fbpx

Bostadsköparna tror på Landskrona

  1. Start
  2. Bostäder
  3. Flytta hit
  4. Bostadsköparna tror på Landskrona

Bostadsköparna tror på Landskrona

Det senaste året har priserna på bostadsrätter gått upp med 19 procent och villor med 9 procent. Trenden ser ut att fortsätta. 
– Landskronas läge är för bra för att inte uppskattas. Och köparna är inte rädda för att betala, säger Malin Strid, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna/Landgrens i Landskrona. 

Den positiva trenden för bostadspriserna i Landskrona tog fart 2017. Då släpptes mycket nyproduktion ut på marknaden, till exempel i Norra Borstahusen, vilket drog upp priserna. Vi har pratat med två fastighetsmäklare i Landskrona om boomen på Landskronas bostadsmarknad. Båda säger att det är nya bostäder i kombinationen med att hela staden har förändrats i positiv riktning som driver priserna uppåt. 

Philip Törnmalm, fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån i Landskrona 

Vad beror den positiva utvecklingen på?  
– När de första husen i Norra Borstahusen såldes 2017 såg Landskronaborna att det gick att få bra betalt för bostäder i Landskrona. Det ledde dels till att man vågade renovera sina hus eftersom man visste att de var möjligt att få tillbaka pengarnadels att man vågade gå högre i budgivningarnaDet blev en positiv spiral som gynnade många. De senaste åren har vi också haft ett finansiellt läge där historiskt låga räntor har bidragit till höjda priser. Men prisutvecklingen beror också på att staden har knuffats i rätt riktning. När jag började jobba i Landskrona 2007 fanns till exempel ett begränsat utbud i stadskärnan.  Det fanns varken H&M, Gina Tricot eller Espresso House. Hela den förändringen i staden har odlat lokalpatriotismen. Den har fått Landskronaborna att förstå stadens värde. 

Ser ni att fler köpare kommer från andra kommuner? 
– Absolut. Många av de som är födda i Landskrona väljer nu att flytta tillbaka. Man vill bilda familj här. Den typen av hemvändare såg vi inte för tio år sedan. Även de som inte har rötter i Landskrona har förändrat sin bild av kommunen. Häljarp är exempelvis en ort som lockar många från andra kommuner. Där finns mycket som drar; tågstation, fotbollsklubb, bra skolor och natur. 

Har något område blivit mer eller mindre populärt? 
– Det har som sagt varit en väldig uppgång i Häljarp. Överlag kan vi se att när bostadspriserna går upp i Malmö, då tittar man på objekt utanför Malmö kommun, till exempel i Landskrona. Det är ytterligare en anledning till att priserna går upp här. De som lämnar Malmö har ofta gjort en bra bostadskarriär och har pengar att spendera. Borstahusen är väldigt populärt, men det har det alltid varit. De senaste åren har Borstahusen hamnat ännu mer på kartan för de som letar bostad längs kustlinjen. 

Några andra trender du sett de senaste åren? 
– Det är tydligt att byggföretagen är intresserade av Landskrona. De ser en oslipad diamant, och de vill vara med och utveckla staden. Ett sådant exempel är Serneke, som ju har flera bostadsprojekt på gång. 

Prognosen framåt, kommer priserna fortsätta gå upp? 
– Det tror jag. Det beror delvis på att många Landskronabor jobbar i en annan stad och hör från sina kollegor hur priserna ser ut i Malmö och Lund. Då inser de att Landskrona fortfarande är prisvärt. Så länge det byggs nytt i Landskrona och man kan erbjuda en attraktiv stad kommer vi att kunna sälja bostäder till ett bra pris. 

Malin Strid, fastighetsmäklare, Skandiamäklarna, Landskrona 

Hur har bostadsmarknaden i Landskrona förändrats de senaste tre åren?  
– Det har varit en väldigt positiv prisutveckling, ännu bättre än i kringliggande kommuner. Det har byggts mycket och även gjorts spännande ombildningar, som projektet Kronan 5, alltså bostadsrätterna i hörnbyggnaden Regeringsgatan/Borgmästargatan.   

Vad beror den positiva utvecklingen på?  
– Prisnivån i Landskrona hade släpat efter i många år. Läget är helt enkelt för bra för att inte uppskattas. Många som kommer utifrån jämför med prisbilder i andra städer, och är inte rädda för att betala.   
   
Har köparna en annan syn på Landskrona idag än för några år sedan?  
– Bilden av Landskrona har förändratsKöpare utifrån ser positivt på kommunen och tycker att det både finns bra skolor och fin natur här. Många som kommer från andra kommuner ser det som en styrka att vi ligger mellan Malmö och Helsingborg, framför allt för familjer där den ena jobbpendlar söderut och den andra norrut.   

Ser du att fler köpare kommer från andra kommuner?   
– I två projekt jag har sålt kom 75 procent av köparna utifrån, det ena projektet var i Häljarp och det andra var Kronan 5-projektet, vid Regeringsgatan. Just nu säljer vi Tvålfabriken, vid Selma Lagerlöfs väg. Det är bostäder som lockar köpare från Lund och Malmö, vi har till och med en köpare som flyttar hem till Landskrona från Portugal!  

Vad säger de om Landskrona?  
– I Kronan 5-projektet var det lägenheterna i sig som lockade. Fastigheten är byggd under sekelskiftet och har många fina bevarade detaljer. Andra som kommer utifrån har lockats av Internationella Engelska skolan. Sedan finns det också yngre människor som bor i storstäderna Malmö och Lund som vill köpa sitt första hus och då är Landskrona en stad de tittar på.   

Vilka objekt är lättast att sälja?  
– Det finns alltid en efterfrågan på unika projekt som sticker ut, till exempel sekelskifteslägenheter eller Tvålfabriken, ett projekt med industriell känsla och en spännande historia. Pengarna finns på marknaden, men det måste vara rätt produkt och rätt läge. Kunder i dag vill ha mer än bara standard, de vill ha trevliga materialval och fina detaljer.  

Vad tror du om prognosen framåt, kommer priserna fortsätta gå upp?  
– Ja, jag ser inte något slut på detta. I våras, när coronapandemin kom till Sverige, blev jag orolig. Marknaden stannade av i mars och april, men sedan tog det fart igen. Kommunen har en fortsatt positiv utveckling eftersom efterfrågan är stark och utbudet på bostäder fortfarande är begränsat i Skåne. Alla som bor i Landskrona ska vara stolta över den utveckling som kommunen har haft, det är bara att säga grattis.  Landskrona börjar få den uppmärksamhet man förtjänar. 

BOSTÄDER PÅ GÅNG 
 
Lägerplatsen – bostadsrätter vid natur och hav 
Kvarteret Lägerplatsen ligger där Strandvägen möter Citadellvägen. I närheten finns både havet, småbåtshamnen och naturreservatet Exercisfältet. Här bygger Midroc 36 bostadsrätter fördelat på tre hus. Lägenheterna är på 2-5 rum och kök. Alla lägenheter har balkonger eller egen uteplats. 

Säljstart: Försäljning pågår 
Inflyttning: Planerad till våren 2022. 
 
Tvålfabriken – bostadsrätter vid Landskrona konsthall 
Tvålfabriken ligger i gamla Sylvafabriken vid Selma Lagerlöfs väg, granne med konsthallsparken. Här byggs nu 28 bostadsrätter i olika storlekar, varav den största är 239 kvadratmeter. Fastigheten uppfördes på 1930-talet och tillhörde tidigare gamla hotell Öresund.   

Säljstart: Försäljning pågår 
Inflyttning: Planerad till slutet av 2021.

Teaterterassen – bostadsrätter vid Teaterparken 
På centralt läge, granne med Landskrona teater, ska det byggas 88 bostadsrätter i två torn. Det högsta tornet blir hela 16 våningar, och kommer ha en vidsträckt utsikt över Öresund från toppen. Balkonger mot parken, en gemensam terrass på våning 11 och lekplats på gården är andra inslag som förmodligen kommer uppskattas. 

Säljstart: Försäljning pågår 
Inflyttning: Planerad till 2023 
 
Häljarps parkstad  – lägenheter och radhus nära naturen 
Utmärkande för Häljarps parkstad är att området har en ekologisk landskapsplanering. Alla trädgårdar vetter mot ett grönområde. Här byggs lägenheter med 2-4 rum och kök, samt radhus på 118 kvadrat. Husen kommer ha fasadmaterial i skiffer, ett material som åldras väl och inte behöver något underhåll. 

Säljstart: Vintern 2020/21 
Inflyttning: Planerad i etapper från hösten 2021. 

Solhusen – friliggande villor i Norra Borstahusen 
Precis intill golfbanan i Borstahusen byggs Solhusenfriköpta arkitektritade hus 1 eller 2 plan med egen trädgård, förråd och biluppställningsplats utanför entrédörren. Dessutom placeras solceller på taken. 

Säljstart: Försäljning pågår 
Inflyttning: Planerad till 2022 

SHH Bostad – radhus i Norra Borstahusen 
I Norra Borstahusen, en kort promenad från havet, planerar SHH Bostad att bygga 53 radhus i två etapper.   

– Det är prisvärda hem med flexibla och smarta planlösningar. Radhusen har en fin gestaltning med tegelfasader och varierade kvarter med gemensamma platser för lek och umgänge. Varje radhus har också sin egen trädgård med trädäck, uteplats och förråd. Husen finns som 2 och 3-våningsradhus i storlekarna 114 och 142 kvm. Detta är vårt första projekt i Landskrona och vi ser mycket fram emot säljstarten som kommer ske i början av 2021, säger Ann-Louise Gustafsson försäljningschef på SHH Bostad. 

Säljstart: Planerad till början av 2021   

Text: Maria André. Topfoto:  Oskar Fäldt

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.

Chat

Welcome

Before we can start the conversation, we need to know who you are.