fbpx

Gångavstånd till hav och stad

  1. Start
  2. Flytta hit
  3. Bostäder
  4. Gångavstånd till hav och stad

Drömmer du om morgonutsikt över Öresund, att bo granne med ett naturreservat eller en lägenhet med eget orangeri? I Landskronas stadskärna finns just nu tre nya bostadsprojekt utöver det vanliga.

2018 kom Landskrona tvåa i rankningen Sveriges Arkitekturkommun, som grundats av organisationen Sveriges Arkitekter. De kommuner som toppar rankningen kännetecknas av att de lyckas kombinera en hög byggtakt med bra arkitektur.

Landskrona har även en stolt arkitekturhistoria, och har knutit till sig några av den moderna designhistoriens mest kända arkitekter. Landskrona Idrottshall ritades exempelvis av dansken Arne Jacobsen, även känd för sina stolar ”Sjuan” och ”Ägget”, och bakom det turkosskiftande Citadellbadet står Gert Wingårdh, även känd från SVT-programmet ”Husdrömmar”.

I flera av stadens senaste bostadsprojekt knyter arkitekterna an till Landskronas havsnära läge. Särskilt tydligt är det i kvarteret Lägerplatsen, som ligger bara några minuters gångväg från småbåtshamnen Lindeshamn och naturreservatet Exercisfältet. I andra riktningen ligger 1500-talsfästningen Citadellet.

– Det mest spännande med Lägerplatsen-projektet är såklart läget.  Oavsett i vilken riktning du tittar så har du en vacker utblick, antingen det är mot villakvarteret i öster, patriciervillans parkliknande trädgård i väster eller naturen i norr och söder. Samtidigt är det ett läge som förpliktigar eftersom det berör många människor som bor i området eller som dagligen passerar förbi, säger Jan Jakobsson, arkitekt på byrån JakobssonPusterla som ritar Lägerplatsen.

– Därför har vår ambition inte varit att skapa ett nytt ”landmärke” som tar över platsen, utan byggnader som infogar sig i omgivningen. Ska man likna arkitekturen vid mode så är det inte senaste ungdomsmode vi skapat utan snarare ett klassiskt, välskräddat snitt av hög kvalité. Byggnaderna ska stå där om hundra år som representanter för god arkitektur från 2020-talet.

Även mitt inne i Landskronas stadskärna byggs det nya bostäder. Precis intill Landskrona Teater och Teaterparken planerar byggbolaget Serneke för ett 15-våningshus som kommer att bli Landskronas högsta hus. Här kommer de boende att få en fantastisk utsikt över takåsarna, Öresund och Danmarks kust. Kvarteret kallas Jäntan och namnet kommer från den gamla flickskolan som tidigare funnits här och vars gamla gymnastiksal kommer att bevaras.

En kort promenad från Teaterparken ligger ett annat spännande projekt, som också knyter an till Landskronas historia. Vid Slottsparken låg tidigare tvålfabriken Sylva som byggdes 1938. Fastigheten har också varit hotell. Nu byggs det om till bostadsrätter med bevarad industrikänsla.

Högst upp i huset skapas en loftvåning med ateljé, studio eller kreativ yta – i anslutning till själva lägenhetens ursprungliga 158 kvadratmeter. Fastighetens takterrass med sundsutsikt bidrar till känslan av att leva nära molnen. För dem som är intresserade av ett eget orangeri, har en av lägenheterna en sådan möjlighet i den välkända Sylvabron, med mosaiker utförda av skulptören Anders Olsson 1938.

Strandkorgen
Boendeform: Lägenheter
Bostäder: 29 st
Boarea: 54-95 kvm
Antal rum: 2-4
Tillträde: våren 2022
I närheten: Mataffär, golfbana, småbåtshamn, upplyst joggingslinga, utegym, restauranger, hamn, konsthall
Läs mer: Svensk Fastighetsförmedling och Derome

Tvålfabriken
Boendeform: Lägenheter
Bostäder: 28 st
Boarea: 33-183 kvm
Antal rum: 1-5 st
Tillträde: 2021
I närheten: Landskrona konsthall, Nyhamn marina, Hotell Öresund med spa och restaurang, Landskrona museum, Citadellet
Läs mer: bostad.skandiamaklarna.se
Visionsbild: Slottsplatsen Projekt AB

Lägerplatsen
Boendeform: Lägenheter
Bostäder: 36
Antal rum: 2-5 st
Tillträde: preliminärt våren 2022
I närheten: Naturreservatet Exercisfältet, småbåtshamnen Lindeshamn, Citadellet,
Läs mer: midroc.se
Visionsbild: Midroc

Teaterterassen
Boendeform: Lägenheter
Bostäder: 84 st
Boarea: 48-131 kvm
Antal rum: 2-5 st
Tillträde: Våren 2023
I närheten: Landskrona teater, Teaterparken, restauranger, shopping, bio, mataffärer, lekplats, skolor, förskola
Läs mer: sernekebostad.se
Visionsbild: Serneke

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.