga ambitioner för de gemensamma ytorna med klimatsmarta lösningar som innovativa miljöstationer och laddinfrastruktur, berättar Johan Nilsson, stadsbyggnadschef i Landskrona.

Stort intresse

Under 2017 skrev Landskrona stad en intresseanmälan till cirka 25 byggherrar som agerar på den regionala marknaden, och frågade om de var intresserade av att förverkliga bostäderna i Strandstaden.

– Vi fick i princip svar från samtliga som var väldigt intresserade, och utav de 25 valde vi sedan ut ett antal aktörer som tillsammans med sina arkitekter får vara med och forma detaljplanen under tiden som den processas fram. De utsedda aktörerna som får vara med och bygga är bland annat Magnolia, Derome, Veidekke, Skanska, Ikano, Wästbygg och Midroc, säger Johan Nilsson.

– Att vi tar in byggherrarna i ett så tidigt skede, har Landskrona blivit uppmärksammade för. Vi vill gärna att detaljplanerna ska vara så genomarbetade som möjligt, så att de verkligen går att genomföra när det är dags att sätta spaden i marken. Och just Strandstaden är det stora numret i Norra Borstahusen framöver, och då är det extra glädjande att det är ett så enormt intresse att bygga i Landskrona.

Staden har en tradition av att anlita välrenommerade arkitekter, och när arkitekter och byggherrar kommer in i ett tidigt skede är det lättare att hålla en hög arkitektonisk svansföring i slutprodukten.

Varierad stadsdel

Planen för Norra Borstahusen är att skapa en varierad stadsdel med möjligheter för olika typer av bostäder. Här ska finnas flerbostadshus, rad- och parhus men även möjlighet för friliggande villor.

– Det är viktigt som stad att uppmärksamma människors önskan om livskvalitet, och det är det vi, tillsammans med exploatörer och arkitekter, vill skapa både i Norra Borstahusen och i övriga delar av Landskrona, säger Johan Nilsson.

Sandell/Sandberg är en av de arkitektbyråer som ska vara med och forma Strandstaden.

– Tillsammans med Skanska arbetar vi med ett projekt som innehåller småskalig bostadsbebyggelse, förskola och äldreboende. Det är en blandning som passar speciellt bra för Strandstaden med dess förutsättningar som närhet till havet, naturen och staden, berättar Anders Rotstein, ansvarig arkitekt på Sandell/Sandberg när det gäller Strandstaden.

– I utformningen försöker vi maximera utsikt, solvärden och kopplingen till naturen ifrån varje bostad. Här tror vi på en blandning av det tuffa moderna och det gulliga småskaliga, säger Anders Rotstein.

Detaljplanen för Strandstaden beräknas vara klar under 2019 och i dagsläget räknar man med att kunna påbörja byggnationen under 2020-21.


Intresserad av att flytta till Norra Borstahusen? Här är några aktuella projekt:
Strandbyn (Midroc)

30 bostäder och inflyttning planeras till sommaren 2020. Flera av husen har full havsutsikt och samtliga hus har hela 2,9 meter i takhöjd och generösa glaspartier. Strandhusen har trädgårdar och på innergården finns cykelparkering under tak och garage integrerat i huset. I flerbostadshuset, brf Solstrålen, finns 17 bostadsrätter av varierande storlek, allt från 1 till 4 rum och kök.

Läs mer här.


Magasinhusen
 (Serneke)

Magasinhusen är tre nya flervåningshus som Serneke bygger i tegel. Det speglar Landskronas historiska packhus och Borstahusens marina arkitektur. Här skapar man nya bostadsrättslägenheter i varierande storlekar som med stora höga fönster. Alla lägenheter har balkong eller uteplats.

Läs mer här.


Bovieran

Bovieran erbjuder Sveriges grönaste seniorboende med den inglasade vinterträdgården och behagligt uteliv större delen av året. Bovieran består av 54 lägenheter på 2-3 rum och kök. Inflyttning våren 2019.

Läs mer här.


BRF Havsgatan 
(Derome)

I Brf Havsgatan i Borstahusen bor du 150 meter från stranden med den vackra vyn ut över havet och Ven. BRF Havsgatan består av 17 bostadsrätter på 51-111 m2 som nu är inflyttningsklara.

Läs mer här.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.