fbpx

Sjömanshuset

  1. Start
  2. Flytta hit
  3. Bostäder
  4. Sjömanshuset

Den 10 mars 2018 vaknade hyresgästerna på Trädgårdsgatan av en våldsam brand där röken spred sig över hela Landskrona. Tre år senare har det skapats nio bostadsrätter med tidstypiska detaljer som dubbeldörrar, kakelugnar och stuckatur.

 

Om man skulle vara strikt ekonomisk hade fastigheten på Trädgårdsgatan i Landskrona förmodligen rivits efter branden. Men HSB:s styrelse i Landskrona tog ett annat beslut bara någon vecka efter att branden hade härjat det gamla 1800-talshuset vid Järnvägstorget.

– Det är det enda huset med karaktär i det här kvarteret. Därför tyckte både vi och staden att det var viktigt att det bevarades. Det var ett enkelt beslut, säger Sven Andersson, projektledare på HSB.

Fastigheten på Trädgårdsgatan 5 byggdes i slutet av 1800-talet. Det fungerade som sjömanshus under perioden när Landskrona hade en hamn som sysselsatte många sjömän. Sjömanshusen hade då bland annat som uppgift att förmedla arbete åt sjömännen.

HSB köpte fastigheten år 2004 och huset bestod av 8 hyresrätter fram till branden 2018. Nu har här skapats nio påkostade bostadsrätter, men det har varit en lång resa mot målet.

– Första steget var att ta bort all fukt efter det intensiva släckningsarbetet som varade i 18 timmar. Det tog ett halvår innan det var torrt nog för att kunna arbeta där, säger Sven Andersson, projektledare på HSB. 

Byggchefen Roger Jönsson på Teamab tycker att projektet har varit en intressant utmaning, eftersom man lagt mycket tid på att hitta speciallösningar som passar huset. Men i den första fasen handlade arbetet mest om att rensa ut det som skadades av branden.

– Totalt forslade vi ut 200 ton puts och organiskt material. Inget invändigt fanns kvar. När man stod längst ner i huset kunde man se stjärnorna, det var helt öppet upp mot himlen, säger byggchefen Roger Jönsson från Teamab.

Den vackra 1800-talsfasaden har kunnat bevaras, men invändigt är alltså allt nytt, liksom taket och vindsvåningarna. Totalkostnaden för projektet landade på runt 50 miljoner kronor, där rivning och sanering stod för hela 12 miljoner kronor.

– Målet var hela tiden att lägenheterna skulle bli moderna, men att detaljerna skulle vara så nära byggåret som möjligt. Kakelugnarna som fanns i lägenheterna har restaurerats och lyfts in igen. De går inte att elda i, men har en gasinsats som ger ett mysigt sken, säger Sven Andersson.

I fastighetens entré har det skapats en takmålning med anknytning till husets historia. Och när man kommer längst upp i huset ser man en glimt av Öresund åt ena hållet och Sofia Albertinas kyrktorn och vattentornet i andra riktningen.

– De gamla vindsförråden togs bort och förvandlades till lägenheter längst upp i huset. Och så lyfte vi delar av fasaden mot gården två meter för att kunna skapa rätt takhöjd, säger Sven Andersson.

De nio lägenheterna i bostadsrättsföreningen Järnvägstorget kostar allt från 2,5 miljoner för den minsta på cirka 80 kvadrat till 3,2 miljoner kronor för den största på femrummare på 154 kvadrat. Intresset för lägenheterna har varit stort, och mer än hälften av köparna kommer från andra kommuner.

– Det här är ett projekt att vara stolt över. Det har varit roligt att vara med på den här resan, att starta nästan från noll och bygga något från grunden, säger Roger Jönsson på Teamab.

Fakta: Vad var ett sjömanshus?

Det första sjömanshuset inrättades i Stockholm och senare tillkom sjömanshus i andra städer. Sammanlagt har sjömanshus funnits i 48 svenska städer. Sjömanshusen gav understöd åt sjömän som på grund av ålder eller sjukdom inte längre kunde göra tjänst, men de fungerade också som arbetsförmedling. Varje svensk sjöman i handelssjöfart skulle vara inskriven vid ett sjömanshus, normalt inom det distrikt han var kyrkobokförd.

Text: Maria André, Foto: Oskar Fäldt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.